Ερντογάν:Κατηγορεί δυτικούς ηγέτες για “υποκρισία” επειδή “σιωπούν στις σφαγές στη Γάζα”

 Ερντογάν:Κατηγορεί δυτικούς ηγέτες για “υποκρισία” επειδή “σιωπούν στις σφαγές στη Γάζα”

Νέα επίθεση κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα. «Σχεδόν κανένας δυτικός ηγέτης δεν απάντησε στη βαρβαρότητα, εκτός από λίγους ευσυνείδητους πολιτικούς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι καμία θαρραλέα φωνή δεν είπε στο Ισραήλ «φτάνει πια».

Επανέλαβε τη δέσμευσή του να διατηρήσει τα φώτα της δημοσιότητας στη «γενοκτονία» του Ισραήλ εναντίον των ανθρώπων στη Γάζα παρά τις πιέσεις από το «παγκόσμιο σιωνιστικό λόμπι».

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε δε, ότι «η πρόσφατη αύξηση των δυσφημιστικών εκστρατειών που στοχεύουν στην Τουρκία και τον ίδιο δεν είναι σύμπτωση», συμπληρώνοντας ότι στοχεύουν να «σιωπήσουν την Τουρκία».

Ανέφερε ότι «η ίδια ευαισθησία που επιδεικνύεται στον αντισημιτισμό δεν εμφανίζεται σε ισλαμοφοβικές, ρατσιστικές επιθέσεις».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, σύμφωνα με τον Ερντογάν η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις «υποκριτικές πολιτικές» των δυτικών ηγετών που της «διδάσκουν» για τη δημοκρατία, την ελευθερία, ειδικά τη σιωπή τους για τις σφαγές στη Γάζα.

«Αυτοί που εκδίδουν αναφορές για τα ανθρώπινα δικαιώματα αριστερά και δεξιά παρακολουθούσαν ενώ 35.000 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 15.000 παιδιά, έχαναν τη ζωή τους» δήλωσε ο Ερντογάν.

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς το Ισραήλ από σήμερα Μ. Πέμπτη (2/5), σύμφωνα με δύο Τούρκους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg.

H Τουρκία, πάντως, δεν έχει ανακοινώσει επίσημα αυτή την κίνηση.

Το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ ανήλθε σε 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, εκ των οποίων το 76% ήταν τουρκικές εξαγωγές, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία.

Η Τουρκία τον περασμένο μήνα περιόρισε τις εξαγωγές προς το Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Σχετικά Άρθρα