Ο Λαβρόφ ξέσπασε σε γέλια όταν ρωτήθηκε για την δήλωση Μακρόν περί αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία (vid)

 Ο Λαβρόφ ξέσπασε σε γέλια όταν ρωτήθηκε για την δήλωση Μακρόν περί αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία (vid)

Ειρωνική ήταν μάλλον η αντίδραση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για την δήλωση Μακρόν πως υπάρχει ακόμα το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών δυνάμεων την Ουκρανία. Ο Λαβρόφ όχι μόνο δεν απάντησε στην ερώτηση αλλά “έσκασε” και στα γέλια…

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν επανέλαβε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το ζήτημα θα προκύψει «νόμιμα» εάν η Ρωσία διαρρήξει τις γραμμές του ουκρανικού μετώπου και το Κίεβο υποβάλει τέτοιο αίτημα, σε συνέντευξή του στον Economist που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Δεν αποκλείω τίποτα, γιατί αντιμετωπίζουμε κάποιον που δεν αποκλείει τίποτα», είπε ο Μακρόν όταν ρωτήθηκε αν εμμένει στα σχόλια που έκανε νωρίτερα φέτος, για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων, που προκάλεσαν σοκ στην Ευρώπη.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βρίσκεται στα πρόθυρα να εξαπολύσει μια νέα μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν είπε ότι «εάν η Ρωσία αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να θέσουμε όλοι στον εαυτό μας αυτό το ερώτημα» της αποστολής στρατευμάτων, περιγράφοντας την άρνησή του να αποκλείσει μια τέτοια κίνηση ως «στρατηγική κλήση αφύπνισης για τους ομολόγους μου».

Περιέγραψε τη Ρωσία ως «δύναμη περιφερειακής αποσταθεροποίησης» και «απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων». «Έχω έναν ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο: η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει στην Ουκρανία», είπε ο Μακρόν. «Εάν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη».

«Ποιος μπορεί να προσποιηθεί ότι η Ρωσία θα σταματήσει εκεί; Ποια ασφάλεια θα υπάρχει για τις άλλες γειτονικές χώρες, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τις άλλες;» αναρωτήθηκε.

Σχετικά Άρθρα