Η άλλη Ευρώπη- Τι προτείνει η έκθεση του Ενρίκο Λέτα- Το σχέδιο για Ενιαία Αγορά

 Η άλλη Ευρώπη- Τι προτείνει η έκθεση του Ενρίκο Λέτα- Το σχέδιο για Ενιαία Αγορά

Στον πυρήνα της Έκθεσης για τη νέα πορεία της Ευρώπης βρίσκεται η ιδέα ότι η Ενιαία Αγορά “γεννήθηκε σε ένα μικρότερο κόσμο” και, στο σύγχρονο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης, πρέπει να μετατραπεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από αγορά. Έτσι, ο Ενρίκο Λέτα εισηγείται τη σταδιακή αντικατάσταση των εθνικών από ευρωπαϊκές ενισχύσεις, αναθέτει έναν πολύ σημαντικότερο ρόλο στις δημόσιες επενδύσεις, προσθέτει την Έρευνα-Καινοτομία-Εκπαίδευση στον πυρήνα της εσωτερικής αγοράς, προτείνει τη διεύρυνση της ενιαίας αγορά στις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια, την αμυντική βιομηχανία (με κοινή χρηματοδότηση από τον ESM) και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Tι αναφέρει η έκθεση Λέτα

Τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς που «θα δαγκώνει» οραματίζεται για την ΕΕ ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέττα, προτείνοντας ως βασικό εργαλείο πανευρωπαϊκές επιδοτήσεις, που θα αντικαταστήσουν τις εθνικές. Ο Ιταλός πολιτικός ετοίμασε την έκθεση για τη βελτίωση της λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς, που του ανέθεσε τον Σεπτέμβριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά από περισσότερες από 400 συναντήσεις, σε 65 ευρωπαϊκές πόλεις, με εκπροσώπους κυβερνήσεων, κομμάτων, συνδικάτων και της κοινωνίας των πολιτών. Εισηγείται έξι συγκεκριμένες παρεμβάσεις:

  1. Από το 1993 η Ενιαία Αγορά έχει επιτύχει την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και εργαζομένων. Σε αυτές θα πρέπει τώρα να προστεθεί μια πέμπτη διάσταση, που αφορά στην ενίσχυση έρευνας, καινοτομίας και εκπαίδευσης, ώστε να βελτιωθεί η ευρωπαϊκή θέση στο διεθνές σκηνικό.
  2. Η ΕΕ έχει θέσει τους στόχους της δίκαιης, πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, έχει μπροστά της τη διεύρυνση και συνειδητοποιεί την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνάς της. Όλα αυτά απαιτούν όμως πόρους. Η έκθεση ξεκινά από τον ιδιωτικό τομέα, προτείνοντας τη δημιουργία μιας Ένωσης Αποταμίευσης και Επενδύσεων, που θα έρθει να ολοκληρώσει την Ένωση Κεφαλαιαγορών, ενσωματώνοντας πλήρως τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην Ενιαία Αγορά. Σε σχέση με τα περιθώρια κρατικής χρηματοδότησης, η Έκθεση υπογραμμίζει ότι η πρόσφατη χαλάρωση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων ήταν αναγκαία αλλά απειλεί να δημιουργήσει εκ νέου διακρίσεις εντός της Εσωτερικής Αγοράς. Εισηγείται, λοιπόν, οι ενισχύσεις ως εργαλείο να διατηρηθούν αλλά να εξελιχθούν από εθνικό σε κοινοτικό εργαλείο, μέσω ενός μηχανισμού που θα συγκεντρώνει πόρους από όλα τα κράτη-μέλη και θα τους διαθέτει σε πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και επενδύσεις.
  1. Την αύξηση του μεγέθους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, με έμφαση σε τομείς που απαιτούν ριζικό μετασχηματισμό. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η ευρωπαϊκή πραγματικότητα απαιτεί μικρές επιχειρήσεις σε κάποιους κλάδους κι αυτό πρέπει να διατηρηθεί. Αντίθετα συγκέντρωση απαιτείται σε κλάδους όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η αμυντική και η διαστημική βιομηχανία, η περίθαλψη και οι μεταφορές.
  2. Την καλύτερη κατανομή των ωφελειών της κοινής αγοράς μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και περιφερειών, στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής. Μαζί με την «ελευθερία μετακίνησης» θα πρέπει να διασφαλιστεί και η «ελευθερία στην παραμονή», δηλαδή η δυνατότητα δημιουργίας στην περιοχή όπου βρίσκεται ο κάθε πολίτης. Έμφαση δίνεται στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην παροχή περισσότερων ευκαιριών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην καλύτερη προστασία των καταναλωτών.
  3. Τον δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας σε κοινοτικό επίπεδο, με στόχο την ενοποίηση και απλοποίηση των κανονισμών. Η έκθεση χαιρετίζει πρόσφατες πρωτοβουλίες της Κομισιόν και προτείνει τα κράτη-μέλη να υιοθετούν τις κοινοτικές Οδηγίες χωρίς να προσθέτουν εθνικές ρυθμίσεις.
  4. Τέλος, η έκθεση εξετάζει την αλληλεπίδραση μεταξύ της ενιαίας αγοράς και των εξωτερικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ, δίνοντας έμφαση στη διασφάλιση των εφοδιαστικών αλυσίδων, στις σχέσεις με στρατηγικούς εταίρους και στη διεύρυνση της ΕΕ, για την οποία προτείνεται η δημιουργία ενός Μηχανισμού Αλληλέγγυας Διεύρυνσης που θα διευκολύνει τη σύγκλιση των νέων κρατών-μελών.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα από τον Ενρίκο Λέττα και θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να αποφασιστεί εάν και ποια μέρη της θα αναλάβουν να εξελίξουν η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψουν από τις ευρωεκλογές.

Πηγή: KREPORT

Σχετικά Άρθρα