ΗΠΑ/Η γρίπη των πτηνών απειλεί την τροφική αλυσίδα- Κίνδυνος για μεγάλους πληθυσμούς δελφινιών- Έκτακτα μέτρα- Τι φοβούνται οι επιστήμονες

 ΗΠΑ/Η γρίπη των πτηνών απειλεί την τροφική αλυσίδα- Κίνδυνος για μεγάλους πληθυσμούς δελφινιών- Έκτακτα μέτρα- Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συλλέγει δείγματα μοσχαρίσιου κιμά σε καταστήματα λιανικής σε πολιτείες με κρούσματα γρίπης των πτηνών σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής για δοκιμή, αλλά παραμένει σίγουρη ότι η προμήθεια κρέατος είναι ασφαλής.Οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την διάδοση της H5N1, ενώ φαίνεται πως κινδυνεύουν και οι πληθυσμοί δελφινιών.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι επιδιώκουν να επαληθεύσουν την ασφάλεια του γάλακτος και του κρέατος μετά την επιβεβαίωση του ιού H5N1 σε 34 αγέλες βοοειδών γαλακτοπαραγωγής σε εννέα πολιτείες από τα τέλη Μαρτίου και σε ένα άτομο στο Τέξας.
Τόσο τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν πει ότι ο συνολικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός, αλλά είναι υψηλότερος για όσους εκτίθενται σε μολυσμένα ζώα.

Πολλαπλασιάζονται οι έλεγχοι στις ΗΠΑ, όπου ο ιός H5N1 έχει επιβεβαιωθεί σε 34 μονάδες παραγωγής γάλακτος σε 9 πολιτείες και έχει καταγραφεί ένα κρούσμα σε άνθρωπο, εδώ. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση του ιού σε άγρια ζώα, όπως τα δελφίνια

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα κρούσματα είναι πιο διαδεδομένα στις αγελάδες από ό,τι αναφέρεται επίσημα με βάση τα ευρήματα των σωματιδίων H5N1 σε περίπου 20% των δειγμάτων γάλακτος. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δήλωσε την Παρασκευή ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δοκιμών PCR χρυσού προτύπου έδειξαν ότι η παστερίωση σκότωσε τον ιό της γρίπης των πτηνών στο γάλα, ωστόσο.
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ θα αναλύσει δείγματα μοσχαρίσιου κιμά λιανικής με δοκιμές PCR που θα υποδεικνύουν “αν υπάρχουν σωματίδια ιού” και θα πραγματοποιήσει δύο άλλες μελέτες ασφάλειας, σύμφωνα με δήλωση. Μερικές αγελάδες γαλακτοπαραγωγής μεταποιούνται σε κιμά όταν γεράσουν.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η εξαιρετικά μολυσματική γρίπη των πτηνών μεταδίδεται στα δελφίνια

Η εξαιρετικά μεταδοτική γρίπη των πτηνών μολύνει τώρα τα θαλάσσια θηλαστικά. Σε μια ανησυχητική νέα μελέτη, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλόριντα ανακάλυψαν τον επικίνδυνο ιό της γρίπης των πτηνών σε ένα ρινοδέλφινο που βρέθηκε νεκρό στην πολιτεία Sunshine. Αυτό σηματοδοτεί το πρώτο γνωστό κρούσμα HPAI A(H5N1) που μολύνει οποιοδήποτε είδος κητωδών. Από τα τέλη του 2021, ο HPAI A(H5N1) προκαλεί εκτεταμένες εστίες ασθενειών σε άγρια ​​πτηνά και πουλερικά σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communications Biology , το ανήλικο αρσενικό δελφίνι ανακαλύφθηκε σε κίνδυνο μεταξύ θαλάσσιου τοιχώματος και αποβάθρας σε ένα κανάλι στην κομητεία Dixie της Φλόριντα, στα τέλη Μαρτίου 2022. Πέθανε λίγο μετά την εύρεση. Πραγματοποιήθηκε νεκροψία για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου.

Αν και αρχικά δεν υπήρχε υποψία για τη γρίπη των πτηνών , μια μικροσκοπική εξέταση του εγκεφάλου του δελφινιού αποκάλυψε ενδεικτικά σημάδια – συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής και της καταστροφής των εγκεφαλικών και των νευρικών κυττάρων. Αυτό ώθησε τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα να δοκιμάσουν ιστούς για την παρουσία HPAI A(H5N1).

Ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και ορισμένα άλλα όργανα βρέθηκαν θετικά σε γενετικό υλικό από τον ιό. Ο εγκέφαλος περιείχε τα υψηλότερα επίπεδα ιού, τα οποία ευθυγραμμίστηκαν με τις παρατηρούμενες βλάβες του εγκεφάλου και έδειξαν ότι ο ιός είχε ισχυρή συγγένεια για εισβολή στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Για να επιβεβαιώσουν μια ενεργή μόλυνση, οι ερευνητές απομόνωσαν τον ζωντανό ιό HPAI A(H5N1) από τον εγκεφαλικό ιστό του δελφινιού. Η γενετική αλληλουχία έδειξε ότι ο ιός είχε στενή σχέση με στελέχη που κυκλοφορούσαν σε πληθυσμούς άγριων πουλιών της Αμερικής εκείνη την εποχή. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα άγρια ​​πτηνά στην άμεση περιοχή δεν ήταν η άμεση πηγή, καθώς οι ιοί που απομονώθηκαν από τοπικούς νεκρούς πτηνών είχαν ελαφρώς διαφορετική γενετική.

Σχετικά Άρθρα