Ντράγκι: Η Ευρώπη να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές αν θέλει να βγει από τον κόσμο του χθες

 Ντράγκι: Η Ευρώπη να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές αν θέλει να βγει από τον κόσμο του χθες

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δηλώνει ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε «ριζικές αλλαγές» στις ανταγωνιστικές και βιομηχανικές πολιτικές της, αν θέλει να βγει από τον «κόσμο του χθες».

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη, ο Ντράγκι προειδοποίησε ότι «χρειαζόμαστε μια ΕΕ που να είναι κατάλληλη για τον σημερινό και τον αυριανό κόσμο», καθώς οι αγώνες για την ηγεσία επιταχύνονται και οι παγκόσμιοι παράγοντες αποτυγχάνουν όλο και περισσότερο να παίξουν με τους κανόνες.

Άλλες περιοχές «σχεδιάζουν ενεργά πολιτικές για να ενισχύσουν την ανταγωνιστική τους θέση», συχνά εις βάρος της Ευρώπης, τόνισε.

Τον Ιούνιο η «έκθεση Ντράγκι»

Αναφερόμενος στην κινεζική επέκταση και τον αμερικανικό προστατευτισμό τόνισε πως αποτελούν σημαντικές απειλές για την ευρωπαϊκή σταθερότητα και για τον λόγο αυτό η ΕΕ πρέπει να καταλήξει σε μια βιομηχανική συμφωνία που θα διασφαλίζει τόσο την ανταγωνιστικότητα όσο και τη γεωπολιτική ανεξαρτησία. Αυτό πρέπει να εξισορροπηθεί με τους κλιματικούς στόχους του μπλοκ, οι οποίοι εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα, αλλά δεν πρέπει να βλάψουν την αλυσίδα εφοδιασμού της ΕΕ.

Ο Ντράγκι ετοιμάζει επί του παρόντος σχετική έκθεση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τον Ιούνιο. Λέει ότι το έγγραφο θα προτείνει «ριζικές αλλαγές, γιατί αυτό είναι που χρειάζεται».

Τρεις κοινές συνισταμένες

Αυτή η ριζική αλλαγή αφορά κυρίως την οικονομία, την απεξάρτηση από τον άνθρακα, την άμυνα και την τεχνολογία. Για να επιτευχθεί ένας τέτοιος μετασχηματισμός, ο Ντράγκι σημείωσε τρία κοινά νήματα» για να εργαστεί σε όλη την ευρωπαϊκή πολιτική.

Το πρώτο αφορά την κλίμακα. Ο κατακερματισμός εμποδίζει την Ευρώπη να εκμεταλλευτεί τη γεωγραφική της εξάπλωση, γεγονός που δυσχεραίνει περισσότερο τους τομείς της άμυνας και των τηλεπικοινωνιών.

Δεύτερον, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να βελτιώσουν τον συντονισμό όσον αφορά την παροχή δημόσιων αγαθών, όπως η ενέργεια. Πρόσθεσε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αποτελέσουν πιθανότατα το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής.

Τρίτον, ο Ντράγκι τόνισε τη σημασία της εξασφάλισης πόρων.

«Αν θέλουμε να υλοποιήσουμε τις φιλοδοξίες μας για το κλίμα χωρίς να αυξήσουμε την εξάρτησή μας από χώρες στις οποίες δεν μπορούμε πλέον να βασιστούμε, χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη στρατηγική που να καλύπτει όλα τα στάδια της κρίσιμης αλυσίδας εφοδιασμού ορυκτών πόρων», δήλωσε.

Σχετικά Άρθρα