Λευκός Οίκος: “Αξιόπιστες” και “πραγματικές” οι απειλές για ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ

 Λευκός Οίκος: “Αξιόπιστες” και “πραγματικές” οι απειλές για ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ

Οι απειλές για ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ είναι «αξιόπιστες» και «πραγματικές», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τη χρονική στιγμή ή τους στόχους μιας τέτοιας επίθεσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ενημερώθηκε κατ΄επανάληψη από την ομάδα του εθνικής ασφάλειας» και οι ΗΠΑ σκοπεύουν «να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί», δήλωσε επίσης ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Η απειλή του Ιράν πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για την επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό ανεβάζει ακόμη περισσότερο την ένταση στη Μέση Ανατολή, προκαλεί εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, την ώρα που μένει να απαντηθεί το εάν θα υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια να σιγήσουν τα όπλα στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον προσωρινά.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Politico, οι ΗΠΑ εκτιμούν πως το Ιράν θέλει να χτυπήσει το Ισραήλ αποφεύγοντας όμως, τα αντίποινα από την Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένει την απάντηση της Τεχεράνης εντός των επόμενων ημερών, ίσως και αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, η ιρανική κυβέρνηση σχεδιάζει αντίποινα εναντίον του Τελ Αβίβ προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα στον Νετανιάχου, όχι όμως να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο που θα αναγκάσει την Ουάσιγκτον να απαντήσει, σύμφωνα με πηγές των ΗΠΑ που δεν κατονομάζονται.

Σχετικά Άρθρα