Γεωργιάδης: Μόνο στην Ελλάδα, από τις χώρες της ΕΕ, δεν επιτρέπεται σε γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο

 Γεωργιάδης: Μόνο στην Ελλάδα, από τις χώρες της ΕΕ, δεν επιτρέπεται σε γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο

Κατά την πρωτολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του ν/σ του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε το γεγονός ότι μόνο η Ελλάδα μεταξύ των 27 κρατών – μελών της ΕΕ δεν επιτρέπει στους γιατρούς του Δημόσιου Συστήματος Υγείας να ασκούν ιδιωτικό έργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση, στην Ολομέλεια της Βουλής, χτες, Πέμπτη 11 Απριλίου, με αντικείμενο τη ρύθμιση επειγόντων ζητημάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας, εισάγει μια σειρά ρυθμίσεων για τους γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ,

Ενδεικτικά, περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

·         διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών του Ε.Σ.Υ. να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους, και θέσπιση των αναγκαίων προς τούτο όρων και προϋποθέσεων,

·         προσδιορισμός της φύσης του εισοδήματος των ιατρών Ε.Σ.Υ. από τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων ως εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου,

·         αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς ζητημάτων που άπτονται της χορήγησης ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων,

·         εξορθολογισμός και συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης,

·         επίλυση ζητημάτων εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας ιδίως του ΕΟΔΥ,

·         επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης και καλύτερης επιτήρησης της εξέλιξης μετάδοσης της νόσου Covid-19,

·         προώθηση ταχείας υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, για τη δυνατότητα των ιατρών του Ε.Σ.Υ. να ασκούν ιδιωτικό έργο ο υπουργός ανέφερε:

«Σήμερα που μιλάμε από τις 27 χώρες της Ε.Ε. οι 26 επιτρέπουν το ιδιωτικό έργο με όρους και προϋποθέσεις στους γιατρούς τους. Μία μόνο δεν το επιτρέπει, η Ελλάδα.

Ειλικρινά, ποιος πιστεύετε να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει δίκιο, οι 26 ή η μία; Καθόμαστε και τσακωνόμαστε για πράγματα που για τους υπόλοιπους λαούς έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες και είναι απολύτως αυτονόητα.

Δεν λέμε ότι όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν και ιδιωτικό έργο. Εμείς λέμε ότι όποιος από τους γιατρούς του ΕΣΥ θέλει να έχει και ιδιωτικό έργο με τους όρους και τις προϋποθέσεις που είναι πολύ αυστηροί, να μπορεί να το κάνει. Δεν επιβάλουμε σε κανέναν να το κάνει. Απλώς τους το επιτρέπουμε. Από δω και μπρος, δεν θα τους το απαγορεύουμε, ήταν ένα λάθος πολλών δεκαετιών. Και αυτή η μεταρρύθμιση προφανώς θα κριθεί στην πράξη, όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις. Εδώ θα είμαστε αν κάτι δεν λειτουργεί σωστά να το διορθώσουμε».

Για την ανάγκη μείωσης του clawback, ο κ. Γεωργιάδης είπε:

«Διαφωνώ με το ύψος του clawback, έχει ανέβει πάρα πολύ και λαμβάνουμε μία σειρά μέτρα για να το μειώσουμε. Όπως όλα τα φάρμακα κάνουν καλό αλλά αν υπάρχει υπερδοσολογία μπορεί να σου καταστρέψουν την υγεία γιατί έχουν πολύ μεγάλες παρενέργειες, έτσι και το clawback στο όριο που είναι σήμερα προκαλεί στη φαρμακευτική αγορά περισσότερες ζημίες από τα οφέλη του. Ένα μεγάλο κομμάτι των ελλείψεων στα φάρμακα οφείλεται και στο πολύ μεγάλο ύψος του clawback. Άρα οφείλουμε να πάρουμε μέτρα για να το μειώσουμε, όχι να το καταργήσουμε, να το φτάσουμε δηλαδή σε ένα τέτοιο ύψος που θα είναι βιώσιμη η κυκλοφορία των φαρμάκων στην Ελλάδα».

Τα 5 ευρώ για τα εμβόλια Covid

«Ακούω να λένε: “Bάζει ο Γεωργιάδης τα γνωστά χαράτσια του, όπως τα 5 ευρώ για τα εμβόλια Covid”. Συγγνώμη, όποιος θέλει να κάνει εμβόλιο Covid μπαίνει στη διαδικτυακή εφαρμογή, κλείνει το ραντεβού του, πηγαίνει σε όποια δημόσια δομή θέλει και κάνει το εμβόλιο δωρεάν. Το καταργούμε αυτό; Oχι. Τα 5 ευρώ είναι για αυτόν που θα αποφασίσει μόνος του να πάει στο φαρμακείο επειδή δεν θέλει να μπει στην πλατφόρμα, ή επειδή βιάζεται να το κάνει, ή επειδή συμπαθεί το φαρμακοποιό ή επειδή έτσι θέλει. Αυτό είναι χαράτσι; Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ούτε στα απολύτως αυτονόητα».

Η διαγραφή των προστίμων στους ανεμβολίαστους

«Για το άρθρο για τη διαγραφή των προστίμων στους ανεμβολίαστους δεν μίλησε κανένας σας. Όταν έμπαινε το πρόστιμο γινόταν χαμός εδώ στη Βουλή γιατί βάζουμε το πρόστιμο. Τώρα που διαγράφουμε το πρόστιμο, δεν μιλάει κανένας. Όταν έβαλε ο κύριος Πλεύρης το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους, καλώς το έβαλε. Γιατί τότε, ο στόχος ήταν να εμβολιαστούν περισσότεροι άνω των 60, να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μειωθεί η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Λόγω του προστίμου εμβολιάστηκαν 300.000 περισσότεροι άνω των 60. Άρα, το πρόστιμο καλώς μπήκε και πέτυχε. Σήμερα, που δεν ζούμε στις ίδιες συνθήκες και ακριβώς επειδή το πρόστιμο δεν μπήκε για εισπρακτικούς λόγους αλλά για λόγους δημόσιας υγείας, τώρα δεν χρειάζεται γιατί όσοι ήταν να εμβολιαστούν εμβολιάστηκαν και η πανδημία σταμάτησε.

Σωστό ήταν και τότε που μπήκε, σωστό είναι και τώρα που διαγράφεται».

Ολόκληρη η πρωτολογία στο ακόλουθο link:

Σχετικά Άρθρα