Μετά τον Τούσκ και ο Μπορέλ προειδοποιεί: H Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενο πόλεμο

 Μετά τον Τούσκ και ο Μπορέλ προειδοποιεί: H Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενο πόλεμο

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Πολωνίας και τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκύ Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη βρίσκεται στον προθάλαμο ενός πολέμου τον οποίο όμως ακόμη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει. Σήμερα σύμφωνα με τους Financial Times ακόμη ένα ευρωπαίος πολιτικός και μάλιστα ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενο πόλεμο, ενώ μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας στη Γηραιά ήπειρο “δεν αποτελεί πλέον φαντασία”.  

“Η Ρωσία απειλεί την Ευρώπη” πρόσθεσε ο Μπορέλ σε ομιλία του προς ξένους διπλωμάτες και αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, εν μέσω του πολέμου της στην Ουκρανία.

“Ο πόλεμος σίγουρα διαφαίνεται γύρω μας” διαμήνυσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. “Ένας συμβατικός πόλεμος υψηλής έντασης στην Ευρώπη δεν είναι πλέον στη φαντασία μας”.

Σύμφωνα με τους FTείναι η πρώτη φορά που ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας εκθέτει τόσο ρητά τη ρωσική απειλή, μετά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις από στρατιωτικούς αρχηγούς και ηγέτες στη βόρεια Ευρώπη για τον κίνδυνο περισσότερων ρωσικών επιθέσεων πέρα ​​από την Ουκρανία. Η σύγκρουση στα σύνορα της ΕΕ έχει θορυβήσει πολλές χώρες που ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να σταματήσουν να αποτελούν εγγύηση ασφάλειας, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο μετά τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στην Ουκρανία αναπτύσσουν πολύ περισσότερα όπλα και ανθρώπινο δυναμικό από ό,τι είναι σε θέση να κάνει το Κίεβοπυροδοτώντας ανησυχίες στις δυτικές πρωτεύουσες ότι η Μόσχα θα μπορούσε να σημειώσει σημαντικά εδαφικά κέρδη φέτος.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντείνει τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανική τους παραγωγική ικανότητα σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις προμήθειες στην Ουκρανία και να επανεξοπλίσουν τις δικές τους δυνάμεις. “Χρειαζόμαστε ένα νέο διακυβερνητικό μέσο χρηματοδότησης, συγκρίσιμο με αυτό που δημιουργήσαμε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης”, σχολίασε σχετικά ο Μπορέλ και κατέληξε: “Η ομπρέλα των ΗΠΑ, στην οποία βασιζόμαστε από τον Ψυχρό Πόλεμο, μπορεί να μην είναι συνεχώς ανοιχτή. Ίσως, ανάλογα με το ποιος κυβερνά την Ουάσιγκτον, να μην μπορούμε να βασιστούμε στην Αμερική για να μας προστατεύσει. Μέσα σε μια συμμαχία οι προτεραιότητες για μεμονωμένα μέλη μπορεί να αλλάξουν“.

Τουσκ: Η Ευρώπη στον προθάλαμο πολέμου

Στα τέλη Μαρτίου ανάλογη προειδοποίηση είχε απευθύνει ο πρωθυπουργός της ΠολωνίαςΝτόναλντ Τουσκ, υποστήριξε σήμερα, υπό μορφή προειδοποίησης, ότι η Ευρώπη βρίσκεται στον προθάλαμο ενός πολέμου τον οποίο όμως ακόμη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει.

«Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά ο πόλεμος δεν είναι πλέον μια έννοια που ανήκει στο παρελθόν», είπε ο Τουσκ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον Πολωνό ηγέτη, «κυριολεκτικά οποιοδήποτε σενάριο είναι πιθανό» πια, ενώ είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τέτοια κατάσταση μετά το 1945.

Με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, Δυτικοί σύμμαχοι και ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ολοένα περισσότερο για το ενδεχόμενο μιας πιθανής διάχυσης της βίας, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί οποιαδήποτε πρόθεση επίθεσης στο ΝΑΤΟ.

«Η Ευρώπη έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι το πρώτο βήμα είναι οι χώρες του ΝΑΤΟ να ανταποκριθούν όλες στον στόχο με βάση τον οποίο θα πρέπει να ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

«Τα επόμενα δύο χρόνια θα κρίνουν τα πάντα. Εάν δεν μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία με αρκετό οπλισμό και με πυρομαχικά, εάν η Ουκρανία χάσει, κανείς στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

«Είτε ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει τις επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ είτε ο Ντόναλντ Τραμπ, η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα όσον αφορά την άμυνα», προσέθεσε ο Τουσκ.

Σχετικά Άρθρα