Πυρηνικός πόλεμος: Ποια πόλη θα αφανιστεί πρώτη

 Πυρηνικός πόλεμος: Ποια πόλη θα αφανιστεί πρώτη

Τα αρχεία με τίτλο «Γενικός Πυρηνικός Πόλεμος» που πρόσφατα διέρρευσαν, κρατήθηκαν μυστικά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, πιθανώς επειδή περιγράφουν λεπτομερώς πώς θα εξαλειφθεί η αμερικανική πρωτεύουσα της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Daily Mail, ο Andrew Weber, πρώην στέλεχος του υπουργείου Άμυνας για τα προγράμματα πυρηνικής, χημικής και βιολογικής άμυνας, δήλωσε: «Μια επίθεση εναντίον της Ουάσιγκτον είναι αυτό που όλοι στο φοβούνται περισσότερο. Μια επίθεση θα έφερνε μαζί της μια έκρηξη που αποτελείται από θερμοκρασίες εκατομμυρίων βαθμών. Αυτή η θερμότητα θα αποτελούσε μέρος μιας τεράστιας βολίδας που διαστέλλεται με ταχύτητες εκατομμυρίων μιλίων την ώρα».

Πώς θα έμοιαζε ένας πυρηνικός πόλεμος

Παράλληλα, στο βιβλίο της με τίτλο «Nuclear War: a Scenario» (Πυρηνικός Πόλεμος: ένα Σενάριο) η Αμερικανίδα ερευνήτρια δημοσιογράφος, συγγραφέας και φιναλίστ του Βραβείου Πούλιτζερ το 2016 Άνι Γιάκομπσεν επιχειρεί μία μυθιστορηματική περιγραφή μιας υποθετικής πυρηνικής επίθεσης της Βόρειας Κορέας στην Αμερική και της επακόλουθης σπείρας που αφανίζει τον κόσμο. Το βιβλίο της είναι τεχνικά θεμελιωμένο και τρομακτικό.

Το παγκόσμιο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών κορυφώθηκε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και άρχισε να μειώνεται γρήγορα, από 70.000 σε λίγο πάνω από 12.000 σήμερα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για να μετατρέψει τη Γη σε μια ραδιενεργή έρημο, με διάσπαρτες πυρηνικές κεφαλές. Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια κατάσταση είναι αναμφισβήτητα η πιο επικίνδυνη μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την Κίνα με τις επιθετικές τάσεις της στην Ταϊβάν.

Οι αμερικανικοί δορυφόροι που καταγράφουν τις κινήσεις της Βόρειας Κορέας έχουν αισθητήρες «τόσο ισχυρούς, που μπορούν να δουν αναμμένο σπίρτο από απόσταση 200 μιλίων», γράφει. Μέσα σε 15 δευτερόλεπτα τα ραντάρ μπορούν να υπολογίσουν ότι ο πύραυλος κατευθύνεται προς την Αμερική. Θα χρειαστεί λίγο περισσότερο από μισή ώρα για να φτάσει. Μόλις ενημερωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει έξι λεπτά για να αποφασίσει για το μέλλον του πλανήτη.

Ο κίνδυνος του πυρηνικού πολέμου παραμένει, αλλά έχει φύγει από τη δημόσια συζήτηση, γι’ αυτό η Γιάκομπσεν, ένιωσε την ανάγκη να γράψει το νέο της βιβλίο .«Για δεκαετίες, οι άνθρωποι θεωρούσαν ότι η πυρηνική απειλή έληξε όταν κατέρρευσε το Τείχος του Βερολίνου», είπε, προτού υποδηλώσει έναν άλλο λόγο για τον οποίο η υπαρξιακή απειλή των πυρηνικών όπλων έχει φιλτραριστεί από την κυρίαρχη συζήτηση – έχει μετατραπεί σε τεχνική συζήτηση. Στο έργο της επιδιώκει να ξεπεράσει την ορολογία και τις λεπτομέρειες για να αφηγηθεί μια τρομακτική ιστορία με έναν καταστροφικά απλό τρόπο. Και όλο αυτό, δεν τελειώνει καλά.

Όπως υπόσχεται το βιβλίο στο εξώφυλλο, παρουσιάζει ένα μόνο σενάριο για έναν πυρηνικό πόλεμο, που διαδραματίζεται στις μέρες μας. Η Βόρεια Κορέα, πεπεισμένη ότι ίσως πρόκειται να γίνει στόχος, εξαπολύει μια αιφνιδιαστική πυραυλική επίθεση κατά των ΗΠΑ, οδηγώντας την Ουάσιγκτον να απαντήσει με 50 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Minuteman III (ICBM). Αυτά στοχεύουν σε θέσεις όπλων και κέντρα διοίκησης της Βόρειας Κορέας, αλλά για να φτάσουν στους επιδιωκόμενους στόχους τους οι πύραυλοι πρέπει να πετάξουν πάνω από τη Ρωσία, επειδή δεν έχουν το βεληνεκές να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε άλλη διαδρομή…

Σχετικά Άρθρα