Ραγδαίες εξελίξεις με το ΑΚΡ: Έκτακτη συνεδρίαση- Ο κόκκινος χάρτης και το ρίσκο Μπάιντεν

 Ραγδαίες εξελίξεις με το ΑΚΡ: Έκτακτη συνεδρίαση- Ο κόκκινος χάρτης και το ρίσκο Μπάιντεν

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle το κόκκινο χρώμα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) καλύπτει όλη την ανατολική Θράκη, μέρος του Πόντου, την Κωνσταντινούπολη και τα περίχωρα, όλα τα παράλια του Αιγαίου, σχεδόν το μισό των τουρκικών παραλίων στη Μεσόγειο ενώ στην ηπειρωτική Τουρκία φτάνει μέχρι την Άγκυρα. Αυτή είναι εικόνα μετά τα τελικά αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας, γεγονός που δείχνει και το μέγεθος της νίκης της αντιπολίτευσης ή της ήττας του προέδρου Ερντογάν. Την ίδια ώρα πάντως ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε (εμμέσως) ότι ο Ερντογάν έλαβε το «πράσινο φως» για να επισκεφθεί την αμερικανική πρωτεύουσα, στο πρώτο του ταξίδι επί προεδρίας του Τζο Μπάιντεν.

Στην Κωνσταντινούπολη των 16 εκατομμυρίων, πέρα από τον Μητροπολιτικό Δήμο που κέρδισε για άλλη μια φορά ο Εκρέμ Ιμάμογλου, όλοι οι μικρότεροι δήμοι και περιοχές στον Βόσπορο και τον Κεράτιο πέρασαν στο CHP, το οποίο προηγείται του κυβερνώντος ΑΚΡ με 51.16%. Συνολικά το CHP κέρδισε σε 36 από τις 81 επαρχίες, 15 από τις οποίες ήταν μητροπολιτικές πόλεις.

  • Πώς μπορεί να εξηγήσει κανείς αυτή την εντυπωσιακή ανατροπή των δεδομένων, μόλις 10 μήνες μετά τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, στις οποίες τόσο ο τούρκος πρόεδρος όσο και η κυβερνητική συμμαχία του κέρδισαν μια σημαντική νίκη;

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η αιτία της μεταστροφής των ψηφοφόρων είναι η συνεχιζόμενη κακή κατάσταση της οικονομίας και οι φρούδες ελπίδες που έδωσε ο τούρκος πρόεδρος στους πολίτες για σύντομη ανάκαμψη. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, ο πρόεδρος δεν έκανε αυτά που υποσχέθηκε. Τα 7 από τα 16 εκατομμύρια συνταξιούχων που τον υποστήριζαν προτίμησαν να μην πάνε καν να ψηφίσουν, όπως σημειώνει το δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Η ατμόσφαιρα στο ΑΚΡ είναι συγκεχυμένη. Ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίστηκε προχθές το βράδυ στο μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη μόνο με τη σύζυγό του, Εμινέ. Κανείς υπουργός ή υποψήφιος δήμαρχος δεν ήταν παρών. Παραδέχτηκε την ήττα του και υποσχέθηκε ότι θα διορθώσει τα λάθη που έγιναν. Κάποιοι είπαν ότι φαινόταν κουρασμένος. Άλλοι ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει παρά την ήττα.

Ακόμη δεν είναι σαφές ποια στρατηγική θα ακολουθήσει. Έτσι και αλλιώς ως πρόεδρος ενός συγκεντρωτικού συστήματος εξουσίας ελέγχει τα πάντα, είναι υπεύθυνος τόσο για την εσωτερική κατάσταση αλλά και για τη διεθνή θέση της χώρας του.

  • Είναι εκλεγμένος έως το 2028 και είναι έτοιμος για τη σημαντική συνάντηση που θα έχει τον Μάιο με τον πρόεδρο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της βελτίωσης των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγαντίου ο Μπάιντεν ο οποίος δεν τρέφει και τα καλύτερα αισθήματα για τον Ταγίπ Ερντογάν μετά τους τουρκικούς εκβιασμούς με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ , “δέχθηκε να τον προσκαλέσει, αποδεχόμενος τις έωλες συμβουλές των στενών συνεργατών του, επειδή τάχατες το υποσχέθηκαν στον Ερντογάν για να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ”. Και προσθέτει: “Ο Αμερικανός πρόεδρος, λοιπόν, που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τον εκβιαστή Ερντογάν, αναλαμβάνει και την ευθύνη των πράξεων του, σε μία προεκλογική χρονιά κατά την οποία ψηφίζουν οι Αρμένιοι, οι Ελληνοαμερικανοί, οι Κούρδοι και άλλα μέλη κοινοτήτων που έχουν γνωρίσει τα τουρκικά εγκλήματα”.

Η σημερινή μέρα πάντως στην Τουρκίαείναι κρίσιμη. Θα συνέλθει εκτάκτως το Κεντρικό Εκτελεστικό Συμβούλιο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των εκλογών της 31ης Μαρτίου. Το AKP, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, βρίσκεται τώρα στη δεύτερη θέση μετά το CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • Αυτό που συζητείται με δεδομένη την κρίσιμη οικονομική κατάσταση είναι ότι ο τούρκος πρόεδρος ίσως επιλέξει να πάει σε πρόωρες εκλογές, να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και να βρει οικονομικές πηγές για να ανατάξει την οικονομία.

Μάλιστα εκπρόσωπος του Νέου Κόμματος Ευημερίας, ενός ισλαμικού κόμματος που επικρίνει το ΑΚΡ και το οποίο ήλθε τρίτο στις εκλογές της 31 Μαρτίου, ζήτησε άμεσα πρόωρες εκλογές γιατί, όπως είπε, «η κουζίνα έπιασε φωτιά. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά στις τσέπες του και πεινάει, οι έμποροι κλείνουν τις επιχειρήσεις του, οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες».

Σχετικά Άρθρα