Νετανιάχου:Αναρρώνει από το χειρουργείο εν μέσω μεγάλων διαδηλώσεων στο Ισραήλ (vid)

 Νετανιάχου:Αναρρώνει από το χειρουργείο εν μέσω μεγάλων διαδηλώσεων στο Ισραήλ (vid)

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει τις αισθήσεις του και μιλάει με την οικογένειά του, αφού ολοκληρώθηκε η επέμβαση κήλης κατά την διάρκεια της οποίας ο ηγέτης του Ισραήλ υποβλήθηκε σε πλήρη νάρκωση. Η επέμβαση του 74χρονου ηγέτη ήταν επιτυχής και αναρρώνει, ανακοίνωσε το ιατρικό κέντρο Hadassah στην Ιερουσαλήμ γύρω στις 2.00 π.μ. τοπική ώρα, αν και οι γιατροί δεν διευκρίνισαν αμέσως πόσο καιρό μπορεί να πάρει η ανάρρωσή του.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν ανέλαβε χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού όσο ο Νετανιάχου υποβάλλονταν στην επέμβαση.

Το νοσοκομείο ανέφερε ότι οι γιατροί ανακάλυψαν την κήλη το Σάββατο κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας και ότι μετά από διαβουλεύσεις αποφασίστηκε ο πρωθυπουργός να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αφού ολοκληρώσει το καθημερινό του πρόγραμμα.

«Ο πρωθυπουργός είναι ξύπνιος, αναρρώνει και μιλάει με την οικογένειά του»

Πρόσθεσε ότι ένας καρδιολόγος ήταν μέρος της ιατρικής ομάδας του πρωθυπουργού για την επέμβαση. Ο Νετανιάχου είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε επέμβαση κήλης το 2013 και του είχε τοποθετηθεί και βηματοδότης πέρυσι. γράφει η Daily Mail.

Ο καθηγητής Alon Pikarski, επικεφαλής του χειρουργικού τμήματος στο Hadassah Ein Kerem, που πραγματοποίησε την επέμβαση, ανέφερε σε σύντομη βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ότι «πήγε όπως αναμενόταν και ήταν επιτυχής και ο πρωθυπουργός είναι ξύπνιος, αναρρώνει και μιλάει με την οικογένειά του».

Ο Νετανιάχου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση καθώς οι διαδηλωτές που ζητούσαν την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων στη Γάζα αύξησαν την πίεση στην κυβέρνησή του σχεδόν έξι μήνες μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Χαμάς στη Γάζα.

Μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συνέρρευσαν την Κυριακή στο κέντρο της Ιερουσαλήμ στη μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαμαρτυρία από τότε που η χώρα μπήκε στον πόλεμο τον Οκτώβριο. Οι βαθιές διαιρέσεις σχετικά με την ηγεσία του Νετανιάχου προϋπήρχαν για πολύ καιρό του πολέμου.

Ο Νετανιάχου εκφώνησε τηλεοπτικό λόγο πριν από την εγχείρησή του, στον οποίο προσπάθησε να καθησυχάσει τις οικογένειες των ομήρων ότι κατανοεί τον πόνο τους και ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να επιστρέψουν οι αγαπημένοι τους στην πατρίδα.

Απάντησε αρνητικά στις εκκλήσεις των διαδηλωτών για νέες εκλογές, λέγοντας ότι αυτό θα πάγωνε τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και θα βοηθούσε τη Χαμάς. Ορκίστηκε να συνεχίσει την επίθεση μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και επανέλαβε την υπόσχεσή του ότι θα ξεκινήσει χερσαία επίθεση στη Ράφα.

Περισσότεροι από το μισό πληθυσμό της Γάζας – 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι – αναζητούν καταφύγιο στην πόλη, εν μέσω της αεροπορικής και χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ σε όλη την εμπόλεμη λωρίδα, και ο Νετανιάχου δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ να συγκρατηθεί.

Ωστόσο ο ίδιος έχει δηλώσει ότι αυτή η εξωτερική πίεση δεν θα επηρεάσει την απόφασή του να στείλει στρατεύματα, λέγοντας: «Δεν υπάρχει νίκη χωρίς να πάμε στη Ράφα».

Πολλοί Ισραηλινοί τον κατηγορούν για τις αποτυχίες στην ασφάλεια της 7ης Οκτωβρίου και ορισμένες οικογένειες των ομήρων τον κατηγορούν για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας παρά τις συνομιλίες αρκετών εβδομάδων με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Η Χαμάς και άλλοι μαχητές πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούν περίπου 100 ομήρους και τα λείψανα άλλων 30, αφού απελευθέρωσαν τους περισσότερους από τους υπόλοιπους κατά τη διάρκεια κατάπαυσης του πυρός τον περασμένο Νοέμβριο με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που φυλακίστηκαν από το Ισραήλ.

Σχετικά Άρθρα