Χαρίτσης: “Είστε υπόλογοι για την σκανδαλώδη διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών -Η κυβέρνηση πρέπει να πέσει”

 Χαρίτσης: “Είστε υπόλογοι για την σκανδαλώδη διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών -Η κυβέρνηση πρέπει να πέσει”

«Δεν πάει άλλο» τόνισε στην ομιλία του για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης. Καταλογίζοντας συντονισμένη επιχείρηση συγκάλυψης για το «έγκλημα των Τεμπών» και συνολικά «καταρράκωση του κράτους δικαίου». Αναφερόμενος στον σιδηρόδρομο επισήμανε ότι πρέπει άμεσα να ανοίξει το θέμα της ιδιωτικοποίησής του ενώ τόνισε πως ο πρώην υπουργός Μεταφορών προστατεύεται από τον νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών ζητώντας προανακριτική επιτροπή.

Για κρίση δημοκρατίας μίλησε ο Αλέξης Χαρίτσης λέγοντας πως πρέπει «να ομολογήσουμε το προφανές: Ότι βιώνουμε σήμερα μια κρίση της δημοκρατίας μας». Τονίζοντας πως η δημοκρατία «δεν απειλείται από σκοτεινούς πραξικοπηματίες ούτε από σχέδια βίας και νοθείας» αλλά «από την αδυναμία του συστήματος να πείσει ότι η δημοκρατία είναι μια καθημερινή υπόθεση. Μια συνθήκη που εγγυάται τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα» και «που οι κανόνες ισχύουν για όλους όσο ισχυροί κι αν είναι αυτοί» ενώ «οι θεσμοί λογοδοτούν».

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την «καταρράκωση του κράτους δικαίου» ενώ εστίασε στο δυστύχημα των Τεμπών λέγοντας πως «είναι υπόλογη με την σκανδαλώδη διαχείριση μιας εθνικής τραγωδίας που οδήγησε στον θάνατο 57 ανθρώπων, του εγκλήματος των Τεμπών». Τόνισε πως «η κυβέρνηση πρέπει να πέσει. Να τελειώνουμε με το καθεστώς της ανομίας. Δεν πάει άλλο».

Ο Αλέξης Χαρίτσης εγκάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας πως «δεν έχετε καταλάβει την οργή της κοινωνίας» τονίζοντας πως «το έγκλημα αυτό δεν ξεχάστηκε» αφού «η διερεύνηση της υπόθεσης αυτής έγινε υπόθεση όλων μας» ενώ «η κοινωνία στάθηκε το συλλογικό εμπόδιο στην επιχείρηση της συγκάλυψης».

Μίλησε για «πρωτοφανή επιχείρηση συγκάλυψης που μας αφήνει όλους άφωνους» τονίζοντας πως κανείς δεν φαντάζονταν πως «κάποιος οι κάποιοι θα έκαναν το αδιανόητο: Θα έπαιρναν τους διαλόγους και θα έκαναν μια βολική κοπτοραπτική για να πείσουν πως για τον θάνατο 57 ανθρώπων είναι υπεύθυνος ένας σταθμάρχης». Τόνισε πως «η κυβέρνηση χρησιμοποίησε μια παραποιημένη συνομιλία για να επιτύχει την δική της επιβίωση».

Ειδική αναφορά έκανε στον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Καραμανλή, λέγοντας πως «η ελληνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να κάνει την δουλειά της για τον κ. Καραμανλή γιατί προστατεύεται από τον νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών» καλώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να «δεσμευθείτε πως θα συμφωνήσετε σε σύσταση προανακριτικής». Επίσης μιλώντας για τις ευθύνες της κυβέρνησης εστίασε στις υποδομές ασφαλείας του σιδηρόδρομου έθεσε το ερώτημα: «Που είναι το δικό μας σύστημα ασφαλείας; Στην κατεστραμμένη τηλεδιοίκηση και στην κατεστραμμένη σηματοδότηση;».

Τόνισε μάλιστα ότι το σύστημα αυτό έχει ως προϋπόθεση να υπάρξουν επενδύσεις λέγοντας πως «από τότε που κυριάρχησαν οι ιδιώτες δεν καίγονται να γίνουν επενδύσεις» λέγοντας πως «πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα με τις ιδιωτικοποιήσεις». Πρότεινε μάλιστα την σύσταση «ενιαίου δημόσιου φορέα μεταφορών» μια πρόταση που όπως βρίσκεται «απέναντι στην πολιτική του σκληρού νεοφιλελευθερισμού της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να εκφραστεί πολιτικά η κοινωνική αντιπολίτευση που αναπτύσσεται. Αφήνοντας μάλιστα αιχμές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «δεν συμμετέχουμε στον εκφυλισμό απολιτικών ρητορικών εκφράσεων όπως αυτές που ακούμε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» τονίζοντας πως αποτελούν «καταφύγιο αποπροσανατολισμού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Σχετικά Άρθρα