Ο Ερντογάν ετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ -Συμμάχησε τελικά η Βαγδάτη

 Ο Ερντογάν ετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ -Συμμάχησε τελικά η Βαγδάτη

Για στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ ετοιμάζεται η Τουρκία με στόχο την καταπολέμηση του ΡΚΚ, με την κυβέρνηση της Βαγδάτης να κάνει εντυπωσιακή υποχώρηση ως προς την ‘παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας’. Εδώ και αρκετό καιρό, Άγκυρα και Βαγδάτη βρίσκονται σε πυρετώδεις συνομιλίες για την επιχείρηση εναντίον του PKK στο Βόρειο Ιράκ το καλοκαίρι, όπως προανήγγειλε ήδη ο Τούρκος πρόεδρος. «Η τρομοκρατία θα επιλυθεί μέχρι αυτό το καλοκαίρι», είπε, και ο οδικός χάρτης πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του.

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, οι παράμετροι της συμφωνίας είναι:

  •  Κοινό κέντρο επιχειρήσεων μεταξύ των δύο χωρών.
  • Δημιουργία βάσεων και ασφαλούς ζώνης σε βάθος 30-40 χιλιομέτρων κατά μήκος των τουρκο-ιρακινών συνόρων.
  • Μέτρα κατά της πρόσβασης ανταρτών του PKK/YPG από τη Συρία στο Ιράκ.

Μετά τη συμφωνία στα σημεία, ο Ερντογάν σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Βαγδάτη για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια πριν από τα τέλη Απριλίου.

Η συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο χωρών ότι η τρομοκρατική οργάνωση αποτελεί κοινή απειλή άλλαξε την όλη στρατηγική της Άγκυρας και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις με το Ιράκ.

«Το γεγονός ότι η Βαγδάτη, η οποία έβλεπε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας ως παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, διαπραγματεύεται τώρα τη συνεργασία μαζί της, μπορεί να ερμηνευτεί πολλαπλώς. Πρώτα απ’ όλα, ο Ερντογάν κρατάει κάποια χαρτιά που είναι ταυτόχρονα πισωγυριστά και σαγηνευτικά. Και βάζει στο ίδιο πακέτο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τους εμπορικο-οικονομικούς φακέλους. Τα καρότα και τα ραβδιά βρίσκονται στο ίδιο καλάθι…», σχολίαζε ο πολύ έμπειρος διπλωματικός συντάκτης, Φεχίμ Ταστεκίν.

Τουρκία ή Ιράν θα καλύψουν το κενό στο Ιράκ;

Τις τελευταίες εβδομάδες, Αμερικανοί σχολιαστές μιλούν για την ανησυχία ότι «κάποια χώρα θα καλύψει το κενό ισχύος» που θα προκύψει αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από το Ιράκ. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την ασφάλεια του Ιράκ και του Περσικού Κόλπου, αλλά και για την ασφάλεια του Ισραήλ στο ευρύτερο πλαίσιο. Κοιτάζοντας το χάρτη, βλέπουμε δύο χώρες που είναι υποψήφιες να καλύψουν αυτό το «κενό ισχύος»: Την Τουρκία και το Ιράν.

«Η προσέγγιση Τουρκίας-Ιράκ είναι σημαντική και από αυτή την άποψη. Η Τουρκία έχει συνειδητοποιήσει ότι είναι προς το συμφέρον της να βοηθήσει το ιρακινό κράτος να σταθεί στα δικά του πόδια. Το Ιράκ έχει επίσης συνειδητοποιήσει ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων του είναι να συνεργαστεί με την Τουρκία στον αγώνα της κατά του PKK», σημειώνει ο έγκριτος Τούρκος σχολιαστής Μουράτ Γετκίν, τονίζοντας ωστόσο ότι η ανάπτυξη των στρατηγικά σημαντικών σχέσεων της Τουρκίας με το Ιράκ δεν θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά από την επέκταση της επιρροής του ΝΑΤΟ ευρύτερα.

Η έμφαση που έδωσε ο Τ/ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στην παρουσία εκπροσώπου της οργάνωσης Hashd al-Shaabi στην ιρακινή πλευρά στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για την ασφάλεια με Ιρακινούς αξιωματούχους στη Βαγδάτη δείχνει ότι η Τουρκία αποδέχεται την πραγματικότητα του Ιράκ ως έχει.

Σχετικά Άρθρα