Άγρια σύγκρουση Ισραήλ-Τουρκίας για δηλώσεις Ερντογάν: Ο Νετανιάχου βάζει το όνομα του δίπλα σε Χίτλερ και Μουσολίνι

 Άγρια σύγκρουση Ισραήλ-Τουρκίας για δηλώσεις Ερντογάν: Ο Νετανιάχου βάζει το όνομα του δίπλα σε Χίτλερ και Μουσολίνι

Την έντονη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσαν για ακόμη μια φορά οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε προεκλογική συγκέντρωση ορκίστηκε να στείλει τον ισραηλινό πρωθυπουργό στον… Αλλάχ, «να τον κάνει δυστυχισμένο και να τον καταραστεί» κάτι που φυσικά η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν προσπέρασε έτσι απλά.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ Israel Katz καλεί τον τούρκο πρέσβη του Ισραήλ για «μια σοβαρή επίπληξη» και για να ξεκαθαρίσει ορισμένα πράγματα.

«Έδωσα εντολή στους αξιωματούχους να καλέσουν τον αναπληρωτή πρέσβη της Τουρκίας στο Ισραήλ για μια σοβαρή επίπληξη, μετά τη σοβαρή επίθεση του Ερντογάν στον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις απειλές του να στείλει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου στον Αλλάχ και να μεταφέρουν ένα σαφές μήνυμα στον Ερντογάν» γράφει μεταξύ άλλων ο Katz.

«Εσείς που υποστηρίζετε το κάψιμο μωρών, δολοφόνους, βιαστές και τον ακρωτηριασμό πτωμάτων από εγκληματίες της Χαμάς, [είστε] ο τελευταίος που μπορεί να μιλήσει για τον Θεό. Δεν υπάρχει Θεός που θα ακούσει εκείνους που υποστηρίζουν τις θηριωδίες και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττουν οι βάρβαροι φίλοι σας της Χαμάς», ανέφερε ο Katz.

«Καθίστε ήσυχοι και ντροπή σας!» καταλήγει.

Ο αναπληρωτής πρέσβης κλήθηκε καθώς η Τουρκία απέσυρε τον πρέσβη της στην αρχή του πολέμου.

Ερντογάν: «Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του γράφουν τα ονόματά τους δίπλα σε αυτό του Χίτλερ»

Ο Ερντογάν έχει εντείνει όλο και περισσότερο τη ρητορική του μετά την 7η Οκτωβρίου, επιτιθέμενος στο Ισραήλ και τον Νετανιάχου και παρέχοντας πλήρη υποστήριξη στη Χαμάς, τα μέλη της οποίας αποκάλεσε «μαχητές της ελευθερίας».

«Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να χαρακτηρίσουμε τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του μήνα. «Η Τουρκία είναι μια χώρα που μιλάει ανοιχτά με τους ηγέτες της Χαμάς και τους υποστηρίζει σταθερά».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι «ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του, με τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα, γράφουν τα ονόματά τους δίπλα σε αυτά του Χίτλερ, του Μουσολίνι και του Στάλιν, όπως οι σημερινοί ναζί».

Η Χαμάς καταγράφεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες.

Τον Οκτώβριο, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς δεν είναι «τρομοκρατική οργάνωση» αλλά «μια ομάδα μουτζαχεντίν που υπερασπίζεται τα εδάφη της». «Μουτζαχεντίν» είναι ένας αραβικός όρος για εκείνους που ασχολούνται με το τζιχάντ, ή ιερό πόλεμο.

Σχετικά Άρθρα