Τουρκία: Αύξηση-σοκ των επιτοκίων κατά 50%- Στα ύψη ο πληθωρισμός

 Τουρκία: Αύξηση-σοκ των επιτοκίων κατά 50%- Στα ύψη ο πληθωρισμός

Σε μία αιφνιδιστική κίνηση προχώρησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας , αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης στο 50%, επικαλούμενη επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό.

Η έκπληξη ήρθε 10 ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές και θεωρήθηκε από τους αναλυτές ως ένα μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα ήταν ανεξάρτητη από τυχόν πολιτικούς περιορισμούς και αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις των τιμών.

Σε απάντηση, το νόμισμα της λίρας σημείωσε ράλι έως και 1,5% στα 31,91 έναντι του δολαρίου, αντιστρέφοντας εβδομάδες σταθερής πτώσης και τα ομόλογα του δολαρίου της Τουρκίας. Η τράπεζα έχει τώρα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας κατά 4.150 μονάδες βάσης από 8,5% από τον περασμένο Ιούνιο, μετά τη νίκη του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου και τη στροφή προς περισσότερο «ορθόδοξη» οικονομική πολιτική.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε υψηλότερο από το αναμενόμενο 67% τον περασμένο μήνα, όταν η κεντρική τράπεζα είχε διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά μετά από μια συνεχόμενη σειρά αυξήσεων από τον Ιούνιο. Αν και ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει γύρω στα μέσα του έτους, η πρόσφατη διολίσθηση της λίρας σε συνδυασμό με τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων είχαν αυξήσει ορισμένες προσδοκίες για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον – αν και όχι μόνο μετά τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου για τις οποίες το Κόμμα AKP του Ερντογάν προσπαθεί να κερδίσει ξανά το «κλειδί» σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη.

Σχετικά Άρθρα