Πόλσον: Υποστηρικτής και χορηγός του Ντόναλντ Τραμπ ο μεγαλομέτοχος Πειραιώς και Alphabank- Ίσως οριστεί υπουργός Οικονομικών

 Πόλσον: Υποστηρικτής και χορηγός του Ντόναλντ Τραμπ ο μεγαλομέτοχος Πειραιώς και Alphabank- Ίσως οριστεί υπουργός Οικονομικών

Ο Τζον Πόλσον πρωτοστατεί στη συγκέντρωση χρημάτων για τον Τραμπ, τον Απρίλιο θα του οργανώσει ειδική εκδήλωση γι’ αυτό το σκοπό στη Φλόριντα, πιστεύει ότι ο Τραμπ έχει πολύ ωφέλιμες πολιτικές για οικονομία, ενέργεια, μετανάστευση και εξωτερική πολιτική.

Ο Πόλσον είναι ένα πρόσωπο πολύ γνωστό στα ελληνικά τραπεζικά πράγματα καθώς είναι μεγαλομέτοχος στην Πειραιώς και την Alpha bank αλλά και ένας επενδυτής που “σορτάρισε” την ελληνική οικονομία στα χρόνια της κρίσης. Εάν ο Τραμπ βρεθεί για δεύτερη φορά στον Λευκό Οίκο, εφόσον κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο μεγαλοεπενδυτής που εμπλέκεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δη με επιθετικές ενίοτε κινήσεις ίσως τοποθετηθεί υπουργός Οικονομικών.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζον Πόλσον διοργανώνει έναν έρανο στη Φλόριντα για τη συγκέντρωση χρημάτων για λογαριασμό του Τραμπ τον επόμενο μήνα, έχοντας δίπλα του ως έτερους οικοδεσπότες τον Ρόμπερτ Μπίγκελοου, τον μεγαλοεπενδυτή ακινήτων που ήταν ο μεγαλύτερος δωρητής στην προεδρική εκστρατεία του κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις και τον βαρόνο του σχιστόλιθου Χάρολντ Χαμ, ο οποίος –για την ιστορία- είχε καλέσει τον Τραμπ να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξω τον πρόεδρο Τραμπ στις προσπάθειές του για επανεκλογή. Οι πολιτικές του για την οικονομία, την ενέργεια, τη μετανάστευση και την εξωτερική πολιτική θα είναι πολύ ωφέλιμες για τη χώρα», δήλωσε ο Πόλσον. «Οι πολιτικές του για την οικονομία, την ενέργεια, τη μετανάστευση και την εξωτερική πολιτική θα είναι πολύ ωφέλιμες για τη χώρα».

Η εκδήλωση στο Παλμ Μπιτς στις 6 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί λίγες εβδομάδες αφότου ο Τραμπ συνέτριψε τους αντιπάλους του, συμπεριλαμβανομένων των Ντε Σάντις και Νίκι Χέιλι στην προκριματική κούρσα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία του κόμματος και κάλεσε τους χορηγούς που υποστήριξαν άλλους υποψηφίους να συμπαραταχθούν με μαζί του.

Ο Τραμπ έχει δύο μέτωπα ανοιχτά: από τη μια δίνει τη μάχη της συγκέντρωσης κεφαλαίων απέναντι στον Μπάιντεν, ο οποίος έχει μεγάλο προβάδισμα σε δωρεές, και από την άλλη καλείται να πληρώσει ποινές εκατομμυρίων δολαρίων.

Και …υπουργός Οικονομικών;

Ως ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, ο Τραμπ μπορεί πλέον να συγκεντρώσει νόμιμα περισσότερα χρήματα ανά άτομο. Ο έρανος θα ωφελήσει επίσης την Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών και το Save America, την ομάδα εκστρατείας που έχει ήδη πληρώσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια για να ξεχρεώσει ο Τραμπ.

Ο Πόλσον γνωρίζει τον Τραμπ περίπου 15 χρόνια και υπηρέτησε στην ομάδα οικονομικής πολιτικής του το 2016, ενώ το όνομά του έχει ακουστεί ως υποψήφιο για τη θέση του υπουργού Οικονομικών εάν ο Τραμπ κερδίσει στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Λαμβάνουμε ένα συντριπτικό ποσό υποστήριξης από δωρητές», είπε ο Πόλσον. «Αυτή η υποστήριξη, μαζί με τη συντριπτική νίκη που πέτυχε στις προκριματικές εκλογές, δείχνει την ισχυρή υποστήριξή του μεταξύ των Αμερικανών».

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, με τις σημαντικές τοποθετήσεις στην Ελλάδα, λέγεται ότι θα μπορούσε να είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, εάν ο Τραμπ επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου

Πώς έγινε γνωστός

Ο John Alfred Paulson (γεννημένος στις 14 Δεκεμβρίου 1955) είναι Αμερικανός δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge funds . Διευθύνει την Paulson & Co. , μια εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη που ίδρυσε το 1994. Τον αποκαλούν «ένα από τα πιο εξέχοντα ονόματα στα υψηλά οικονομικά» και «ένας άνθρωπος που έκανε ένα από τα τις μεγαλύτερες περιουσίες στην ιστορία της Wall Street».

Η εξέχουσα θέση και η περιουσία του έγιναν το 2007 όταν κέρδισε σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια και μετατράπηκε «από έναν σκοτεινό διαχειριστή χρημάτων σε οικονομικό θρύλο» χρησιμοποιώντας ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης για να στοιχηματίσει αποτελεσματικά στην αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου των ΗΠΑ . Το 2010, ο Paulson κέρδισε 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια. [4] Ο ιχνηλάτης σε πραγματικό χρόνο του Forbes υπολόγισε την καθαρή του περιουσία σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιανουάριο του 2023

Ο Paulson έγινε παγκοσμίως γνωστός το 2007 με το βραχυκύκλωμα της αγοράς στέγης των ΗΠΑ, καθώς προέβλεψε την κρίση των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου και πόνταρε έναντι των τίτλων που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια επενδύοντας σε ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης . Μερικές φορές αναφέρεται ως το μεγαλύτερο εμπόριο στην ιστορία, η εταιρεία του Paulson έκανε μια περιουσία και κέρδισε πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια προσωπικά μόνο από αυτό το εμπόριο.

Ο Paulson συνεργάστηκε με την Goldman Sachs για την παροχή ρευστότητας για στεγαστικά δάνεια χαμηλής απόδοσης στην Αριζόνα, την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και τη Νεβάδα. Μαζί, ο Paulson και η Goldman δημιούργησαν το επενδυτικό όχημα Abacus 2007-AC1 και κράτησαν το στοίχημα της Paulson έναντι των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων που ήταν κρυμμένα από τους ανθρώπους που το αγόρασαν. Ο Paulson γλίτωσε το κατηγορητήριο επειδή η εταιρεία του υποστήριξε ότι ήταν πάντα διαφανής ως προς την άποψή της για τα στεγαστικά δάνεια που είχαν τιτλοποιηθεί και ότι τα περιουσιακά στοιχεία δεν ήταν χωρίς κίνδυνο. Η Goldman μήνυσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και έπρεπε να καταλήξει σε συμφωνία για την Abacus. Στις 15 Ιουλίου 2010, η Goldman συμβιβάστηκε εξωδικαστικά, συμφωνώντας να πληρώσει στην SEC και στους επενδυτές 550 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και 250 εκατομμυρίων δολαρίων στους επενδυτές, μια από τις μεγαλύτερες ποινές που καταβλήθηκαν ποτέ από μια εταιρεία της Wall Street

Υποστηρικτής του Τραμπ

Ο Paulson συνεισέφερε 140.000 $ σε πολιτικούς υποψηφίους και κόμματα μεταξύ 2000 και 2010, το 45% των οποίων πήγε στους Ρεπουμπλικάνους, το 16% στους Δημοκρατικούς και το 36% σε ειδικά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Προέδρου της Βουλής Τζον Μπένερ .

Το 2011, ο Paulson δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο Super PAC Restore Our Future του Mitt Romney . Στις 26 Απριλίου 2012, ο Paulson φιλοξένησε έναν έρανο στο αρχοντικό του στη Νέα Υόρκη για την προεδρική υποψηφιότητα του Romney.

Ο Paulson τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης όταν υποστήριξε αμέσως τον Ντόναλντ Τραμπ αφού ο Τραμπ εξασφάλισε την υποψηφιότητα του GOP. Ο Paulson υπηρέτησε ως ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους στην προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016

Το “γεράκι” των funds περιλήφθηκε στην ομάδα συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ ήδη από το 2020. Μαζί με τον Paulson στην ομάδα ήταν οι Tom Barrack, Andy Beal, Stephen M. Calk, Dan DiMicco, Steve Feinberg, Harold Hamm, Howard Lobber, David Malpass, Steven Mnuchin, Stephen Moore, Peter Navarro και Steve Roth.

Ο Τραμπ δήλωσε την ικανοποίησή του για την ομάδα σε δήλωση που έστειλε μέσω email την Παρασκευή: «Είμαι ευχαριστημένος που έχουμε μια τόσο τρομερή ομάδα έμπειρων και ταλαντούχων ατόμων που θα συνεργαστούν μαζί μου για να εφαρμόσουν πραγματικές λύσεις για τα οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

Αν και ο Τραμπ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τις επιτυχημένες επιχειρηματικές του συναλλαγές ως ευκαιρία για να επιδείξει την επιχειρηματική του οξυδέρκεια, έχει συχνά παρουσιάσει διαφορετικές θέσεις στις διάφορες δημόσιες δηλώσεις του.

Δικαστική απόφαση σοκ για τον μεγαλοεπενδυτή στο Πουέρτο Ρίκο

Στις δικαστικές αίθουσες θα βρεθεί ο δισεκατομμυριούχος John Paulson, όπως έγινε γνωστό στις αρχές Φεβρουαρίου από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς έγινε δεκτή η αγωγή πρώην συνεργάτη του από το Πουέρτο Ρίκο, που τον κατηγορεί ότι τον έπεισε με δόλιο τρόπο να επενδύσει 17 εκατομμύρια δολάρια σε μία αντιπροσωπεία πολυτελών αυτοκινήτων στο νησί.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Camille L. Velez-Rive, στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, αποφάνθηκε τη Δευτέρα ότι ο Fahad Ghaffar θα μπορούσε να προχωρήσει σε αγωγή για απάτη μετοχών και παραβίαση συμβατικών αξιώσεων εναντίον του Paulson επειδή φέρεται ότι δεν του παρέδωσε μία μετατρέψιμη ομολογία που του είχε υποσχεθεί, η οποία θα του παραχωρούσε το 50% της ιδιοκτησίας της αντιπροσωπείας, την οποία είχε αγοράσει ένα trust της οικογένειας Paulson.

Η Velez-Rive είπε ότι το σημείωμα που δόθηκε στον Ghaffar δεν περιγράφει λεπτομερώς το ενδιαφέρον του για την επένδυση και «δεν αντικατοπτρίζει τους πιο βασικούς όρους της συμφωνίας». Απέρριψε επίσης το επιχείρημα του Paulson ότι το επίμαχο σημείωμα δεν αποτελούσε «εξασφάλιση» για τον συνεργάτη του, σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η δικαστής απέρριψε τις αξιώσεις κατά του Paulson βάσει νόμου του Πουέρτο Ρίκο, καθώς όπως τόνισε περιορίζονταν σε εταιρείες του κλάδου κινητών αξιών. Επίσης δεν έκανε δεκτή την αξίωση για αδικαιολόγητο πλουτισμό, λέγοντας ότι ήταν διπλάσια των άλλων απαιτήσεων του Ghaffar.

Η αγωγή του Ghaffar τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την οποία ζητούσε αποζημίωση 50 εκατομμυρίων δολαρίων, αποκάλυψε τα προβλήματα στη σχέση των δύο ανδρών, οι οποίοι γνωρίστηκαν το 2013 όταν ο Paulson είχε συμβόλαιο για να αγοράσει το θέρετρο St. Regis Bahia Beach.

Ο Paulson έχει επενδύσει πολλά στην επικράτεια της Καραϊβικής των ΗΠΑ και έχει πολλά πολυτελή θέρετρα εκεί, όπως το St. Regis και το Condado Vanderbilt. Ο Ghaffar ήταν δίπλα του σε πολλές από τις συμφωνίες του.

«Είναι σημαντικό ότι το δικαστήριο έχει ήδη απορρίψει τις μισές αξιώσεις του», είπαν οι δικηγόροι του Paulson, Terrence και Darren Oved της Oved & Oved. «Είμαστε σίγουροι ότι και οι άλλες μισές θα απορριφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα».

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την απόφαση του ομοσπονδιακού περιφερειακού δικαστηρίου», δήλωσε ο Martin Russo, δικηγόρος του Ghaffar. «Ο δικαστής αναγνώρισε ξεκάθαρα ότι η συμπεριφορά του Paulson όπως αυτή περιγράφεται στην καταγγελία ισοδυναμεί με απάτη σε τίτλους. Ανυπομονούμε να αποδείξουμε τους ισχυρισμούς μας στη δίκη».

Ο μεγαλοεπενδυτής προχώρησε στην αντεπίθεση τον περασμένο Οκτώβριο με τη δική του αγωγή ύψους 190 εκατομμυρίων δολαρίων, κατηγορώντας τον Ghaffar και πολλά μέλη της οικογένειάς του ότι συμμετείχαν σε οργανωμένο σχέδιο για να αποσπάσουν εκατομμύρια δολάρια από τις επιχειρήσεις του Paulson.

Σύμφωνα με την αγωγή, ο Ghaffar χρησιμοποίησε τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει έναν πλούσιο τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών του με ιδιωτικό τζετ και των αγορών εξαψήφιου ποσού στην Louis Vuitton και στην Chanel.

Στην αγωγή του, ο Paulson αποκάλεσε τον Ghaffar έναν «άνεργο μικροεπενδυτή σε εμπορικά ακίνητα» που αναζήτησε τον «αυτοδημιούργητο εξαιρετικά επιτυχημένο ιδιοκτήτη της Paulson & Co». το 2013 και «παρακάλεσε για μια ευκαιρία να εργαστεί για αυτόν». Ξεκινώντας ως junior αναλυτής, ο Ghaffar κέρδισε την εμπιστοσύνη του Paulson με τα χρόνια και τελικά έγινε senior manager του δισεκατομμυριούχου στο Πουέρτο Ρίκο.

Ο Ghaffar ζήτησε από το δικαστήριο να απορρίψει τη μήνυση του Paulson, χαρακτηρίζοντάς μέρος μιας «συντονισμένης εκστρατείας συκοφαντικής δυσφήμισης» και «ένα συνονθύλευμα λασπολογίας».

Σχετικά Άρθρα