Η Ευρώπη στις κάλπες/ Άνοδος της ακροδεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών- Δεν αλλάζει σημαντικά η “αρχιτεκτονική” των εδρών στο ΕΚ

 Η Ευρώπη στις κάλπες/ Άνοδος της ακροδεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών- Δεν αλλάζει σημαντικά η “αρχιτεκτονική” των εδρών στο ΕΚ

Η αύξηση της υποστήριξης για την ακροδεξιά και η κατάρρευση των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων δεν θα αλλάξουν τη θεμελιώδη αριθμητική των ευρωβουλευτών μετά τις εκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με την πρωτοποριακή έρευνα Euronews/Ipsos.

Η υποστήριξη για την ακροδεξιά είναι πιθανό να αυξηθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα εξακολουθήσουν να κατέχουν το 63% των εδρών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos για το Euronews, που δημοσιεύτηκε σήμερα (19 Μαρτίου).

Η αποκλειστική έρευνα –σε σχεδόν 26.000 άτομα, σε χώρες που αντιπροσωπεύουν το 96% του πληθυσμού της ΕΕ– είναι η πρώτη του είδους της εν όψει των ορόσημων εκλογών που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο.

Τα προβλεπόμενα αποτελέσματα δεν θα αλλάξουν τον θεμελιώδη λογισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου οι κεντρώοι θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία που απαιτείται για να επιβεβαιώσουν αξιωματούχους και να περάσουν τη νομοθεσία, προτείνει η δημοσκόπηση.

Ωστόσο, τα κόμματα της ριζοσπαστικής και ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς θα μπορούσαν να δουν σημαντικά κέρδη, φτάνοντας στην κορυφή των δημοσκοπήσεων σε τέσσερα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΕ – ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με τις κομματικές δεσμεύσεις υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλά ακόμα για να παίξουμε.

Με σχεδόν 400 εκατομμύρια δικαίωμα ψήφου, οι εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024 για τον διορισμό 720 ευρωβουλευτών θα είναι μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές ασκήσεις στον κόσμο.

Παρά τα πέντε ταραχώδη χρόνια κατά τα οποία η Ευρώπη αντιμετώπισε την πανδημία, τις αυξανόμενες τιμές και έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, η Ipsos προβλέπει εξαιρετικά μικρή αλλαγή στην τύχη των δύο κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων της ΕΕ.

Οι φιλοευρωπαίοι συνεχίζουν να συγκεντρώνουν πλειοψηφία

Ο αριθμός των βουλευτών του ΕΚ που κατέχουν το κεντροδεξιό ΕΛΚ και οι αριστεροί Σοσιαλιστές πρόκειται να αλλάξει μόνο κατά λίγο από τη θέση τους σήμερα, σύμφωνα με την έρευνα.

Στην τρίτη θέση θα έρθει ένα αποδυναμωμένο Renew Europe, ο φιλελεύθερος συνασπισμός του Εμανουέλ Μακρόν – ενώ η ανερχόμενη ριζοσπαστική δεξιά ID και οι ευρωσκεπτικιστικές ομάδες ECR θα βυθίσουν το κόμμα των Πρασίνων στην έκτη θέση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ένα από τα πρώτα βασικά καθήκοντα του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι να εγκρίνει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα σημαίνουν καλά νέα για την υφιστάμενη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της οποίας η ομάδα του ΕΛΚ φαίνεται να βρίσκεται στην κορυφή της δημοσκόπησης με ευκολία, εξασφαλίζοντας 177 από τους 720 ευρωβουλευτές.

Θα μπορούσε τότε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται με την υποστήριξη δύο άλλων μεγάλων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Σοσιαλιστών και είτε των Πρασίνων είτε των Φιλελευθέρων, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Άνοδος της ριζοσπαστικής δεξιάς

Με 30 επιπλέον έδρες να προβλέπονται μεταξύ ID και ECR, η ακροδεξιά θα απολάμβανε περισσότερη άνοδο παρά άνοδο – αλλά αυτό περιλαμβάνει υποστήριξη σε χώρες που συχνά θεωρούνται οι πιο ένθερμα φιλοευρωπαϊκές.

Το Εθνικό Ράλι, το γαλλικό κόμμα υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν, προβλέπεται να κερδίσει δέκα επιπλέον έδρες, καθιστώντας το μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με το CDU/CSU της Γερμανίας.

Ο Ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς –ο νικητής-έκπληξη των εθνικών εκλογών του Νοεμβρίου 2023– θα κερδίσει εννέα.

Το κόμμα Brothers of Italy της Giorgia Meloni προβλέπεται να λάβει 24 από τις 76 έδρες της Ιταλίας, ενώ στο Βέλγιο, δύο δεξιά κόμματα, το Flemish Interest και το NVA, θα πάρουν από τρεις έδρες. Το γερμανικό κόμμα AfD προβλέπεται να έχει 15 ευρωβουλευτές, κατατάσσοντάς το από κοινού στην τρίτη θέση σε εθνικό επίπεδο.

Αυτές οι επιτυχίες θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες για τη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής, δήλωσε ο ακαδημαϊκός Cas Mudde στο Euronews, με μια πιο σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση και τους πράσινους νόμους.

Αλλά οι ακροδεξιοί δεν βλέπουν πάντα κατάματα σε ζητήματα όπως η υποστήριξη για την Ουκρανία και μια απόσυρση τύπου Brexit δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, δήλωσε ο Mudde, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια των ΗΠΑ, που ειδικεύεται στον ευρωπαϊκό λαϊκιστικό εξτρεμισμό.

«Γενικά, θα υπάρξει λιγότερη υποστήριξη για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», είπε στο Euronews σε email, αλλά πρόσθεσε ότι «τα περισσότερα ακροδεξιά κόμματα σήμερα θέλουν να μεταμορφωθούν αντί να φύγουν από την ΕΕ».

Δείτε (εδώ) τα γραφήματα της μεγάλης δημοσκόπησης για λογαριασμό του EURONEWS

Σχετικά Άρθρα