Πανεκπαιδευτικό: Πότε αρχίζει η πορεία στο κέντρο

 Πανεκπαιδευτικό: Πότε αρχίζει η πορεία στο κέντρο

Πορεία στην Αθήνα θα πραγματοποιήσουν φοιτητικοί σύλλογοι, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Οι κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας κορυφώνονται ενόψει την ψήφισης του νομοσχεδίου σήμερα στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στο κεντρικό κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων:

«Όλοι στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 8 Μαρτίου, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στις 12.00 στα Προπύλαια! Να βουλιάξει η Αθήνα».

Πάνω από 195 φοιτητικοί σύλλογοι από όλα τα ΑΕΙ της χώρας θα λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο με τους φοιτητές να διεκδικούν:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων, την διάλυση των πτυχίων μας.
  • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές.
  • Πτυχία με αξία! Μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος
  • Δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (Φοιτητικές Εστίες, σίτιση, μεταφορά)

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των φοιτητών την Παρασκευή έχοντας προκηρύξει 48ωρη απεργία, ενώ τετράωρη στάση εργασίας 11:00 – 15:00 προκήρυξαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), καθώς επίσης και η ΟΛΜΕ με 24ωρη απεργία. «Σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι περιθωριακά και προσφέρουν χαμηλής ποιότητας μόρφωση. Αυτή είναι η πραγματικότητα που θα καταθέταμε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, αν μας καλούσαν, ως είθισται. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η κυβερνητική πλειοψηφία προτίμησε για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης τον αποκλεισμό της Ομοσπονδίας μας. Όμως, ό,τι και να κάνουν, η αλήθεια δε μπορεί να κρυφτεί» τονίζει μεταξύ άλλων η ΟΛΜΕ.

Στο συλλαλητήριο καλεί «για να σταθούμε απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάλυση της Δημόσιας Παιδείας» και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «ο αγώνας κατά της εμπορευματοποίησης της δημόσιας παιδείας κορυφώνεται. Στηρίζουμε την Πανεκπαιδευτική Κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 στις 12.00 στα Προπύλαια και τα συλλαλητήρια σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στο σχέδιο διάλυσης της Δημόσιας Παιδείας. Θέλουμε Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλες και όλους και δε θα υποχωρήσουμε μέχρι να μπει τέλος στο διαλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης».

Ήδη από το πρωί της Πέμπτης οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας μετά από απόφαση του Συντονιστικού τους και ενόψει της μεγάλης  πανελλαδικής κινητοποίησης προχώρησαν σε κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, στα Προπύλαια.

Οι φοιτητές, τονίζοντας ότι έχουν λάβει συλλογική απόφαση να σταματήσουν τη διοικητική λειτουργία του πανεπιστημίου στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα, κρέμασαν και σημαία της Παλαιστίνης στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του παλαιστινιακού λαού.

Επιπλέον, ήδη από την Τετάρτη, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων και διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ διεμήνυσαν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου, ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, που περιλαμβάνουν αποκλεισμό των εισόδων του ΑΠΘ καθώς επίσης και μετάβασή στην Αθήνα την Παρασκευή, με σκοπό τη συμμετοχή τους στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Σχετικά Άρθρα