Γενική απεργία στην Ιταλία για τη γυναίκα: Αν σταματήσουμε εμείς, σταματά όλος ο κόσμος

 Γενική απεργία στην Ιταλία για τη γυναίκα: Αν σταματήσουμε εμείς, σταματά όλος ο κόσμος

Σε εξέλιξη βρίσκεται σε όλη την Ιταλία η γενική απεργία προς στήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών. Στην πρωτοβουλία συμμετέχει το μεγαλύτερο μέρος των συνδικάτων της χώρας και η απεργιακή κινητοποίηση αφορά όλους τους παραγωγικούς τομείς (από εκείνον της υγείας μέχρι την παιδεία και τα μουσεία) με μόνη εξαίρεση εκείνο των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Στην Ρώμη ξεκίνησε πορεία γυναικών με συνθήματα όπως «απεργούμε κατά της πατριαρχικής βίας» και «αν σταματήσουμε εμείς, σταματά ολόκληρος ο κόσμος». Στην κινητοποίηση συμμετέχουν επίσης πολλοί Ιταλοί μαθητές και φοιτητές των ιταλικών σχολείων, οι οποίοι κρατούν πανό με την επιγραφή «δεν ξεχνάμε τις γυναίκες της Γάζας και όλης της Παλαιστίνης».

Ιταλικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών ζητούν φέτος από τους άνδρες «να μην κάνουν δώρο μιμόζες στις συντρόφους, τις μητέρες και τις αδελφές τους, αλλά να μάθουν να τις σέβονται σε κάθε στιγμή και δραστηριότητα της ζωής τους».

Το λουλούδι της μιμόζας είναι το συμβολικό δώρο την Ημέρα της Γυναίκας στην Ιταλία.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την θλιβερή ιστορία βάση της οποίας έγινε η 8 Μαρτίου παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας. Το 1908, ακριβώς στις 8 Μαρτίου , στη Νέα Υόρκη εργάτριες υφαντουργείων κατέβηκαν σε απεργία.

Ζητούσαν μείωση ωραρίου (δούλευαν 16 ώρες την ημέρα), ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μεγαλύτερες απολαβές. Ενώ διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες εργαζόταν, 129 εργάτριες κάηκαν ζωντανές στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας «Cotton» της Νέας Υόρκης.

Κοντά στο εργοστάσιο που κάηκε υπήρχαν ανθισμένα μόνο δέντρα «μιμόζας» .

Το 1946, η Ένωση Γυναικών Ιταλίας (Unione Donne Italiane) αναζητούσε ένα λουλούδι που θα μπορούσε να καθιερωθεί ως σύμβολο εορτασμού της πρώτης μεταπολεμικής ημέρας των γυναικών.
Η επιλογή ήταν σχεδόν υποχρεωτική: η μιμόζα είναι ένα από τα λίγα φυτά που θα ανθίσουν στις αρχές Μαρτίου.

Σε μήνυμά της η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι «ευχαρίστησε όλες τις γυναίκες για το ότι αποδεικνύουν καθημερινά την αποφασιστικότητά και τις ανεξάντλητες ικανότητές τους, καταφέρνοντας να κάνουν την διαφορά σε όλη την κοινωνία μας».

Σχετικά Άρθρα