Οδησσός: Η εκτίμηση της Αθήνας για το ρωσικό χτύπημα- Το μήνυμα Μητσοτάκη στο ΕΛΚ

 Οδησσός: Η εκτίμηση της Αθήνας για το ρωσικό χτύπημα- Το μήνυμα Μητσοτάκη στο ΕΛΚ

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Μετά την επεισοδιακή επίσκεψη στην Οδησσό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί σήμερα Πέμπτη στο Βουκουρέστι όπου θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο θα ενημερώσει για τα όσα έγιναν με τη ρωσική επίθεση στην αυτοκινητοπομπή. Η επίθεση έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η Μόσχα στοχοποιεί την Ευρώπη που στέκεται δίπλα στην Ουκρανία και την στηρίζει απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. H Αθήνα εκτιμά πως η επίθεση αποτελεί μήνυμα την ώρα που ο Ζελένσκι βρισκόταν με έναν πρωθυπουργό Ευρωπαϊκής χώρας, και ότι είναι αποφασισμένος να κλιμακώσει. Πρόσφατα η Μαρία Ζαχάροβα είχε προειδοποιήσει (και) την Ελλάδα ότι ενδεχόμενη μεταβίβαση οπλικών συστημάτων και όπλων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία είναι… “κόκκινη γραμμή”.

“Είτε πρόκειται για την Ελλάδα, είτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Όπως λέει ο στρατός μας, “συντρίβουμε” με επιτυχία όλο τον εξοπλισμό που προμηθεύουν οι χώρες του ΝΑΤΟ. Έτσι θα γίνεται και στη συνέχεια. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Εμείς σχετικά μ’ αυτό κάναμε την επιλογή μας” είχε δηλώσει η Εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, με φόντο τις πιέσεις των Η.Π.Α. στην Αθήνα να συνεχίσει την ενίσχυση του Κιέβου, αλλά και τις σχετικές υποδείξεις που κάνει και η Ε.Ε. προς όλα τα κράτη – μέλη της.

“Κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας, σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες (Ζελένσκι και Μητσοτάκης), ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας” δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. “Περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας” πρόσθεσε σε ανάρτησης της.

“Η πλήρης υποστήριξη της Ε.Ε. προς την Ουκρανία και τον γενναίο λαό της δεν θα αμφιταλαντευτεί” δήλωσε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ ακολούθησε μπαράζ δηλώσεων καταδίκης της ρωσικής επίθεσης από Ευρωπαίους ηγέτες.

Πώς έγινε η επίθεση

“Ήμασταν στο λιμάνι της Οδησσού και ο πόεδρος Ζελένσκι και το επιτελείο του μας έκαναν μία ξενάγηση, εξηγώντας μας από τη μία τη σημασία του λιμανιού για τις εξαγωγές της Ουκρανίας και από την άλλη δείχνοντάς μας τις σημαντικές ζημιές τις οποίες έχει υποστεί αυτή η κρίσιμη υποδομή, όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες. Kαι λίγο μετά, καθώς μπαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε και μία μεγάλη έκρηξη… Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να έρθουν στην Ουκρανία. Διότι είναι άλλο να βλέπει κανείς, να ακούει την περιγραφή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή από τον πρόεδρο Ζελένσκι με τον οποίο επικοινωνούμε τακτικά και είναι τελείως διαφορετικό να βιώνει κανείς την εμπειρία του πολέμου από πρώτο χέρι” δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο, εξηγώντας πως συνέβη η αποτρόπαια επίθεση και πως ένιωσε ο ίδιος.

  • Η επίθεση συνέβη την ώρα που η ελληνική αποστολή έμπαινε στο βαν για να συνεχίσει το πρόγραμμα τους. Ο ήχος ήταν εκκωφαντικός, ενώ σηκώθηκαν σύννεφα μαύρου. Το ωστικό κύμα ήταν έντονο και αμέσως κατάλαβαν ότι ο πύραυλος έπεσε κοντά. Η αυτοκινητοπομπή του Β. Ζελένσκι βρισκόταν μόλις 200 μέτρα μπροστά.

Όλα έγιναν αστραπιαία. Η εντολή, με βάση το πρωτόκολλο ασφάλειας για αυτές τις περιπτώσεις, ήταν να μπουν όλοι στα αυτοκίνητα, ώστε να βρίσκονται εν κινήσει και να μην είναι σταθερός στόχος. Το σοκ ήταν μεγάλο. Όλοι έσπευσαν να τηλεφωνήσουν στους δικούς τους ανθρώπους και να τους διαβεβαιώσουν ότι είναι καλά.

Η πυραυλική επίθεση έγινε στις 11:30 το πρωί. Στην Αθήνα έγινε γνωστή το μεσημέρι ενώ η επίσημη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε μετά τις 17:00 το απόγευμα, για λόγους ασφαλείας. Το δελτίο τύπου με τις δηλώσεις των δύο ηγετών και το οπτικοακουστικό υλικό διανεμήθηκε όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν πια εκτός Ουκρανικού εδάφους (φέρεται να έφτασε οδικώς στην Μολδαβία) και ετοιμαζόταν να μεταβεί αεροπορικώς για το Βουκουρέστι, για το συνέδριο του ΕΛΚ, κι ενώ και ο κ. Ζελένσκι είχε απομακρυνθεί με ασφάλεια από την περιοχή.

Το μήνυμα που κόμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο Ζελένσκι είναι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει σταθερά την Ουκρανία καθώς και την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική της προοπτική. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η χώρα μας θα συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό, πόλη που έχει ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία για την Ελλάδα.

“Όλη η Ευρώπη στηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία και ανεξαρτησία. Και φυσικά η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από αυτήν την προσπάθεια”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ 

Στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Ουκρανία αναφέρθηκε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Ελλάδα και την Ουκρανία διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, όταν δέχτηκε ερώτηση στη καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου για την αντίδραση των ΗΠΑ.

Ο Μάθιου Μίλερ είπε «είμαστε σε συνεχή επαφή και με τις δύο χώρες. Δεν έχω συγκεκριμένες συνομιλίες να σας μεταφέρω. Νομίζω ότι το χτύπημα είναι άλλη μια υπενθύμιση το πως η Ρωσία συνεχίζει να χτυπά την Ουκρανία κάθε μέρα. Είναι μια υπενθύμιση της ανάγκης που έχει η Ουκρανία για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, και υπενθύμιση ότι το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να αναλάβει δράση, όπως του έχουμε ζητήσει να κάνει, προκειμένου να υποστηρίξει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας».

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική επίθεση σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Οδησσό, την ώρα που ξεκινούσε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ζελένσκι.

Παρασκήνιο για την… Κομισιόν

Το τελευταίο διάστημα πάντως οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη εντάσσονται σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή λογική που ξεκινά στο εσωτερικό με την υπερψήφιση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια ανεξαρτήτως εσωκομματικού κόστους και επεκτείνεται στην επίσκεψή του στην Οδησσό και τη συνάντηση του με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Μάλιστα υπήρξαν διαβεβαιώσεις, σε μία φαινομενικά άσχετη συγκυρία, στον κ. Ζελένσκι για τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα των Ουκρανών έναντι της Ρωσίας, ώρες πριν μεταβεί στο Βουκουρέστι για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (6-7 Μαρτίου).

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα επικυρώσει την υποψηφιότητα Λάιεν και για την επόμενη θητεία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του αναμένεται να την υποστηρίξει σθεναρά. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αξιοποιήσει τη διήμερη παρουσία του στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας για να μπει δυναμικά στο «παιχνίδι δύναμης» για τα ευρωπαϊκά οφίτσια αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και θα αφορούν στην επόμενη πενταετία στην Ε.Ε.

Επιπλέον πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γνωρίζουν καλά ότι το σενάριο να μην «αντέξει μέχρι τέλους» η υποψηφιότητα της Λάιεν, λόγω της εμπλοκής του ονόματός της σε διάφορες ύποπτες υποθέσεις, είναι παραπάνω από υπαρκτό με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις επόμενες ενδεχόμενες υποψηφιότητες.

Σχετικά Άρθρα