“Σούπερ Τρίτη” στις ΗΠΑ- Μπάιντεν χωρίς πρόβλημα, ξεκαθαρίζει με Τράμπ και Χέιλι

 “Σούπερ Τρίτη” στις ΗΠΑ- Μπάιντεν χωρίς πρόβλημα, ξεκαθαρίζει με Τράμπ και Χέιλι

Εκατομμύρια αμερικανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για τις προκριματικές εκλογές σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς για το προεδρικό χρίσμα και κατά παράδοση ο νικητής κάθε πλευράς βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Η “Σούπερ Τρίτη” όπως ονομάζεται αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ημέρες στο εκλογικό ημερολόγιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι και τυπικά ο υποψήφιος του κόμματος των Δημοκρατικών. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κάποιον σοβαρό αντίπαλο στις εσωκομματικές εκλογές, κάτι συνηθισμένο για τον απερχόμενο πρόεδρο που διεκδικεί δεύτερη θητεία.

Στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ωστόσο, η “Σούπερ Τρίτη” θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της προσπάθειας της πρώην πρέσβειρας των Ηνωμένων Εθνών, Νίκι Χέιλι, να αμφισβητήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Δεκαπέντε Πολιτείες διεξάγουν ψηφοφορίες τη “Σούπερ Τρίτη”.

Αυτές είναι οι:

  • Αλαμπάμα
  • Αλάσκα
  • Αρκάνσας
  • Καλιφόρνια
  • Κολοράντο
  • Μέιν
  • Μασαχουσέτη
  • Μινεσότα
  • Βόρεια Καρολίνα
  • Οκλαχόμα
  • Τενεσί
  • Τέξας
  • Γιούτα
  • Βερμόντ
  • Βιρτζίνια
  • Ψηφίζει, επίσης, και η Αμερικανική Σαμόα.

Η “Σούπερ Τρίτη” έχει σημασία καθώς οι δύο πλευρές αναμένεται να εκλέξουν περίπου το ένα τρίτο των εκλεκτόρων που είναι αρμόδιοι για να ορίσουν τον υποψήφιό τους για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

“Επειδή υπάρχουν τόσες πολλές πολιτείες που διεξάγουν ταυτόχρονα εκλογικές αναμετρήσεις, οι υποψήφιοι εκλέκτορες πρέπει να έχουν λάβει καλές χρηματοδοτήσεις, να είναι καλά οργανωμένοι και να έχουν δημοτικότητα ούτως ώστε να τα πάνε καλά σε όλους τους τομείς” δήλωσε στο Al Jazeera η Caitlin Jewitt, αναπληρώτρια καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Virginia Tech.

“Αν έχουμε έναν ξεκάθαρο πρωτοπόρο στη “Σούπερ Τρίτη”, συνήθως βλέπουμε ότι -και μετά- αυτός διατηρεί το προβάδισμα στην κούρσα, με αποτέλεσμα πολλοί να αποσύρονται από αυτή”.

Η Jewitt έφερε το παράδειγμα των Δημοκρατικών το 2020 ως χαρακτηριστικό του πώς η Σούπερ Τρίτη μπορεί να δώσει ώθηση σε μια εκστρατεία. Εκείνη τη χρονιά, ο Μπάιντεν πραγματοποίησε μια δυναμική εμφάνιση στη “Σούπερ Τρίτη” μετά από ένα νωχελικό ξεκίνημα: Κέρδισε 10 πολιτείες. Η κούρσα, στη συνέχεια, μετατράπηκε σε ντέρμπι μεταξύ αυτού και του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς.

Αντίστοιχα, και υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων έχουν επωφεληθεί από τη “Σούπερ Τρίτη”. Η Jewitt σημείωσε ότι, το 2016, ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ δεν τα πήγε τόσο καλά όσο ήλπιζε, ενώ ο Τραμπ τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο. “Έκτοτε είδαμε τον Τραμπ να αρχίζει να αποκτά δυναμική”.

Για τη Χέιλι, την πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ, μια κακή εμφάνιση θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της εκστρατείας της για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024. Οι δημοσκοπήσεις την δείχνουν να βρίσκεται πίσω από τον Τραμπ σε όλες τις αναμετρήσεις της “Σούπερ Τρίτης” για τους Ρεπουμπλικάνους.

“Δεν θα είναι τόσο σούπερ” υποστηρίζει η Jewitt, καθώς και στις δύο περιπτώσεις το προβάδισμα Μπάιντεν και Τραμπ είναι σημαντικό.

“Είναι πολύ λιγότερο σημαντική φέτος η ημέρα αυτή. Μπορεί να σηματοδοτεί την τελευταία πράξη αντίστασης της Χέιλι, αλλά πέραν αυτού, φαίνεται αναπόφευκτο ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσουν τις αντίστοιχες κούρσες, και έτσι δεν περιμένουμε πολλές εκπλήξεις τη Σούπερ Τρίτη”.

Η Χέιλι -η οποία έχει χάσει από τον Τραμπ με σημαντική διαφορά σε όλες τις πρώτες πολιτειακές αναμετρήσεις μέχρι στιγμής- δήλωσε ότι σκοπεύει να παραμείνει στην κούρσα τουλάχιστον μέχρι τη Σούπερ Τρίτη. Τα σχέδιά της, μετά, δεν είναι σαφή.

“Δεν εγκαταλείπω αυτόν τον αγώνα όταν η πλειοψηφία των Αμερικανών αποδοκιμάζει τόσο τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και τον Τζο Μπάιντεν” δήλωσε η ίδια μετά την ήττα της στις 24 Φεβρουαρίου στις προκριματικές εκλογές στην πολιτεία της, τη Νότια Καρολίνα.

Οι Αμερικανοί θα λάβουν μέρος, ακόμη, σε μια σειρά από άλλες εκλογικές αναμετρήσεις που αφορούν την πλήρωση θέσεων στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και σε πολιτειακά νομοθετικά σώματα.

Θα διεξαχθούν, επίσης, εκλογές για θέσεις χαμηλότερων βαθμίδων, όπως εισαγγελείς, δικαστές, δημοτικούς συμβούλους και μέλη σχολικών συμβουλίων.

Σχετικά Άρθρα