ΗΠΑ:Κανονικά υποψήφιος στις εκλογές ο Τραμπ -Απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου

 ΗΠΑ:Κανονικά υποψήφιος στις εκλογές ο Τραμπ -Απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής χάρισε μεγάλη νίκη στον Ντόναλντ Τραμπ, ανατρέποντας ομόφωνα τη δικαστική απόφαση που τον απέκλειε από τις προκριματικές εκλογές στο Κολοράντο, με «φόντο» την εισβολή οπαδών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Καπιτώλιο, την 6η Ιανουαρίου 2021.

Το Αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη πως δικαστήριο της Πολιτείας του Κολοράντο δεν μπορεί να απαγορεύσει στον Τραμπ να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές.

Αυτή η απόφαση «ανοίγει» τον δρόμο στον Τραμπ να συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές.

Στην επίσημη απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο σημείωσε: «Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι Πολιτείες μπορούν να αποκλείσουν άτομα που κατέχουν ή επιχειρούν να βρεθούν σε κρατικό αξίωμα. Ωστόσο, οι Πολιτείες δεν έχουν καμία εξουσία βάσει του Συντάγματος να επιβάλλουν οιονδήποτε αποκλεισμό σε σχέση με τα ομοσπονδιακά γραφεία, ειδικά την προεδρία».

Με την απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ βάζει οριστικό τέλος στην υπόθεση, που αποτελούσε και το τελευταίο σημαντικό εμπόδιο στην προέλασή του Τραμπ για να λάβει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, και του δίνει το ελεύθερο να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως ανάλογες αποφάσεις με το δικαστήριο του Κολοράντο είχαν λάβει οι αρχές δύο ακόμη πολιτειών, του Μέιν και του Ιλινόις. Αν και η έφεση είχε ασκηθεί για την απόφαση του Κολοράντο, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει καθολική ισχύ και άρα ακυρώνει και τον αποκλεισμό του Τραμπ από το Μέιν και το Ιλινόις.

Σχετικά Άρθρα