Η νοημοσύνη των Αμερικανών προέδρων με αριθμούς – Ποιος έχει υψηλότερο δείκτη IQ, ποιοι “πατώνουν”

 Η νοημοσύνη των Αμερικανών προέδρων με αριθμούς – Ποιος έχει υψηλότερο δείκτη IQ, ποιοι “πατώνουν”

Ο Ντιν Σάιμοντον, διακεκριμένος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια «Davis», προσπάθησε να ποσοτικοποιήσει τη νοημοσύνη ανθρώπων που χρημάτισαν πρόεδροι των ΗΠΑ υπολογίζοντας τα επίπεδα IQ τους. Χρησιμοποιώντας παράγοντες όπως η πνευματική ευστροφία και η διαύγεια (το χιούμορ είναι επίσης ενδεικτικό νοημοσύνης), ο Σαίμοντον κατάφερε να σχηματίσει μια εικόνα για το πόσο έξυπνοι ήταν ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών. Όλα τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από τις επεξεργασμένες εκτιμήσεις του Σάιμοντον για το IQ των προέδρων μετά την ηλικία των 18 ετών.

Τζον Κουίνσι Άνταμς: 175

Με βαθμολογία 175, ο απόφοιτος του Χάρβαρντ Τζον Κουίνσι Άνταμς έχει το υψηλότερο εκτιμώμενο IQ από όλους τους προέδρους των ΗΠΑ· ταξίδεψε πολύ, μελέτησε την ιστορία σχεδόν ολόκληρου του κόσμου και μιλούσε άπταιστα επτά γλώσσες. Χωρίς καν να ολοκληρώσει τη Νομική, έγινε δικηγόρος! Σταδιοδρόμησε ως εξαίρετος διπλωμάτης, ο Άνταμς και διετέλεσε αρχικά υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Τζέιμς Μονρόε. Τα κυριότερα σημεία της κυβερνητικής του σταδιοδρομίας περιλάμβαναν τη διαμόρφωση του Δόγματος Μονρόε (πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με τον αποικισμό) και βοήθεια στη διαπραγμάτευση για το τέλος του Πολέμου του 1812. Ονομάστηκε Γέροντας Ρήτωρ για τις ρητορικές του ικανότητες, και έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο ικανούς ηγέτες των ΗΠΑ.

Τόμας Τζέφερσον: 160

Ο Τόμας Τζέφερσον είχε τόσα πολλά βιβλία στη βιβλιοθήκη του, για να εκτοξεύσει το IQ του στο 160, που όταν δεν μπορούσε να διαβάσει πια, τα παραχώρησε στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Ο Τζέφερσον μετράει επιτεύγματα στους τομείς της οικονομίας, της αρχιτεκτονικής, των τροφίμων και του κρασιού, της γεωργίας, της παλαιοντολογίας, της αστρονομίας, της μουσικής και της λογοτεχνίας. Α, μην το ξεχνάμε: συνέταξε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και διπλασίασε το μέγεθος των Ηνωμένων Πολιτειών το 1803 με την Αγορά της Λουιζιάνα.

Τζέιμς Μάντισον: 160

Με ύψος 1.60, ο Τζέιμς Μάντισον ήταν ο πιο κοντός πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά το IQ του, αν και ήταν ίσα με το μπόι του, θεωρείται υψηλό: 160. Ο Μάντισον θεωρείται ο πρώτος μεταπτυχιακός φοιτητής του Πρίνστον, αν και δεν πήρε ποτέ πτυχίο· τον αποκαλούν Πατέρα του Συντάγματος και είναι αυτός που συνέταξε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων. Η σύζυγός του Μάντισον, Ντόλεϊ, βοήθησε καθόρισε τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας στις κοινωνικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Και φθάνουμε στον πρώτο του 20ου αιώνα…

Τζον Φ. Κένεντι: 159,8

Ακόμη και με τον δείκτη νοημοσύνης του στο 159,8, ο Τζον Κένεντι είχε τη φήμη του κακού μαθητή στην παιδική του ηλικία, προτιμώντας τα παιχνίδια και τα αθλήματα· αποφοίτησε, όμως, από το Χάρβαρντ το 1940 και ως μέλος του Πολεμικού Ναυτικού του απονεμήθηκε μετάλλιο ανδρείας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο· αφού εξελέγη τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, έγινε ο δεύτερος  νεότερος πρόεδρος στην Ιστορία και ο πρώτος και μοναδικός Καθολικός πρόεδρος. Στη θητεία του, ο Τζον Κένεντι, αντιμετώπισε την κρίση των πυραύλων της Κούβας, ενέκρινε τη δημιουργία του Σώματος Ειρήνης και την ψήφιση του Νόμου για τα Πολιτικά Δικαιώματα του 1964. Ο Κένεντι, ήταν επίσης ο μόνος πρόεδρος που κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ. Αυτό που επίσης δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι τα επιτεύγματα του JFK είχαν σαν τροχοπέδη τα χρόνια προβλήματα υγείας (είχε διαγνωστεί με ένα αυτοάνοσο πολυαδενικό σύνδρομο, τη νόσο του Addison και υποθυρεοειδισμό, αλλά και προβλήμτα γαστρεντερικής φύσης), τα οποία απείλησαν τη ζωή του αρκετές φορές.

Μπιλ Κλίντον: 159

Το IQ του Μπιλ Κλίντον υπολογίστηκε σε 159. Γεννημένος στο Αρκάνσας, παρακολούθησε το σχολείο στο Τζορτζτάουν, στην Οξφόρδη και στο Γέιλ, όπου γνώρισε τη σύζυγό του, Χίλαρι Ρόνταμ· άρχισε την πολιτική του καριέρα στην πολιτεία του Αρκάνσας πριν γίνει Πρόεδρος το 1992. Ένα από τα μεγάλα του επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν η υπογραφή της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου. Ωστόσο, η εξυπνάδα του Κλίντον δεν ήταν αρκετή για να αποφύγει τις κακοτοπιές, καθώς το Κογκρέσο ψήφισε την παραπομπή του για την ανάρμοστη σχέση του με την τότε ασκούμενη του Λευκού Οίκου Μόνικα Λεβίνσκι.

Τζίμι Κάρτερ: 156,8

Ο Τζίμι Κάρτερ είχε ταπεινές ρίζες στην αγροτική Τζόρτζια, αλλά δεν ήταν λιγότερο έξυπνος από άλλους, αστούς· μετρήθηκε με δείκτη νοημοσύνης 156,8. Ο Κάρτερ ασχολήθηκε με σημαντικό διπλωματικό έργο στην εποχή του ως Πρόεδρος και συνέχισε το ανθρωπιστικό έργο όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο· έγινε καθηγητής στο Emory, έλαβε το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας και του απονεμήθηκε Νόμπελ Ειρήνης.

Γούντροου Γουίλσον: 155,2

Ο Γούντροου Γουίλσον υπηρέτησε ως Πρόεδρος από το 1913 έως το 1921 και ο δείκτης νοημοσύνης του 155,2 θεωρούνται σαρωτικά τα επιτεύγματα του στις παγκόσμιες υποθέσεις και την αμερικανική πολιτική. Γεννήθηκε στη Βιρτζίνια λίγα χρόνια πριν από τον Εμφύλιο και σπούδασε στο Πρίνστον, στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και στο Johns Hopkins University. Ο Γουίλσον διετέλεσε καθηγητής πριν από την πολιτική του καριέρα· αφού οδήγησε τη χώρα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποστήριξε την παγκόσμια ειρήνη και δημιούργησε την Κοινωνία των Εθνών και του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης.

Τζον Άνταμς:155

Για να μην συγχέεται με τον γιο του, Τζον Κουίνσι Άνταμς, ο Τζον Άνταμς είχε δείκτη νοημοσύνης περίπου 155. Ήταν ο μόνος από τους πέντε πρώτους προέδρους των ΗΠΑ που δεν καταγόταν από τη Βιρτζίνια: είχε γεννηθεί στη Μασαχουσέτη και ήταν αυτός που συνέταξε το Σύνταγμα της Μασαχουσέτης, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα.

Θεόδωρος Ρούσβελτ: 153

Το Συνταγματικό Κέντρο αποκάλεσε τον Θεόδωρο-Τέντι Ρούσβελτ: «έναν από τους πιο δυναμικούς προέδρους στην ιστορία του Λευκού Οίκου» και με δείκτη νοημοσύνης 153, ήταν επίσης ένας από τους πιο έξυπνους. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια της Νέας Υόρκης και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και της Κολούμπια, αν και δεν αποφοίτησε από το τελευταίο πανεπιστήμιο. Ο Ρούσβελτ ονομάζεται πατέρας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης για τις ειρηνευτικές προσπάθειές του στον Ρωσο-Ιαπωνικό Πόλεμο.

Τζέιμς Γκάρφιλντ: 152,3

Ο Τζέιμς Γκάρφιλντ είχε ιδιαίτερα υψηλό δείκτη νοημοσύνης: 152,3, αν και έμεινε μόνο 200 ημέρες στην εξουσία πριν από τη δολοφονία του· υπήρξε αξιωματικός της Ένωσης κατά τον Εμφύλιο.

Τσέστερ Άρθουρ: 152,3 

Ο Τσέστερ Άρθουρ με IQ 152,3 ανέλαβε καθήκοντα προέδρους μετά τον θάνατο του προκατόχου του, Τζέιμς Γκάρφιλντ. Γεννημένος στο Βερμόντ από Ιρλανδό πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα, ο Άρθουρ, φοίτησε στο Union College στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια έγινε δικηγόρος, πριν ασχοληθεί με την πολιτική και αναλάβει το αξίωμα του προέδρου.

Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ: 150,5

Πριν αρχίσει τη 12ετή θητεία του ως πρόεδρος, ο Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, με IQ 150,5, φοίτησε στο Χάρβαρντ και αργότερα στη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και ήταν βοηθός γραμματέας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Ήταν ηγέτης των ΗΠΑ στα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο· θέσπισε το New Deal για να βελτιώσει την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων νομοθετικών μέτρων όπως ο νόμος περί κοινωνικής ασφάλισης, που εξακολουθούν να ισχύουν σήμερα. Η υγεία του ήταν εύθραυστη, από τότε που διαγνώστηκε με πολιομυελίτιδα σε ηλικία 39 ετών, και πέθανε ως Πρόεδρος το 1945.

Αβραάμ Λίνκολν: 150

Με IQ 150, ο Αβραάμ Λίνκολν είναι ο τελευταίος σε αυτή τη λίστα, αλλά σίγουρα όχι ο χαμηλότερος στη βαθμολογία από τους προέδρους. Οι επιδόσεις του Λίνκολν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές, δεδομένου ότι είχε λάβει ανεπαρκή επίσημη εκπαίδευση και ήταν σε μεγάλο βαθμό αυτοδίδακτος· έγινε δικηγόρος, παρόλα αυτά, και ως Πρόεδρος, ηγήθηκε της Ένωσης στον Εμφύλιο Πόλεμο και πέρασε τη Διακήρυξη της Χειραφέτησης για την κατάργηση της δουλείας. Ο Λίνκολν ήταν ικανός ρήτωρ και εκφώνησε την πιο διάσημη προεδρική ομιλία στην ιστορία των ΗΠΑ, την Ομιλία του Γκέτισμπεργκ.

“Πάτωσε” ο Τζορτζ Μπους τζούνιορ

Συνοπτικά τα IQ διάσημων προέδρων που δεν βρέθηκαν στην πιο πάνω λίστα: 

  • Τζορτζ Ουάσιγκτον, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ: 132,5. 
  • Ντουάιτ Αιζενχάουερ, στρατάρχης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: 131,9. 
  • Ρίτσαρντ Νίξον, ο πρόεδρος του Πολέμου του Βιετνάμ και του Γουοτεργκέιτ: 131.
  • Τζορτζ Μπους πατήρ: 130,13. 
  • Ρόναλντ Ρέιγκαν: 130.
  • Λίντον Τζόνσον: 127,83.
  • Χάρι Τρούμαν: 127,55.
  • Τζέραλντ Φορντ: 127,08.
  • Τζορτζ Μπους υιός: 124,88.

Για ευνόητους λόγους πολιτικού επηρεασμού, δεν έχουν καταχωρηθεί στη λίστα τα IQ του Μπάιντεν και του Τραμπ.

Στη λίστα με τους ανθρώπους που έχουν υψηλά ΙQ, πρώτος βρίσκεται ο Αμερικανός συγγραφέας και ακτιβιστής Γουίλιαμ Τζέιμς Σίντις: 250-300. Ο Σίντις γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε ηλικία μόλις 11 ετών! Και μέσα στην πρώτη 10άδα βρίσκεται ο Έλληνας ψυχίατρος Ευάγγελος Κατσιούλης με IQ 198 και ο σκακιστής Γκάρι Κασπάροφ: με 190.

Σχετικά Άρθρα