Έρευνα/ Όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας- Λυγγερίδης, χούλιγκαν, στημένα παιχνίδια

 Έρευνα/ Όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας- Λυγγερίδης, χούλιγκαν, στημένα παιχνίδια

Δυο ανοιχτές υποθέσεις εκκρεμούν εδώ και καιρό στην Δικαιοσύνη. Η μια αφορά την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ για την εξάρθρωση του κυκλώματος των οργανωμένων οπαδών που συμμετείχαν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στην δολοφονία του αστυφύλακα, Γιώργου Λυγγερίδη στα επεισόδια στον αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στο Ρέντη στις 7 Δεκεμβρίου 2023. Η δεύτερη έρευνα αφορά την υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού σε παιχνίδια της Super League1 και Super League 2 η οποία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο χωρίς ακόμη να έχει κάποιο αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι φέρονται να εμπλέκονται ομάδες και παράγοντες από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

  • Για την υπόθεση στο Ρέντη, όπου έχασε τη ζωή του ο αστυνόμος των ΜΑΤ, Γιώργος Λιγγερίδης υπολογίζεται ότι έχουν καταθέσει 120 άτομα ενώ η δικογραφία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι αρχές θα επισπεύσουν τις διαδικασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κάδρο των ερευνών για τα επεισόδια στου Ρέντη βρίσκονται τα 17 άτομα που έχουν ταυτοποιηθεί για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια. Ανάμεσά τους βρίσκονται τουλάχιστον πέντε, με αρχηγικό ρόλο στις ομάδες των οπαδών, ενώ άλλα 50 άτομα ήταν στο σημείο των επεισοδίων.

Από τους πέντε αρχηγούς οι τρεις φέρεται να βρίσκονταν έξω από το κλειστό γήπεδο του Ρέντη κατά τα επεισόδια. Τα άτομα αυτά έκαναν χρήση φωτοβολίδων και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών στα επεισόδια.’Αλλα 15 με 20 άτομα που ήταν στο σημείο των επεισοδίων, λειτουργούσαν ως ομάδα αντιπερισπασμού, ενώ το ρεπορτάζ τα Χριστούγεννα έλεγε ότι… μετά την Πρωτοχρονιά θα ακολουθήσουν νέες συλλήψεις οι οποίες δεν έγιναν ποτέ!

Από τα εγκληματολογικά εργαστήρια είχε γίνει γνωστό ότι είχε ανιχνευτεί πυρίτιδα σε 10 υπόπτους ανεβάζοντας τον αριθμό των ατόμων στους οποίους έχει ανιχνευθεί πυρίτιδα στους 14 συνολικά.  Η ποσότητα πυρίτιδας που ανιχνεύτηκε στα χέρια των 14ων είναι ικανή να στοιχειοθετεί ότι τα άτομα αυτά ενδεχομένως να έριξαν κάποιας μορφής μηχανισμό προς τους  αστυνομικούς των ΜΑΤ εκείνο το βράδυ.Παράλληλα σε 20 ακόμα άτομα ανιχνεύθηκε μικρότερη ποσότητας πυρίτιδας. Για αυτούς θα ακολουθήσει επαναληπτική εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Τον  Δεκέμβριο όταν πέθανε στο νοσοκομείο ο Λιγγερίδης η ενημέρωση έλεγε ότι τα στοιχεία από τις καταθέσεις σχετίζονται με τα ευρήματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, όπου ολοκληρώνεται η εξέταση για γενετικό υλικό και ίχνη πυρίτιδας σε πειστήρια κατεσχεμένα από τα επεισόδια και μέσα στον Ιανουάριο η Εισαγγελία θα αποφάσιζε ποτέ και για ποιους θα βγουν εντάλματα σύλληψης….

Στις αρχές Ιανουαρίου έγιναν έρευνες ξανά σε αποθήκες του γηπέδου «Μελίνα Μερκούρη» στο Ρέντη, αλλά δεν απέφεραν κανένα καινούριο στοιχείο. Οι έρευνες δεν πραγματοποιήθηκαν μόνο στις τουαλέτες του γηπέδου αλλά και σε αποθηκευτικούς χώρους.

Τις επόμενες ημέρες, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής αναμενόταν να ολοκληρώσουν το πόρισμα της έρευνας τους και θα σχημάτιζαν δικογραφία για μια ομάδα, περίπου 50 ατόμων, η οποία φαίνεται πως κρύβεται πίσω από τα σοβαρά επεισόδια. Ανάμεσα στους υπόπτους, φαίνεται πως είναι και το μεγαλύτερο μέρος της ηγετικής ομάδας που «μοίρασε» τα πολεμοφόδια στους χούλιγκαν.

  • Η δικογραφία πρόκειται να παραδοθεί  στον αρμόδιο εισαγγελέα και αυτός θα κρίνει εάν τα στοιχεία είναι επαρκή ώστε να προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.

Μέχρι σήμερα 1η Μαρτίου η δικογραφία δεν έχει προχωρήσει, ενώ η μοναδική υπόθεση που έχει ομογενή στοιχεία οπαδικής βίας αφορά τα σοβαρά επεισόδια οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού που αποκάλυψε η εφημερίδα Espresso .

Στημένα ματς και παράνομοι στοιχηματισμοί

Η έρευνα για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού συνεχίζει να προκαλεί κλυδωνισμούς στη Δικαιοσύνη. Η υπόθεση αφορά την ελληνική εκδοχή του διεθνούς κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού, που συμπληρώνει ένα χρόνο διερεύνησης, χωρίς ακόμη να έχει καταλήξει στην άσκηση ποινικών διώξεων ή σε άλλη δικονομική εκδοχή.

  • Το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού ήρθε στο φως από έρευνες των Αυστριακών Διωκτικών Αρχών, όπου διαπιστώθηκε εμπλοκή πέντε χωρών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ξεκίνησε έρευνα από τον αθλητικό και ποδοσφαιρικό εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο, με νόμιμη καταγραφή συνομιλιών των εμπλεκομένων.

  • Η δικογραφία με τις «καυτές» συνομιλίες, που φέρονται να αποκαλύπτουν «ηχηρή» εμπλοκή  στελεχών ΠΑΕ, ήταν το έναυσμα, με το οποίο είχε δοθεί παραγγελία από τον εισαγγελέα κ. Σπυρόπουλο στην Οικονομική Αστυνομία, να εισβάλλει προ μηνών σε σπίτια και επιχειρήσεις εμπλεκομένων, για να συλλέξει αποδεικτικό υλικό, για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού.

Η Interpol και η Eurojust, με τη συνδρομή της Εταιρείας Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης Sportradar, κατέληξαν ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να ελέγξουν τους αξιωματούχους 5 ΠΑΕ της SL1 και 13 ΠΑΕ της SL2.

Στα στοιχεία που βρίσκονται στα χέρια της αθλητικής υπερεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Βιργινίας Σακελλαροπούλου, του αθλητικού εισαγγελέα Αθηνών Κώστα Σπυρόπουλου και του προέδρου Εφετών Χαράλαμπου Κωτουλόπουλου, εντοπίζονται αλλοιώσεις αποτελεσμάτων ελληνικών αγώνων μέσω του παράνομου στοιχήματος.

Κατονομάζονται πέντε πρόεδροι ΠΑΕ της Super League 1 και αποτυπώνονται οι ευθύνες ποδοσφαιρικών παραγόντων της SL2 σε βάθος δυόμιση ετών, διάστημα στο οποίο η Διεθνής Αστυνομία κατέγραψε μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών τις παράνομες δραστηριότητες του φερόμενου ως εγκεφάλου και των μελών του κυκλώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικαστική έρευνα για το κύκλωμα διαφθοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου εντοπίζει εκατοντάδες κωδικούς σε παράνομες στοιχηματικές εταιρείες.

Συγκεκριμένα, κάτοικοι Αλβανίας, Αυστρίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Σλοβακίας και Σουηδίας εμφανίζονται να στοιχηματίζουν επιτυχώς σε ελληνικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες. Στην πραγματικότητα Έλληνες ποδοσφαιρικοί παράγοντες χρησιμοποιούσαν τους στοιχηματικούς κωδικούς των αλλοδαπών για να ποντάρουν μεγάλα ποσά σε στημένα ματς.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά πριν από μερικές ημέρες ο ανώτατος αθλητικός εισαγγελέας, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Οικονόμου, που ήδη έχει ζητήσει επίσπευση της έρευνας, για την εμπλοκή ελληνικών ομάδων της SL1 και της SL2, αναμενόταν, να επισκεφθεί εκ νέου την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, προκειμένου να συναντηθεί με τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς Κώστα Σπυρόπουλο – Νικόλαο Μαργαρίτη, αλλά και με τον Προιστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνο για να ενημερωθεί για την πορεία της υπόθεσης….

Η έρευνα αφορούσε το εάν και σε ποιο βαθμό υπήρξαν «στημένα» παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν ενδελεχής που ξεκίνησε πριν από δέκα μήνες. Με άρση απορρήτου επικοινωνιών, με άνοιγμα θυρίδων, κατασχέσεις υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, προσαγωγές υπόπτων.

Ανάμεσα στα άλλα, για το πόσα και ποια παιχνίδια των επαγγελματικών πρωταθλημάτων της περσινής σεζόν ήταν στημένα και ποιες ομάδες εμπλέκονται σε αυτά, συμπεριλαμβανομένων τόσο της Super League όσο και της Super League 2, που κατά την FIFA αποτελεί «το πιο διεφθαρμένο πρωτάθλημα της Ευρώπης».

  • Το κρίσιμο ερώτημα είναι: η δικογραφία αυτή θα οδηγήσει όντως σε διώξεις; Ή θα μείνει να μαζεύει σκόνη σε κάποιο συρτάρι; Εκεί που βρίσκεται από τον Ιούλιο μαζί με τις πληροφορίες ότι εμπλέκονται συνολικά είκοσι επαγγελματικά κλαμπ (τα 5 της Super League) τα οποία με έναν τρόπο προκαθόριζαν τα αποτελέσματα των αγώνων, είτε για στοιχηματικούς είτε για… αγωνιστικούς, είτε και για τους δύο λόγους….
  • Θα υπάρξουν διώξεις, ώστε να υπάρξουν τελικά και καταδίκες όσων έστησαν παιχνίδια και της Super League, ή ένα πέπλο αποσιώπησης και ατιμωρησίας θα «κουκουλώσει τελικά την υπόθεση»;
  • Θα μάθουμε ποιες είναι οι ομάδες της Super League που εμπλέκονται, όπως και ποιοι άλλοι ποδοσφαιρικοί παράγοντες, ώστε να ξέρουμε και πώς στήνονται πρωταθλήματα, ή θα… αναμένουμε στο ακουστικό μας;

Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν η καθυστέρηση να οφείλεται στην μη έκδοση ακόμη του σχετικού πορίσματος από την αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας…

Σχετικά Άρθρα