Χαμάς: Οι κόκκινες γραμμές που θέτει για συμφωνία κατάπαυσης πυρός

 Χαμάς: Οι κόκκινες γραμμές που θέτει για συμφωνία κατάπαυσης πυρός

Ο Μπασέμ Ναΐμ, ανώτερο μέλος της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, με στενούς δεσμούς με τη στρατιωτική της πτέρυγα, δηλώνει από την Κωνσταντινούπολη ότι, από σήμερα το βράδυ, οι διαμεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας για την παύση των μαχών στη Γάζα εξακολουθούν να εργάζονται με την ισραηλινή πλευρά για την εδραίωση μιας πρότασης.

Για να λειτουργήσει οποιαδήποτε συμφωνία, δήλωσε στον δημοσιογράφο Willem Marx, πρέπει να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές της Χαμάς, μεταξύ των οποίων:

  • Η επιστροφή των ανθρώπων στα σπίτια τους, ιδίως στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας
  • Η πλήρης αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το έδαφος της Γάζας.
  • Υποστήριξη των προσπαθειών ανοικοδόμησης
  • Βοήθεια για τον πληθυσμό της Γάζας, ιδίως τρόφιμα και φάρμακα.
  • Εγγυημένη κατάπαυση του πυρός.
  • Απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων

Ωστόσο, ο Ναΐμ δήλωσε ότι η Χαμάς είναι πρόθυμη να είναι ευέλικτη ως προς το χρονοδιάγραμμα και τη σειρά αυτών των αιτημάτων, εφόσον η πλήρης κατάπαυση του πυρός αρχίσει από την πρώτη ημέρα της εφαρμογής οποιασδήποτε συμφωνίας.

Η Χαμάς αναζητά επίσης εγγυητές όπως η Αίγυπτος, το Κατάρ, η Τουρκία, ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, για να διασφαλίσει και να επαληθεύσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα τηρηθεί από το Ισραήλ, είπε.

Δήλωσε επίσης ότι η δημόσια διαβεβαίωση του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν ότι μια συμφωνία εκεχειρίας θα επιτευχθεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, θεωρείται από τη Χαμάς ότι προορίζεται για το εσωτερικό ακροατήριο των ΗΠΑ και όχι ως τακτική για να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ να αποδεχθεί μια συμφωνία εκεχειρίας.

Ως απόδειξη γι’ αυτό, ο Ναΐμ ανέφερε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να στέλνουν στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ.

Σχετικά Άρθρα