Ισραήλ: Έστειλε πρόταση για κατάπαυση πυρός στην Χαμάς – Τι περιλαμβάνει

 Ισραήλ: Έστειλε πρόταση για κατάπαυση πυρός στην Χαμάς – Τι περιλαμβάνει

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν λεπτομερώς τη πιθανή συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με αυτά η Χαμάς έχει λάβει τις συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς όμως να έχει δώσει ακόμη απάντηση. Επιπλέον, το Al Jazeera επικαλείται καλά ενημερωμένες πηγές, οι οποίες όπως λέει αναφέρουν τι περιλαμβάνει αυτή η πρόταση.

Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι προτείνεται ανταλλαγή αιχμαλώτων που περιλαμβάνει 400 Παλαιστίνιους που βρίσκονται επί του παρόντος υπό ισραηλινή κράτηση, οι οποίοι ανταλλάσσονται με περίπου 40 Ισραηλινούς αιχμαλώτους. Η ανταλλαγή θα περιλαμβάνει γυναίκες, παιδιά κάτω των 19 ετών, ηλικιωμένους άνδρες άνω των 50 ετών και όσους πάσχουν από ιατρικές παθήσεις.

Επιπλέον, φαίνεται να περιλαμβάνει την επανατοποθέτηση του ισραηλινού στρατού, ώστε να επιτραπεί σε περισσότερους ανθρώπους να μετακινούνται ελεύθερα στην Γάζα.

Επίσης, περιέχει διακοπή της εναέριας παρακολούθησης με drone από τον ισραηλινό στρατό για έως και οκτώ ώρες την ημέρα. Αυτό είναι κάτι που ήταν όρος και στην τελευταία ανταλλαγή κρατουμένων, όπου τα drones απομακρύνθηκαν από περιοχές όπου οι κρατούμενοι υπήρχε ενδεχόμενο να απελευθερωθούν.

Τέλος, σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τις πηγές του Al Jazeera η νέα πρόταση περιλαμβάνει και μεγαλύτερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας, πράγμα το οποίο αναφέρει και το Reuters σε σχετικό δημοσίευμα λέγοντας πως η συμφωνία θα επιτρέψει την επισκευή νοσοκομείων και αρτοποιείων στη Γάζα και την είσοδο 500 φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα κάθε μέρα.

Μπάιντεν: Το Ισραήλ θα αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις την περίοδο του Ραμαζανιού

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να αναστείλει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα την περίοδο του Ραμαζανιού, το οποίο διαρκεί από τις 10 Μαρτίου ως τις 9 Απριλίου.

«Το Ραμαζάνι φθάνει και υπάρχει συμφωνία των Ισραηλινών που προβλέπει ότι δεν θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, ώστε να μας δοθεί ο χρόνος για να βγάλουμε όλους τους ομήρους» που εξακολουθούν να κρατούνται στον Γάζα, εξήγησε Μπάιντεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεσμεύθηκε ότι θα καταστήσει δυνατή την απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Ράφα, προτού εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εκεί.

Αιφνιδιασμένος ο Νετανιάχου από την αισιοδοξία Μπάιντεν για εκεχειρία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «αιφνιδιάστηκε» από τις παρατηρήσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ελπίζει ότι μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ έως την ερχόμενη Δευτέρα, δήλωσε ανώτερη ισραηλινή πολιτική πηγή στο ABC News.

Σχετικά Άρθρα