Αντιδράσεις για τις αυξήσεις στα γενόσημα– Τι λένε ΣΦΕΕ και φαρμακοποιοί- Διορθώσεις από την κυβέρνηση

 Αντιδράσεις για τις αυξήσεις στα γενόσημα– Τι λένε ΣΦΕΕ και φαρμακοποιοί- Διορθώσεις από την κυβέρνηση

Η αυξημένη συμμετοχή σε μεγάλο αριθμό, κυρίως, γενοσήμων φαρμάκων που προέκυψε μετά την εφαρμογή του τελευταίου Δελτίου Τιμών, που έχει τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά του φαρμάκου. Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1700 γενόσημα φάρμακα, με τις αυξήσεις στις συμμέτοχες των συγκεκριμένων φαρμάκων να φθάνουν ακόμα και το 80%.  

Η αύξηση στις τιμές των γενοσήμων κυρίως φαρμάκων είναι αποτέλεσμα της άρσης της εξίσωσης της ασφαλιστικής τιμής των γενοσήμων -βάσει της οποίας διαμορφώνεται η συμμετοχή των πολιτών- με τη λιανική τιμή πώλησης από τα φαρμακεία.

Διορθωτικές κινήσεις προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Χτες, Πέμπτη, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προανήγγειλε -κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών- διορθωτικές κινήσεις στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι, με το νέο δελτίο, η τιμή των γενοσήμων έχει πέσει μεσοσταθμικά 7% και ότι τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών δεν έχουν μεταβληθεί. «Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι από 12 Φεβρουαρίου ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο ανά θεραπευτική κατηγορία. Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο για να διορθώσει τυχόν υπερβολικές επιβαρύνσεις», ανέφερε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Η θέση των φορέων για την αύξηση της τιμής των γενοσήμων

ΣΦΕΕ: Διορθώνεται μία πολυετής και σοβαρή στρέβλωση

Αναφορικά με το θέμα των αυξημένων συμμετοχών σε ορισμένα γενόσημα φάρμακα που προέκυψε μετά την εφαρμογή του τελευταίου Δελτίου Τιμών,

ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) αναδεικνύει τα εξής:

·         Η αναίρεση της εξίσωσης της λιανικής τιμής με την ασφαλιστική τιμή των γενοσήμων, διορθώνει μια πολυετή και σοβαρή στρέβλωση, εξαιτίας της οποίας, η αποζημίωση κάποιων γενοσήμων φαρμάκων κόστιζε στον ΕΟΠΥΥ ακριβότερα από τα πρωτότυπα σκευάσματα. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου, δηλαδή να κοστίζει το γενόσημο στο κράτος ακριβότερα από το πρωτότυπο.

·         Σε όλες τις υπό συζήτηση κατηγορίες φαρμάκων υπάρχουν επιλογές γενοσήμων αντίστοιχης θεραπευτικής αξίας που διασφαλίζουν την ελάχιστη δυνατή συμμετοχή για τον ασθενή.

·         Το υπουργείο Υγείας εφάρμοσε ένα νόμο που είχε ψηφιστεί το 2021, αλλά είχε δοθεί αναβολή.

·         Ο ΣΦΕΕ έχει προτείνει τη σύσταση Ομάδας Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, για την αναθεώρηση της αρχιτεκτονικής του Καταλόγου Αποζημιούμενων Φαρμάκων, αφού η παρούσα δομή και φιλοσοφία είναι ξεπερασμένη και βρίθει στρεβλώσεων. Ένα σύγχρονο μοντέλο αποζημίωσης θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό και της συμμετοχής των ασθενών.

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Να αλλάξει το νόμο ο υπουργός Υγείας

«Όλη αυτή η επιβάρυνση στη συμμετοχή προέκυψε από την εφαρμογή ενός ανενεργού παλιού νόμου που λάμβανε συνεχείς παρατάσεις στην εφαρμογή του. Ο ΠΦΣ ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων», εξηγεί ο ΠΦΣ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του μετά την εφαρμογή του τελευταίου Δελτίου Τιμών.
«Θεωρούμε επίσης, ότι είναι επιβεβλημένο προκειμένου να γίνει πράξη η δυνατότητα στον Έλληνα ασθενή να επιλέγει φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας -σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας- να μην επιτρέπεται η δυνατότητα στον ιατρό να κλειδώνει την εμπορική ονομασία του γενοσήμου φαρμάκου», τονίζει ο ΠΦΣ.

Απαντώντας, μάλιστα, ο Σύλλογος στα ερωτήματα που δέχεται αναφορικά με το νέο τρόπο υπολογισμού των συμμετοχών των ασφαλισμένων, ενημερώνει τα μέλη του ότι λόγω της κατάργησης της εξίσωσης της λιανικής τιμής ενός γενοσήμου με την τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, πλέον όλα τα γενόσημα επιβαρύνονται επιπλέον της ονομαστικής συμμετοχής (0%, 10% , 25%) η οποία προσδιορίζεται επί της τιμής αποζημίωσης του φαρμάκου. Αυτό οδηγεί στον προσδιορισμό αυξημένης επιβάρυνσης για τους ασφαλισμένους σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε σχέση με τον προηγούμενο υπολογισμό.

Αναφέροντας ένα παράδειγμα, ο ΠΦΣ εξηγεί: Στη θεραπευτική κατηγορία των στατινών (ΑΤC4), τα γενόσημα της ροσουβαστατίνης επιβαρύνονται πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πριν, αφού λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού η τιμή αποζημίωσης του φθηνότερου φαρμάκου της θεραπευτικής κατηγορίας (το φθηνότερο σκεύασμα σιμβαστατίνης). Το πρόβλημα παρουσιάζεται έντονα στις συσκευασίες φαρμάκων, με τις μεγαλύτερες περιεκτικότητες σε δραστική ουσία».

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: Αντίθετος με την επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 30 εκ. ευρώ!

Την αντίθεσή του με τις συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις που επιφέρουν οικονομική επιβάρυνση στους ασφαλισμένους εκφράζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής καισυμμεριζόμενος τη δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών διευκρινίζει ότι:

1.      Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.

2.      Οι αυξήσεις στις συμμέτοχες συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%.

3.      Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1700 γενόσημα φάρμακα

4.      Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ, η επιβάρυνση των ασφαλισμένων θα είναι της τάξης των 30 εκ. ευρώ. Αυτό θα είναι και το ποσό που θα ωφεληθούν οι φαρμακευτικές εταιρίες, καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο claw back στον ΕΟΠΥΥ. Προφανώς, αυτό είναι κυβερνητική επιλογή, στην οποία και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι».

Επιπλέον, ο ΦΣΑ αναφέρει παράδειγμα τεράστιας αύξησης σε συνταγή ασφαλισμένου. Σύμφωνα με το παράδειγμα, ο ασφαλισμένος για το ίδιο φάρμακο -πριν την εφαρμογή του τελευταίου Δελτίου Τιμών, δηλαδή πριν τις 12/2/24- πλήρωνε ένα ευρώ, ενώ πλέον για το ίδιο γενόσημο φάρμακο με ίδια διάγνωση καλείται να καταβάλει το ποσό των 50,18! Ζητά ο ΦΣΑ διευκρινίσεις από τον υπουργό Υγείας για τους λόγους αυτής της αύξησης.

Σχετικά Άρθρα