Απόφαση Γεωργιάδη για γενόσημα φάρμακα: Πλαφόν 3 ευρώ στη συμμετοχή

 Απόφαση Γεωργιάδη για γενόσημα φάρμακα: Πλαφόν 3 ευρώ στη συμμετοχή

Υπουργική Απόφαση με θέμα τη «Ρύθμιση Θεμάτων Τιμολόγησης Φαρμάκων» υπέγραψε την Παρασκευή (16/02) ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων μετά τις μεγάλες αυξήσεις σε τουλάχιστον 1.700 γενόσημα φάρμακα. Σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση, η επιπλέον επιβάρυνση στα γενόσημα φάρμακα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των τριών ευρώ για κάθε σκεύασμα.

«Κάθε εφαρμογή πολιτικής πρέπει να εξυπηρετεί διάφορους στόχους» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Από τη μία, στην προκειμένη περίπτωση τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, πράγμα που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εάν θέλουμε να μπορούμε να διευκολύνουμε την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων στην τελική λίστα και αν είναι να σώσουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές και από την άλλη, να αποφύγουμε την υπερβολική επιβάρυνση των ασθενών στην περίπτωση που για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να αλλάξουν το σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιούν» συνέχισε.

«Η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ, τι λέει; Λέει ότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φτηνότερο γενόσημο. Αυτό δυνητικά δημιουργεί τον κίνδυνο ότι αν ένας ασθενής ή ο γιατρός του επιλέγει ένα ακριβότερο γενόσημο, η διαφορά επιβαρύνει τον ασθενή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτή η βάση είναι πάρα πολύ μικρή, γιατί οι τιμές των γενόσημων είναι χαμηλές και κοντά η μία με την άλλη. Σε κάποιες όμως οριακές περιπτώσεις αυτό θα μπορούσε δυνητικά να είναι και αρκετά μεγάλη επιβάρυνση» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

«Για να αποφύγουμε, λοιπόν, αυτήν την στρέβλωση, που δεν αποτελεί πολιτική μας βούληση, προσέθεσα σε νέα Υπουργική Απόφαση “κόφτη” στα 3 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για τα γενόσημα φάρμακα η επιπλέον επιβάρυνση ενός ασθενούς δεν μπορεί να είναι περισσότερη από 3 ευρώ ανά σκεύασμα» εξήγησε.

«Στόχος μας είναι με την πολιτική διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων να εξοικονομήσουμε από την δαπάνη χώρο για την εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών που θα τις έχει απόλυτη ανάγκη ο κόσμος. Όταν ο ασθενής χρειαστεί ένα καινοτόμο φάρμακο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να του το δώσουμε» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω ενέργεια έρχεται μετά τις μεγάλες αυξήσεις σε τουλάχιστον 1.700 γενόσημα φάρμακα που εντοπίστηκαν με το καινούργιο δελτίο τιμών φαρμάκων, με συνέπεια την επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Οι νέες αυξήσεις ενεργοποιήθηκαν από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024, με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών να αντιδρά εξαρχής, αναφέροντας πως συμμερίζεται την “δίκαιη αγανάκτηση” των πολιτών, μετά από την τελευταία “κυβερνητική επιλογή”.

Ο ΦΣΑ ανακοίνωσε χαρακτηριστικά πως οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους, μετά την αύξηση στη συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν και η οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλή. Μιλάμε άλλωστε για αύξηση συμμετοχής της τάξης του 80% για κάποια συγκεκριμένα φάρμακα.

Ο ΦΣΑ τόνισε πως οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων, εξηγώντας πως οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας.

Σχετικά Άρθρα