Μεγάλες αυξήσεις στα φάρμακα: “Οργισμένες αντιδράσεις ασφαλισμένων”- Ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών

 Μεγάλες αυξήσεις στα φάρμακα: “Οργισμένες αντιδράσεις ασφαλισμένων”- Ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών

Αυξήσεις σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα περιέχει το καινούργιο δελτίο τιμών φαρμάκων, με συνέπεια την επιβάρυνση των ασφαλισμένων και την έντονη αντίδρασή τους, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ). Οι νέες τιμές στα φάρμακα άρχισαν να ισχύουν από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024.

Όπως τονίζει ο ΦΣΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, οι φαρμακοποιοί «γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους». Αιτία γι’ αυτό είναι η αύξηση στη συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν και η οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλή.

Στην πραγματικότητα, οι αυξήσεις στις συμμετοχές φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα στο 80%, επισημαίνει.

Ο ΦΣΑ τονίζει πως οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων. Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας, εξηγεί.

Αναφέρει ακόμα πως σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι νέες τιμές θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους με περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσόν θα εξοικονομήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο claw back στον ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζει. Το claw back είναι η αυτόματη επιστροφή της φαρμακευτικής δαπάνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο δημόσιο (ΕΟΠΥΥ ή/και Υπουργείο Υγείας).

Ο ΦΣΑ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε «αυτή την κυβερνητική επιλογή». Και υπογραμμίζει ότι συμμερίζεται «την δίκαιη αγανάκτηση» των πολιτών.

Οι αλλαγές Γεωργιάδη

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε σε αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου τις τελευταίες ημέρες με στόχο όπως υποστηρίζει να επέλθει ισορροπία στην αγορά.

Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας έδωσε μικρές αυξήσεις σε φάρμακα που κοστίζουν κάτω από 5 ευρώ προκειμένου να μην αποσυρθούν από την αγορά και αντικατασταθούν από άλλα ακριβότερα. Ένα αίτημα που είχε τεθεί εδώ και χρόνια από τη φαρμακοβιομηχανία.

Παράλληλα όμως η αύξηση στις τιμές των γενοσήμων θα επέλθει και από την κατάργηση της εξίσωσης της ασφαλιστικής τιμής με τη λιανική τιμή. Να επισημανθεί ότι η ασφαλιστική τιμή είναι το ποσό που καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση. Το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να κερδίσει περί τα 40 εκατ. ευρώ με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας.

Επίσης σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Άδωνι Γεωργιάδη όλα τα φθηνά μοναδικά φάρμακα της αγοράς που πωλούνται κάτω από 10 ευρώ, οι εταιρείες τους μπορούν να αιτηθούν αύξηση τιμής.

Ωστόσο, οι νέες ρυθμίσεις του υπουργού Υγείας έφεραν και αύξηση στη συμμετοχή στις βιταμίνες κατά 50%. Σήμερα η συμμετοχή ήταν 25%

Εξαιρούνται μόνο οι βιταμίνες για εγκύους και παιδιά (κυρίως σίδηρος) που η συμμετοχή είναι μηδενική.

  • Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής σημειώνει από την πλευρά του ότι από την Δευτέρα 12/2 που άρχισε να ισχύει το καινούριο δελτίο τιμών στα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους.

«Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συμμεριζόμενος τη δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών θέλει να διευκρινίσει ότι:

  1. Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.
  2. Οι αυξήσεις στις συμμετοχές συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%.
  3. Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1700 γενόσημα φάρμακα
  4. Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη»

Σχετικά Άρθρα