Στο Μαξίμου οι αγρότες με τα αιτήματά τους-Μητσοτάκης: “Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις”

 Στο Μαξίμου οι αγρότες με τα αιτήματά τους-Μητσοτάκης: “Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις”

Τους εκπροσώπους της 15μελούς Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων συναντά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας ως στόχο να μπει τέλος στις κινητοποιήσεις τους.

«Πρόθεσή μου είναι να σας ακούσω όλους και στη συνέχεια να σας παρουσιάσω κάποιες προτάσεις για τα ζήτημα που θα μας θίξετε. Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις. Προσεγγίζουμε τη συνάντηση με κλίμα καλής διάθεσης», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ελπίζω να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο που περιλαμβάνει τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς, αλλά θα συνυπολογίζει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι συγκεκριμένα και περιορισμένα. Πολλοί κλάδοι, πολλές κοινωνικές ομάδες έχουν αιτήματα και προσδοκίες. Κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να παίρνει υπόψη την κοινωνική δικαιοσύνη. Έχουμε όλο τον χρόνο να συζητήσουμε τα θέματά σας».

Τα μέλη της αντιπροσωπείας που θα συναντηθούν με τον κ. Μητσοτάκη είναι τα εξής:

  • Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
  • Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
  • Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος)
  • Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς)
  • Νίκος Κούτρας
  • Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα)
  • Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
  • Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
  • Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός)
  • Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ)
  • Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα)
  • Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα)
  • Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα)
  • Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής)
  • Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς)

Αμέσως μετά, στις 13:00, ο πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ και με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, συνάντηση που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά χθες. Εκτιμάται ότι το κυβερνητικό επιτελείο κανόνισε τη δεύτερη συνάντηση, εκτιμώντας ότι η σύνθεσή της είναι διαλλακτικότερη και οι πιθανότητες να βρεθεί κοινός τόπος, είναι μεγαλύτερες.

«Πάμε με τις καλύτερες προθέσεις και θα δούμε»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, το μέλος του συντονιστικού οργάνου των αγροτών από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης, αναφέρθηκε στο μήνυμα που θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό και για όσα αναμένει από τη συνάντηση.

«Βασικά αυτό που έχουμε να μεταφέρουμε στον πρωθυπουργό είναι ότι το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο για να μπορέσει να συνεχίσει ο αγρότης να είναι στο χωράφι και χρειάζονται άμεσα μέτρα και από κει και πέρα αυτό που επιζητούμε είναι τη συνεχή επικοινωνία με την παραγωγική βάση, ώστε να μεταφέρουμε πράγματα κατά τη διάρκεια του χρόνου στον πρωθυπουργό και στους γενικούς γραμματείς και στο Υπουργείο, έτσι ώστε να διορθωθούν κακώς κείμενα τα οποία δεν είναι απαραίτητο ότι θέλουν χρήματα. Δηλαδή μπορούμε να κάνουμε μια πλήρη αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής βάζοντας σωστές βάσεις, μεταφέροντας όμως πληροφορίες στην κυβέρνηση. Έχει απαξιωθεί πλήρως η επαφή μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και παραγωγικών φορέων» τόνισε.

Σε ερώτηση για το τι περιμένουν να ακούσουν οι αγρότες από τον κ. Μητσοτάκη, απάντησε: «Πρώτα από όλα μιλάμε για τη θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου, το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό για όλους τους αγρότες. Η αγροτοκτηνοτροφική ηλεκτρική ενέργεια, η πλήρη αναθεώρηση της ΚΑΠ σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς, η ανακατεύθυνση κεφαλαίων σε σωστή παραγωγική κατεύθυνση και ο πλήρης έλεγχος φυτοϋγειονομικός και βάση παραστατικών στα σύνορα. Οτιδήποτε μπαίνει θα πρέπει να υπάρχει ιχνηλάτηση μέχρι το σημείο αλλά και αναγραφή έτσι ώστε η παραγωγική βάση να ξέρει ότι είναι απαραίτητη για τη βιομηχανία».

Ο κ. Χατζηπαραδείσης πρόσθεσε: «Εμείς πάμε με τις καλύτερες προθέσεις, γιατί το ζητούμενο για μας είναι να διορθωθούν και τα κακώς κείμενα. Και επιμένω σε αυτό γιατί πολλά έχουν να κάνουν με τη διαχείριση κονδυλίων».

Σε ερώτηση για το τί θα ακολουθήσει της συνάντησης απάντησε: «Πρέπει να συνεννοηθούμε και από κει και πέρα να μεταφέρουμε στους ανθρώπους μας που είμαστε στα μπλόκα ή στις οργανώσεις (όσα συζητήθηκαν) και από κει και πέρα να κρίνουμε πώς θα κινηθούμε. Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να κάνουμε ξανά μια διαχείριση. Δεν γίνονται όλα με λεφτά. Γίνονται με σωστή διαχείριση. Γι αυτό λέμε ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Το λέμε και το εννοούμε πραγματικά αυτό. Δεν είμαστε εδώ για να τα ισοπεδώσουμε όλα. Δεν λέμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα από αυτή την κυβέρνηση. Είμαστε εδώ να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον για τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σίτιση της χώρας».

Τα 10 αιτήματα των αγροτών

  • Μείωση του κόστους παραγωγής
  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ
  • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η νέα ΚΑΠ
  • Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας
  • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της xώρας
  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής

Επίσης, οι αγρότες πρόκειται να καταθέσουν και πλαίσιο αιτημάτω, τα οποία περιλαμβάνουν χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών, καθώς και χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας – απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.

Όσον αφορά στη Θεσσαλία και στη βόρεια Φθιώτιδα, οι αγρότες θα ζητήσουν αποζημιώσεις των πλημμυρισμένων εκτάσεων καθώς και των κτημάτων, που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών.

Να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφλησή του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο θα ζητήσουν οι αγρότες. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως, να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα, να δοθεί η πρώτη αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.

Μεταξύ του ξεχωριστού πλαισίου αιτημάτων των αγροτών είναι οι τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από τη θεομηνία και οι οποίες θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ). Επίσης, αναμένεται να κατατεθεί αίτημα αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν, αλλά και άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας.

Σχετικά Άρθρα