Άρειος Πάγος/Κράτος Δικαίου: Ερωτήματα για την ολομέλεια σχετικά με το καταδικαστικό ψήφισμα από την Ευρωβουλή

 Άρειος Πάγος/Κράτος Δικαίου: Ερωτήματα για την ολομέλεια σχετικά με το καταδικαστικό ψήφισμα από την Ευρωβουλή

Η Προέδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα συγκαλεί Διοικητική Ολομέλεια, την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, στην οποία αναμένεται να παραβρεθούν όλοι οι δικαστές και οι εισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα θέματα συζήτησης, θα είναι η καταδίκη της Ελλάδας, με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο εκφράστηκαν «αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου», αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου, στα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα, τις παράνομες παρακολουθήσεις και τις ατομικές ελευθερίες.

Η πρωτοβουλία της Προέδρου του Αρείου Πάγου, που συγκαλεί την Ολομέλεια προκειμένου να «αξιολογήσει» το ψήφισμα και το περιεχόμενό του, πέρα από ασυνήθης προκαλεί και τεράστια ερωτηματικά, καθώς ο Άρειος Πάγος δεν έχει αρμοδιότητα να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες, ούτε έχει πράξει στο παρελθόν κάτι ανάλογο για ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως, μάλιστα, δηλώνουν έγκριτοι συνταγματολόγοι στο ieidiseis.gr «οι δικαστές και οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι θεσμικό – πολιτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις απαντήσεις σε αυτό μπορεί να τις δώσει μόνον η Εκτελεστική Εξουσία, δηλαδή η Κυβέρνηση και όχι ο Άρειος Πάγος».

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως τόνισαν, «το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας κινδυνεύει να διαπράξει θεσμικό ολίσθημα, διότι με τον τρόπο αυτό, προβαίνοντας σε στήριξη ή όχι της Εκτελεστικής Εξουσίας, παραβιάζει βάναυσα την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών».

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο πρώην σύμβουλος του Χαράλαμπου Αθανασίου, εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος είναι εκείνος που θα κάνει τη σχετική εισήγηση.

Σχετικά Άρθρα