Μακελειό Γλυφάδα: Η ιστορία της ναυτιλιακής- Η διαμάχη για τους Πεταλιούς και τα 325 εκατ.

 Μακελειό Γλυφάδα: Η ιστορία της ναυτιλιακής- Η διαμάχη για τους Πεταλιούς και τα 325 εκατ.

Σε σοκ βρίσκεται από το πρωί η ναυτιλιακή κοινότητα και γενικότερα η κοινή γνώμη, μετά το μακελειό που σημειώθηκε στη ναυτιλιακή εταιρεία European Products Carriers Ltd, συμφερόντων του Σπύρου Καρνέση. Ένας 75χρονος απολυμένος εργαζόμενος της European Products Carriers Ltd, αιγυπτιακής καταγωγής, εισέβαλε στην έδρα της εταιρείας στη Γλυφάδα και σκόρπισε τον θάνατο πυροβολώντας με καραμπίνα, ενώ στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Ο δράστης παρέμεινε επί ώρα ταμπουρωμένος στην εταιρεία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της ΕΜΑΚ. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται και στενοί συγγενείς του Σπύρου Καρνέση. Πρόκειται για τον γαμπρό του Αντώνη Βλασάκη και την αδελφή του Μαρία Καρνέση, ενώ ο τρίτος υπάλληλος που έχασε τη ζωή του, φέρεται να είναι καπετάνιος.

Το όνομα της οικογένειας Καρνέση εμπλέκεται και στην υπόθεση περί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Πεταλιών, με την επίσης εφοπλιστική οικογένεια Μαρή Εμπειρίκου

Η οικογένεια Εµπειρίκου έχει χτίσει από το 1916 τη βίλα της στο Ξερονήσι των Πεταλιών, ενώ ο κ. Καρνέσης διαθέτει κατοικία στο Τραγονήσι.

Αυτή όμως δεν ήταν η μοναδική διαμάχη που απασχολούσε την οικογένεια Καρνέζη.

Η οικογένεια είχε και εσωτερικές διαφορές οι οποίες είχαν απασχολήσει την επικαιρότητα. Συγκεκριμένα μία δικαστική διαμάχη μεταξύ του Σπύρου Καρνέση και των δύο αδελφών. Της Δέσποινας και Μαρίας καθώς και του 80χρονου συζύγου της πρώτης, Αντώνη Βλασσάκη, που είναι και τα δύο από τα θύματα του μακελειού. Η δικαστική κόντρα αφορά μία περιουσία ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Οι δύο αδελφές με αγωγή τους στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, κατηγορούσαν τον Σπύρο Καρνέση ότι πήρε στα τέλη του 2022 από κοινούς λογαριασμούς 325,5 εκατ. δολάρια, τα οποία και μετέφερε σε αποκλειστικά δική του εταιρεία. Αυτά τα χρήματα σύμφωνα με την πολυσέλιδη αγωγή αφορούσαν μετρητά που είχαν συγκεντρωθεί στο κοινό «καλάθι» των αδιανέμητων κερδών από τη δραστηριότητα στην ποντοπόρο ναυτιλία. Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του εφοπλιστή υποστηρίζουν ότι με βάση τα εταιρικά τους ποσοστά, όπως αυτά απορρέουν από ιδιόγραφο συμφωνητικό, τους ανήκουν τα περίπου 175 εκατ. δολάρια, από τα «επίμαχα» διαθέσιμα σε μετρητά.

Απ’ την άλλη μεριά ο Σπύρος Καρνέσης υποστήριζε ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι δικά του και πώς οι αντίδικοι ήταν υπάλληλοι του. Να σημειωθεί πως από το 1978 οι δύο αδελφές και από το 1980 ο Αντώνης Βλασσάκης άρχισαν να συνεργάζονται με τον Σπύρο Καρνέση και τον αδελφό του Προκόπη. Η Δέσποινα Καρνέση, ως δικηγόρος ο σύζυγός της Αντώνης Βλασσάκης την τεχνική εποπτεία του στόλου, ενώ η αδελφή της Δέσποινας, η Μαρία Καρνέση διαχειριζόταν τα οικονομικά.

Σχετικά Άρθρα