Νταλούκας στο libre: Παρακαλώ τους γονείς να μην κάνουν strep test μόνοι ή στο φαρμακείο

 Νταλούκας στο libre: Παρακαλώ τους γονείς να μην κάνουν strep test μόνοι ή στο φαρμακείο

Η μεγάλη φετινή έξαρση των λοιμώξεων, γρίπης, Covid και RSV που καταγράφεται στην παιδιατρική κοινότητα, και η οποία συμπληρώνεται από λοιμώξεις από εντεροϊό και αδενοϊό, που επίσης, σημειώνουν αύξηση, προβληματίζει ιδιαίτερα τους γονείς, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, κ. Κώστα Νταλούκα, καθώς και τα περιστατικά λοίμωξης από στρεπτόκοκκο, που σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις έχει δυσμενή εξέλιξη για την ίδια τη ζωή του ασθενή.

Να θυμίσουμε εδώ ότι από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι σήμερα, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ ενενήντα τέσσερα (94) περιστατικά με λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε παιδιά και ενήλικες, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Από τη μία μεριά, περιγράφεται στο περιθώριο μία δυσμενούς κατάληξης σοβαρής λοίμωξης η αργοπορία των γονέων να πάνε το παιδί στον γιατρό και από την άλλη, πολλοί γονείς από την ανησυχία τους δεν περιμένουν και κάνουν οι ίδιοι τα διαγνωστικά τεστ στα παιδιά τους για μία πιο γρήγορη διάγνωση (?) της κατάστασης του παιδιού τους

Όπως επισημαίνει ο κ. Νταλούκας, απαντώντας σε ερώτηση του libre για το τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς που ανησυχούν για τα χειρότερα κάθε φορά που το παιδάκι τους ανεβάζει πυρετό, καλό είναι να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες και συμβουλές.

«Είναι γεγονός βέβαια, αυτήν την εποχή η αύξηση των λοιμώξεων κυρίως της γρίπης, του κοροναϊού αλλά και του στρεπτόκοκκου, θέλω ωστόσο, να παρακαλέσω τους γονείς, πρώτα από όλα, να μην κάνουν τεστ για τον στρεπτόκοκκο μόνοι τους ή στο φαρμακείο. Η λήψη απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι ασφαλές. Για παράδειγμα, αν το τεστ βγει αρνητικό, υπάρχει φόβος να εφησυχάσουν ότι το παιδί δεν είναι άρρωστο από στρεπτόκοκκο, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να έχει».

·         Αν το strep test βγει θετικό, τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς;

«Προφανώς, θα τηλεφωνήσουν στον παιδίατρο για να γράψει αντιβίωση. Εδώ, πρέπει να ξεκαθαριστούν δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ο παιδίατρος δεν μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβίωση, αν δεν έχει εξετάσει το παιδί και δεν έχει την κλινική εικόνα και το ιστορικό του προβλήματος. Δεν κάνει μόνο ο στρεπτόκοκκος πυρετό και πονόλαιμο. Αν κάτι δεν πάει καλά κινδυνεύει και το παιδί να πάρει στον λαιμό του και στο δικαστήριο να πάει κατηγορούμενος ότι χορήγησε θεραπεία χωρίς να εξετάσει το παιδί.

Δεύτερον, δεν μπορεί να βάλει διάγνωση και να συνταγογραφήσει θεραπεία επειδή έκαναν μια εξέταση οι γονείς μόνοι τους ή στο φαρμακείο και βγήκε θετική.

Όταν το παιδάκι εμφανίσει πυρετό ή και άλλα συμπτώματα, το τηλεφώνημα προς τον παιδίατρο πρέπει να είναι για να εξετάσει το παιδί και όχι για να τον ρωτήσουν οι γονείς τι να κάνουν. Αν δεν το έχει εξετάσει, τι απάντηση περιμένουν να τους δώσει;».

·         Στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν φαίνονται ανησυχητικά στους γονείς;

«Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να του τηλεφωνήσουν μόνο για να τον ρωτήσουν για τη δοσολολογία από τα αντιπυρετικά για παράδειγμα. αν έχουν κάποια απορία. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλουν να πάρουν οι γονείς απάντηση στο ερώτημα τι μπορεί να έχει το παιδί μου και έχει ανεβάσει πυρετό, πρέπει να ζητήσουν εξέταση του παιδιού και μετά να τον ρωτήσουν. Ο παιδίατρος έχει ευθύνη ακόμα και όταν μιλήσει στο τηλέφωνο μαζί τους, έστω και αν δεν εξετάσει το παιδί. Οφείλει επομένως να ζητήσει από τους γονείς να το εξετάσει αλλιώς να απαντήσει ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τι έχει το παιδί τους αφού δεν το έχει εξετάσει. Για τα αυτονόητα μιλάμε πλέον, που δυστυχώς καταργήθηκαν τα τελευταία χρόνια», προσθέτει και συνεχίζει:

«Τηλεφωνήματα που λένε οι γονείς στο γιατρό “του έκανα όλα τα τεστ και ήταν αρνητικά, αλλά ακόμα έχει πυρετό, μάλλον ίωση θα έχει”, δείχνουν επιπολαιότητα και βάζουν το παιδί σε κίνδυνο. “Του έκανα τεστ γρίπης και βγήκε θετικό και άρα έχει γρίπη, στρεπτόκοκκο κλπ”…, έτσι υποβιβάζουν την ορθή άσκηση της ιατρικής.

Φαίνεται ότι με την αλόγιστη και ευρεία χρήση των παντός είδους τεστ από τους γονείς και τους φαρμακοποιούς έχουμε καταφέρει ένα πράγμα: Να γίνουν όλοι οι γονείς ‘γιατροί’, που θέτουν διαγνώσεις επειδή βρήκαν ένα θετικό τεστ! Καταργήσαμε την ιατρική όπως την ξέραμε και περάσαμε σε μια φάση όπου οι γονείς θέτουν διάγνωση!

Αναρωτιέμαι γιατί εμείς σπουδάσαμε και γιατί πολλές φορές δυσκολευόμαστε τόσο, ακόμα και μετά από εξέταση να διαγνώσουμε τι έχει το άρρωστο παιδί», καταλήγει ο κ. Νταλούκας.

Σχετικά Άρθρα