Το μήνυμα των ευρωεκλογών ανησυχεί το Μαξίμου- Τι δείχνουν οι μετρήσεις που έχουν σημάνει συναγερμό

 Το μήνυμα των ευρωεκλογών ανησυχεί το Μαξίμου- Τι δείχνουν οι μετρήσεις που έχουν σημάνει συναγερμό

Το μήνυμα που θα στείλουν οι ψηφοφόροι στις Ευρωεκλογές φοβίζει στην κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει καλά πως υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα στην κοινωνία και αυτά μπορεί να οδηγήσουν τους πολίτες σε ψήφο διαμαρτυρίας ή ψήφο αντίδρασης κατά της κυβέρνησης. Ορισμένες κοινωνικές ομάδες που κερδήθηκαν με πολύ κόπο στις εθνικές εκλογές τώρα κινδυνεύουν να γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ. Πριν από επτά μήνες, στις εθνικές εκλογές, οι αγρότες σε ποσοστό 48% ψήφισαν τη ΝΔ και τώρα οι αγροτικές κινητοποιήσουν ενάντια στην κυβέρνηση για τη νεα ΚΑΠ και τις αποζημίωσεις έχουν πλημμυρίσει την χώρα.

Ομοίως, η ΝΔ στις εθνικές εκλογές κατάφερε να κερδίσει τους νέους και τώρα οι φοιτητές έχουν ανοίξει πόλεμο με τη κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Επίσης, το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών χτυπά την «καρδιά» της γαλάζιας παράταξης καθώς η συντριπτική πλειοψηφία της βάσης του κόμματος δεν συμφωνεί με τις προωθούμενες διατάξεις.  

  • Σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσκόπηση της Alco το 56%  των ερωτηθέντων θεωρεί πως οι ευρωεκλογές δεν αποτελούν μια ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας και το 40% θεωρεί πως είναι μια ευκαιρία διαμαρτυρίας. Παράλληλα, το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί λανθασμένους τους κυβερνητικούς χειρισμούς σχετικά με τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ το 24% τους κρίνει σωστούς. 

Ωστόσο το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι το παρατεταμένο κύμα ακρίβειας, οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις και τα φαινόμενα αισχροκέρδιας στην αγορά. Τα μέτρα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την συγκράτηση των τιμών και τον έλεγχο της αγοράς – παρά τα υπέρογκα πρόστιμα προς τις πολυεθνικές για αθέμιτο ανταγωνισμό – φαίνεται πως δεν έχουν αποφέρει μέχρι στιγμής σημαντικά αποτελέσματα. Οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά και η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το κύμα οργής των πολιτών. 

Με δεδομένο το γεγονός πως δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση ώστε αυτή να λειτουργήσει συσπειρωτικά για τη ΝΔ ο φόβος της αποσυσπείρωσης και της αποχής είναι υπαρκτός. Σε συνδυασμό μάλιστα με την αίσθηση της «χαλαρής» ψήφου που έχουν οι Ευρωεκλογές στην συνείδηση των ψηφοφόρων ενδεχομένως να λειτουργήσει ακόμα πιο επικίνδυνα για την κυβερνώσα παράταξη.

  • Στο Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν τη χαλαρή ψήφο ή την ψήφο διαμαρτυρίας και σε κάθε ευκαιρία προτάσσουν τη σημασία η ΝΔ να βγει ενισχυμένη από τη διαδικασία και των συγκεκριμένων εκλογών.

Στις ευρωεκλογές αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές λέγοντας ότι «Όταν θα προσέλθουμε στις κάλπες να ψηφίσουμε, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι στέλνουμε ευρωβουλευτές στην Ευρωβουλή. Οι οποίοι θα πρέπει να είναι οι κατάλληλοι ευρωβουλευτές για να διαπραγματευτούν κρίσιμα ζητήματα, τα οποία αφορούν τελικά το ίδιο το μέλλον της χώρας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πυκνώσει το επόμενο διάστημα τις προεκλογικές περιοδείες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και συναντήσεις του με πρόσωπα που θα στελεχώσουν το γαλάζιο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών.

Σχετικά Άρθρα