Αγρότες: Δυναμικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ στις πόλεις, προετοιμασία για συνάντηση με Μητσοτάκη (εικόνες,vid)

 Αγρότες: Δυναμικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ στις πόλεις, προετοιμασία για συνάντηση με Μητσοτάκη (εικόνες,vid)

Εν μέσω κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα, κλείστηκε το ραντεβού της Τρίτης μεταξύ αγροτών και Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες να προειδοποιούν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, τότε θα κλιμακώσουν τις δράσεις τους με νέα μπλόκα σε όλη τη χώρα, ενώ υπαρκτό είναι το σενάριο καθόδου με τρακτέρ στην Αθήνα. Σήμερα (09/02) μπήκαν με τα τρακτέρ στο κέντρο της Καρδίτσας και της Λάρισας ρίχνοντας γάλατα και καίγοντας άχυρα, ενώ, νωρίς το βράδυ, αγρότες της Βόρειας Ελλάδας απέκλεισαν για ακόμη μια φορά την Εθνική Μουδανιών – Θεσσαλονίκης.

Γάλατα και άχυρα στο κέντρο της Καρδίτσας – Πορεία με τρακτέρ και στην Λάρισα

Άκρως μαχητικό και μαζικό σε συμμετοχή ήταν το συλλαλητήριο που οργάνωσαν οι αγρότες, το απόγευμα της Παρασκευής, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Στο συλλαλητήριο έλαβαν μέρος πολλοί φορείς, εκπρόσωποι σωματείων και πολίτες προκειμένου να συμπαρασταθούν στον αγώνα των αγροτών ενώ επάνω στην πλατεία ανέβηκαν και αρκετά τρακτέρ που έφθασαν από το μπλόκο Στον κόμβο του Ε65. Μάλιστα, οι αγρότες έριξαν άχυρα και γάλα για να δείξουν ότι ούτε τα προϊόντα τους δεν μπορούν να πουλήσουν.

«Βγήκαμε με τα τρακτέρ στους δρόμους επειδή αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου και προσθέτει: «Οι ολοκληρωτικές καταστροφές στην παραγωγή μας από τις πλημμύρες μάς έχουν αφήσει χωρίς εισόδημα, ενώ ζούμε με την αγωνία αν και πότε θα μπορέσουμε ξανά να παράγουμε. Ταυτόχρονα παραμένουν και συνεχώς μεγαλώνουν τα προβλήματα που σχετίζονται με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ.

Η κυβέρνηση, ενώ στα λόγια αναγνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων μας και το δίκαιο των αιτημάτων μας, στην πράξη δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για να μας βοηθήσει. Υπόσχεται μερικά ψίχουλα για να μας κοροϊδέψει και να φύγουμε από τα μπλόκα. Όμως, όσο νηστικοί κι αν είμαστε, δεν πρόκειται να αρκεστούμε στα ψίχουλα. Δεν ζητάμε πολλά, αλλά τα άκρως αναγκαία για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε»

Επίσης, ξεκίνησαν τα τρακτέρ από τον κόμβο του Πλατυκάμπου με προορισμό την Κεντρική Πλατεία της Λάρισας. Τα τρακτέρ, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, θα μείνουν στην πλατεία όπου και θα διανυκτερεύσουν μέχρι αύριο Σάββατο (10/02/2024) στο πλαίσιο της της διαμαρτυρίας των αγροτών απέναντι στην κυβέρνηση.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την Καρδίτσα και τη Λάρισα:

karditsa-01
karditsa-02
karditsa__6_
karditsa
karditsa__4_
karditsa__3_
karditsa__1_
karditsa__2_

Απέκλεισαν της Ε.Ο Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στα Μάλγαρα

Νέος αποκλεισμός της Παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης αυτή την ώρα από αγρότες στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το thesstoday.gr λίγο μετά τις 19:00 οι αγρότες, απέκλεισαν πεζοί την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης Αθηνών στο ύψος των Μαλγάρων.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και προς αποφυγήν εντάσεων, όπως επίσης και η Διευθύντρια Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου.

Νωρίτερα μπλόκο έστησε η ΕΛΑΣ στους αγρότες ώστε να μην βγάλουν τα τρακτέρ στο οδόστρωμα. Μετά από διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία συμφωνήθηκε οι αγρότες να αποκλείσουν το ρεύμα της ΠΑΘΕ προς Θεσσαλονίκη κινούμενοι με τα πόδια. «Την Τρίτη στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, περιμένουμε να ακούσουμε ουσιαστικές και έμπρακτες απαντήσεις από την κυβέρνηση. Αν δεν συμβεί αυτό, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας» τονίζουν οι παραγωγοί των Μαλγάρων.

Agrotes1_363a7.jpg
Agrotes3_61ec7.jpg
Agrotes2_4a570.jpg

Αγρότες απέκλεισαν για ακόμη μια μέρα την Ε.Ο Χαλκιδικής – Νέων Μουδανιών

Εν τω μεταξύ στον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών προχώρησαν στις 18:00 το απόγευμα οι αγρότες στον κόμβο των Μουδανιών.

O δρόμος θα παραμείνει κλειστός και στα δύο ρεύματα από τις 18:00 έως τις 20:00. Σημειώνεται ότι οι αγρότες αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων μέχρι την Τρίτη, οπότε έχει οριστεί η συνάντηση της 15μελούς επιτροπής των αγροτών με τον πρωθυπουργό.

Τι ζητούν οι αγρότες

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες έστειλαν υπόμνημα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο οποίο αναφέρουν τα αιτήματά τους.

Οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, να μπει πλαφόν 7 λεπτών ανά κιλοβατώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα, κρατική επιδότηση σε μέσα, εφόδια και ζωοτροφές, να μην εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και να υπάρξει επαναδιαπραγματευσή της, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.

Ακόμη ζητούν, αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας, να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής, να υπάρξουν τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους, να γίνουν έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, ενώ υπήρξε και παράρτημα σχετικά με τις καταστροφές στην Θεσσαλία.

Οι προσδοκίες και τα περιθώρια για νέες παροχές

Σύμφωνε με το OPEN και τη Σοφία Φασουλάκη, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι μετά τη συνάντηση την Τρίτη, οι αγρότες θα καταλάβουν ότι και ακούει τα αιτήματά τους και έχει την αμέριστη διάθεση και κατανόηση να τα λύσει, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών, τις οποίες ξανακοιτάει. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, αυτές τις τρεις ημέρες θα ξαναδούν τα δεδομένα αφήνοντας ένα παράθυρο ανοιχτό για κάτι επιπλέον.

Γίνονται συζητήσεις πως θα επιστραφεί ο φόρος από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο που δίνεται στο τέλος του χρόνου. Σκέψεις υπάρχουν αυτά τα χρήματα να δοθούν μπροστά και ζεστά, 80 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις που συζητούνται, όπως το πάγιο αίτημα των αγροτών για μείωση στην τιμή της κιλοβατώρας. Όπως επίσης για τους πληγέντες αγρότες στη Θεσσαλία και εκεί υπάρχει μέριμνα όπου φαίνεται θα υπάρξει και για αυτούς μια παρέμβαση. Στο τραπέζι θα μπουν και τα θεσμικά, με πολλούς έλεγχους για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Στο τραπέζι θα τεθεί και η νέα κοινή αγροτική πολιτική με την οποία διαφωνούν οι ίδιοι οι αγρότες.

Μετά από αυτή τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν ότι θα αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και οι κινητοποιήσεις γιατί τελικά θα δουν ότι η κυβέρνηση ακούει αυτά που της λέει ο αγροτικός κόσμος.

Σχετικά Άρθρα