Γιατί κινδυνεύουν με εξαφάνιση τα γαλλικά τυριά ροκφόρ και καμαμπέρ

 Γιατί κινδυνεύουν με εξαφάνιση τα γαλλικά τυριά ροκφόρ και καμαμπέρ

Fromagerie Laurent Dubois, artisan fromager vente de fromage a la coupe

Οι αγρότες στην Γαλλία έχουν προχωρήσει σε μαζικές κινητοποιήσεις που παρέλυσαν τη χώρα και έχουν αδειάσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Τώρα κινδυνεύουν να «χαθούν» και δύο από τα πιο χαρακτηριστικά τυριά τους, το ροκφόρ και το καμαμπέρ. Όπως μεταφέρει ο Guardian, το Γαλλικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας ανέφερε ότι o μύκητας που απαιτείται για την παρασκευή του τυριού Camembert (penicillium camemberti) στερείται επικίνδυνα γενετικής ποικιλομορφίας.

  • Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μαζική βιομηχανική τυροκομία έχει γίνει εξαρτημένη από ένα στέλεχος του μικροοργανισμού, αντί να χρησιμοποιεί τον ποικιλόμορφο φυσικό μύκητα που παρήγαγε το χαρακτηριστικό τυρί στο παρελθόν.

Μέχρι τη δεκαετία του 1950, το καμαμπέρ καλυπτόταν από γκρίζα, πράσινη και πορτοκαλί μούχλα, αλλά η βιομηχανία τροφίμων ήθελε να περιορίσει την ποικιλία μικροοργανισμών, ώστε το τυρί να αποκτήσει το γνωστό λευκό του περίβλημα.

Αυτός ο λευκός μύκητας είναι ένας είδος που δεν μπορεί πλέον να αναπαραχθεί με άλλα στελέχη. Αυτό σημαίνει πως η γενετική του δεξαμενή έχει αρχίσει να φθίνει λόγω της ανύπαρκτης διασταύρωσης, και είναι πολύ πιθανό στο εγγύς μέλλον κάποιο γενετικό ελάττωμα να οδηγήσει σε εξαφάνιση τον μικροοργανισμό.

Το ροκφόρ αντιμετωπίζει μια αντίστοιχη απειλή, καθώς ο μύκητας P. roqueforti αρχίζει επίσης να φθίνει. Ένα παρόμοιο τυρί όμως, το Bleu de Termignon, περιέχει έναν παρόμοιο μύκητα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του ροκφόρ, αλλά δεν υπάρχει ανάλογη λύση για το camembert, το πιο πολύτιμο προϊόν εξαγωγής της Νορμανδίας.

Σχετικά Άρθρα