Ισραήλ:Σφοδρή επίθεση επιφανών κατά Νετανιάχου – “Φταίει για την σφαγή Ισραηλινών – Στα χέρια του αίμα θυμάτων”

 Ισραήλ:Σφοδρή επίθεση επιφανών κατά Νετανιάχου – “Φταίει για την σφαγή Ισραηλινών – Στα χέρια του αίμα θυμάτων”

«Υπαρξιακή» απειλή για το Ισραήλ θεωρούν τον πρωθυπουργό Νετανιάχου δεκάδες αξιωματούχοι των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας, επιστήμονες και επιχειρηματίες, οι οποίοι συνυπογράφουν επιστολή προς τον πρόεδρο της χώρας και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση εναντίον του. Μεταξύ εκείνων που υπογράφουν είναι τέσσερις πρώην διευθυντές των μυστικών υπηρεσιών, δύο πρώην επικεφαλής του ισραηλινού στρατεύματος και τρεις επιστήμονες που έχουν τιμηθεί με βραβεία Νόμπελ.

«Πιστεύουμε ότι ο Νετανιάχου έχει την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία των συνθηκών που οδήγησαν στην ωμή σφαγή πάνω από 1.200 Ισραηλινών και άλλων, τον τραυματισμό τουλάχιστον 4.500 και την απαγωγή περισσότερων από 230 ατόμων, από τους οποίους οι 130 παραμένουν στα χέρια της Χαμάς. Το αίμα των θυμάτων είναι στα χέρια του Νετανιάχου», γράφουν στην κοινή επιστολή τους οι 43 επιφανείς Ισραηλινοί.

Η επιστολή έχει ως παραλήπτες τον Ισραηλινό πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζοκ και τον πρόεδρο της Κνεσέτ, Αμίρ Οχάνα. Έχει μεγάλη σημασία η επιλογή του χρόνου δημοσιοποίησης της επιστολής: την μέρα που το Διεθνές Δικαστήριο κάλεσε το Ισραήλ να αποτρέψει επιθέσεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστίνιων.

Οι Ισραηλινοί που συνυπογράφουν την επιστολή ζητώντας να καθαιρεθεί από την πρωθυπουργία ο Νετανιάχου, τον κατηγορούν ότι σε γνώση του γιγαντώθηκε η Χαμάς στη Γάζα, σε βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η επιστολή καταλήγει με έκκληση προς τον Ισραηλινό πρόεδρο και τον πρόεδρο της Κνεσέτ να καθαιρέσουν τον πρωθυπουργό, προειδοποιώντας: «το Ισραηλινό έθνος και η εβραϊκή ιστορία δεν θα σας συγχωρήσουν αν δεν εκπληρώσετε την υπέρτατη εθνική ευθύνη σας». Ωστόσο, ούτε ο πρόεδρος της χώρας, ούτε ο πρόεδρος της Κνεσέτ έχουν την εξουσία να αναλάβουν πρωτοβουλία καθαίρεσης του πρωθυπουργού.

«Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι ο Νετανιάχου είναι ακατάλληλος να ηγείται του Ισραήλ», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN ο Χαΐμ Τόμερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Μοσάντ για πολλά χρόνια, που συνυπογράφει την επιστολή μαζί με τους πρώην αρχηγούς των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Μοσέ Γιααλόν και Νταν Χαλούτζ, τους πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Ταμίρ Πάρντο και Ντάνι Γιάτομ και τους Ναντάβ Αργκαμάν και Γιαακόβ Πέρι, που διετέλεσαν διευθυντές της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, Σιν Μπετ.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι στο εξωτερικό αρχίζουν και βλέπουν το Ισραήλ και αναρωτιούνται τι συνέβη σε αυτή τη χώρα», λέει στο CNN ο Χαΐμ Τόμερ, «τι συνέβη σ’ αυτή την χώρα με τον πολύ έξυπνο λαό, που τώρα κυβερνιέται από κάποιους ηλίθιους;». Και προσθέτει: «Οι λέξεις που έχουμε αρχίσει να χρησιμοποιούμε στους κύκλους όπου συμμετέχω είναι: Χρειαζόμαστε επανεκκίνηση, χρειαζόμαστε επανεκκίνηση».

Σχετικά Άρθρα