Δικαστήριο Χάγης για την Γάζα-“Οι Παλαιστίνιοι να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας”-Η απάντηση Νετανιάχου

 Δικαστήριο Χάγης για την Γάζα-“Οι Παλαιστίνιοι να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας”-Η απάντηση Νετανιάχου

Κατά την έναρξη της ανάγνωσης της ετυμηγορίας στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε πως έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως ζήτησε η ισραηλινή πλευρά.

Το δικαστήριο θα εξετάσει εννέα έκτακτα μέτρα που πρότεινε η Νότια Αφρική, αλλά όχι τον ισχυρισμό της για γενοκτονία – τον οποίο το Ισραήλ αρνείται σθεναρά. Μεταξύ αυτών των μέτρων θα είναι η άμεση αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα.

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ήταν τέτοια η σιωπή όταν οι δικαστές εισήλθαν στην αίθουσα, που ορισμένοι δημοσιογράφοι ρώτησαν αν υπήρχε πρόβλημα με τον ήχο στη ζωντανή μετάδοση. Όμως, παρότι οι αποφάσεις του έχουν νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, το ΔΔ δεν έχει στη διάθεσή του κανένα μέσο για την επιβολή της εφαρμογής τους.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας και αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας

Πάντως, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν θα αποφασίσει αν το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα γενοκτονίας στην Γάζα. Θα κρίνει αν τα επιχειρήματα της προσφεύγουσας Νότιας Αφρικής είναι ευλογοφανή ώστε να δικαιολογείται η λήψη επειγόντων μέτρων κατά του Ισραήλ.

Μία απόφαση επί της ουσίας της υπόθεσης, η οποία θα κρίνει αν οι κατηγορίες περί διάπραξης γενοκτονίας στοιχειοθετούνται, θα χρειασθεί εξέταση της υπόθεσης εις βάθος, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνοντας ότι αναμένει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να κρίνει ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα γενοκτονίας στην Γάζα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία, η οποία έχει επικρίνει με σφοδρότητα τις ισραηλινές επιθέσεις στην Λωρίδα της Γάζας, παρακολουθεί στενά την διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο και αναμένει «θετική έκβαση».

Νετανιάχου: Εξωφρενικός ισχυρισμός πως το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία 

Τη σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το Ισραήλ σχολίασε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνοντας ότι «ορθώς απέρριψε την εξωφρενική απαίτηση να αρνηθεί το δικαίωμα του Ισραήλ στη βασική προστασία που δικαιούται ως χώρα.

Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει ένα εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του». Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «ο ίδιος ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων δεν είναι απλώς ψευδής – είναι εξωφρενικός και η προθυμία του δικαστηρίου να το συζητήσει, είναι ένα σημάδι ντροπής που δεν θα σβηστεί για πολλές γενιές».

Παράλληλα, το πρωθυπουργικό γραφείο έδωσε εντολή στους Ισραηλινούς υπουργούς να μην σχολιάσουν την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης. Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ φάνηκε να χλευάζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αναφέροντας στο Twitter «Χάγη και κουραφέξαλα», λέγοντας ότι το δικαστήριο «δεν επιδιώκει τη δικαιοσύνη, αλλά τη δίωξη του εβραϊκού λαού» και το χαρακτήρισε αντισημιτικό.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ισραήλ παραμένει υποχρεωμένο να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο «ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διαδικασία στο Δικαστήριο», προσθέτοντας πως «ο πόλεμος του Ισραήλ είναι εναντίον της Χαμάς και όχι εναντίον των Παλαιστινίων πολιτών».

Σχετικά Άρθρα