Κατάρ:Ο Νετανιάχου παρεμπόδισε εσκεμμένα τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός

 Κατάρ:Ο Νετανιάχου παρεμπόδισε εσκεμμένα τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός

Επικριτικό σε βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίστηκε το Κατάρ, κατηγορώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι εσκεμμένα παρεμπόδισε την κατάπαυση του πυρός και τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων με τη Χαμάς. Μάλιστα, στις κατηγορίες του το Κατάρ έκανε λόγο για “προσωπικό πολιτικό όφελος” του Νετανιάχου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ντόχα, Ματζέντ αλ-Ανσάρι, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «τρόμαξε» από τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Νετανιάχου, στις οποίες επέκρινε τις μεσολαβητικές προσπάθειες της χώρας για τον πόλεμο στη Γάζα, προσθέτοντας ότι τα σχόλια του Ισραηλινού ηγέτη ήταν «ανεύθυνα και καταστροφικά» αλλά «δεν προκαλούν έκπληξη».

«Εάν οι συγκεκριμένες δηλώσεις αποδειχθούν αληθείς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα παρεμπόδιζε και θα υπονόμευε μόνο τη διαδικασία διαμεσολάβησης, για λόγους που φαίνεται να εξυπηρετούν την πολιτική του καριέρα αντί να δώσει προτεραιότητα στη διάσωση αθώων ζωών, συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών ομήρων», έγραψε ο Ansari στο X . πρώην Twitter.

Το γραφείο του Νετανιάχου δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση στη δημόσια διαμάχη, η οποία απειλεί να περιπλέξει τις ήδη επίπονες διαπραγματεύσεις για τη βοήθεια, την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση περίπου 130 ομήρων που πιστεύεται ότι είναι ακόμη αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ήδη τεταμένο κλίμα ήρθε να πυροδοτήσει ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Bezalel Smotrich ο οποίος, σε ανάρτησή του, κατηγόρησε το Κατάρ ότι ευθύνεται για την επίθεση της Χαμάς, αποκαλώντας το κράτος του Κόλπου «προστάτη της Χαμάς» και «μια χώρα που υποστηρίζει και χρηματοδοτεί την τρομοκρατία».

Η ασυνήθιστη και καταδικαστική δήλωση του Ανσάρι ήρθε ως απάντηση σε ηχογραφήσεις της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης του Νετανιάχου με μέλη της οικογένειας των ομήρων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα που έλαβε το ισραηλινό Channel 12, όπου φέρεται να είπε ότι ο ρόλος του Κατάρ στη διαδικασία διαμεσολάβησης ήταν «προβληματικός».

Ο πρωθυπουργός, όπως γράφει ο Guardian, φέρεται να είπε στους συγγενείς ότι σκόπιμα δεν ευχαρίστησε τη Ντόχα για τις προσπάθειές της μέχρι σήμερα, υποστηρίζοντας ότι το Κατάρ θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην παλαιστινιακή μαχητική ομάδα και ότι είχε εκφράσει την οργή του προς τις ΗΠΑ, τον πιο σημαντικό σύμμαχο του Ισραήλ, που αποφάσισε να διατηρήσει μια στρατιωτική βάση.

Σχετικά Άρθρα