Γιατί ο Μάκης Βορίδης είναι μια πολιτική κατηγορία μόνος του- Αποδεκτός ως φρουρός των δεξιών συνόρων…

 Γιατί ο Μάκης Βορίδης είναι μια πολιτική κατηγορία μόνος του- Αποδεκτός ως φρουρός των δεξιών συνόρων…

Ο Μάκης Βορίδης αποτελεί από μόνος του μία ξεχωριστή πολιτική κατηγορία. Κάνουν λάθος όσοι προσπαθούν να τον εντάξουν στην ομάδα Σαμαρά, ή ακόμα περισσότερο σε εκείνη του Γιώργου Καρατζαφέρη του παλαιού ΛΑΟΣ που έχει συνεισφέρει με αρκετά στελέχη στην ενίσχυση της Ν.Δ μετά το 2012. Κι αυτό επειδή ο υπουργός Επικρατείας έχει υπερβεί αυτές τις πολιτικές “κληρονομιές” και συν τω χρόνω έχει οικοδομήσει ένα ιδιαίτερο πολιτικό προφίλ που “απορροφά” ακόμα και εκείνες τις εποχές της ΕΠΕΝ και των “τσεκουριών”.

Πριν το 2019 ήταν ο θεωρητικός της αντιμετώπισης της “ηγεμονίας της αριστεράς” (όπως έλεγε), μία πολιτική “σχολή” που στήριξε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο -εκ του αποτελέσματος, με επιτυχία- και στην οποία προσχώρησε και ο επίσης προερχόμενος από τον ΛΑΟΣ Άδωνης Γεωργιάδης. Σταδιακά μετά το 2019 αναρριχήθηκε στην νεοδημοκρατική ιεραρχία εξαιτίας της πολιτικής του συγκρότησης, της κοινοβουλευτικής του παρουσίας, της επικοινωνιακής του ευφράδειας, αλλά και της…υπομονής του. Ακόμα κι όταν τοποθετήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο μάλλον υποδεέστερο για τον πολιτικό “κυβισμό” του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέδειξε πως μπορεί να περιμένει και φρόντισε να προβάλλει εαυτόν του ακόμα και για θέματα …αλιείας. Η μοναδική επαφή που είχε μέχρι τότε με το αντικείμενο ήταν η… ψαροφαγία στο Πασαλιμάνι με τους φίλους του.

Μετά τις εκλογές του 2023 το άστρο του άρχισε να λάμπει καθώς βρέθηκε στον στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου. Αν και δεν απέκτησε γραφείο στο πρωθυπουργικό μέγαρο κατόρθωσε να γίνει απολύτως απαραίτητος ως συντονιστής του νομοθετικού έργου, κυρίως, όμως για τις ειδικές κοινοβουλευτικές αποστολές που ανέλαβε. Οι μάχες του στην Βουλή με την αντιπολίτευση τον βοήθησαν, ενώ από την άλλη ο πρωθυπουργός βρήκε στο πρόσωπο του έναν αξιόπιστο φύλακα των συνόρων προς την άκρα δεξιά. Όταν έχεις, άλλωστε, έναν Βορίδη στην κυβέρνηση, οι απώλειες προς τον επίσης προερχόμενο από τον ΛΑΟΣ Κυριάκο Βελόπουλο είναι ελεγχόμενες. Αρκετοί θυμούνται, άλλωστε, την επιχειρηματολογία του για να αποδομήσει την ανερχόμενη Νίκη του Δημήτρη Νατσιού, πριν τις εκλογές του Μαϊου και του Ιουνίου, αλλά και μετά.

Στην περίπτωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας, ο Μάκης Βορίδης επιβεβαίωσε πως αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία. Ο πρωθυπουργός τον αντιμετώπισε ως πολύτιμο φρουρό της υπερδεξιάς πτέρυγας του κόμματος και έτσι, αν και υπουργός ούτε το νομοσχέδιο θα ψηφίσει (το όνομά του θα βρίσκεται μεταξύ των υπογραφών του υπουργικού συμβουλίου;) – θα απέχει-, κι ακόμα περισσότερο έχει την άνεση να εγείρει θέμα συνταγματικότητας του νομοσχεδίου το οποίο προωθεί στην Βουλή η κυβέρνηση στην οποία μετέχει! Πρωτάκουστο και ενδιαφέρον.

Κάποιοι αφήνουν υπονοούμενα πως έχει ισχυρούς φίλους. Ελάχιστη σημασία έχει, όμως, αυτό, μπροστά στην αδιαμφισβήτητη πολιτική του χρησιμότητα. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν πως εάν ο Μάκης Βορίδης αποφάσιζε να συνεχίσει διαφορετικά την πολιτική του πορεία, ίσως αναδεικνυόταν ως εκείνο το πρόσωπο που θα μπορούσε να ενώσει έναν πολιτικό χώρο δεξιά της Ν.Δ που σήμερα είναι κατακερματισμένος…

Δείτε όσα είπε στον Σκάϊ:

Σχετικά Άρθρα