Στο “μικροσκόπιο” 4 δημοσκοπήσεις: Κυριαρχία ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ- “Φθορά” για ακρίβεια, δικαιώματα, εγκληματικότητα

 Στο “μικροσκόπιο” 4 δημοσκοπήσεις: Κυριαρχία ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ- “Φθορά” για ακρίβεια, δικαιώματα, εγκληματικότητα

Την κυριαρχία της ΝΔ επιβεβαιώνουν 4 νέες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περίπου 5 μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Παρά ταύτα σε μια από αυτές και ειδικότερα στην MRB για τον OPEN καταγράφεται μικρή κάμψη για το κυβερνών κόμμα με υποχώρηση κάτω από το 30% ενώ στη δεύτερη θέση είναι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με τα ίδια ποσοστά.

Όλες οι δημοσκοπήσεις, δείχνουν ότι οι πολίτες αγωνιούν για το θέμα της ακρίβειας. Έξι στους δέκα πολίτες κρίνουν αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το έργο της κυβέρνησης ενώ αποτυπώνεται επίσης ο προβληματισμός σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας σχετικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και τα ομόφυλα ζευγάρια.

Οι πολίτες να βγάζουν «κόκκινη κάρτα» στην κυβέρνηση για ζητήματα καθημερινότητας όπως είναι η καλπάζουσα ακρίβεια ή η αύξηση της εγκληματικότητας.

Επίσης στη Metron Analysis αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση, που ανεβαίνει ξανά στο 60%, την ώρα που το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση υποχωρεί στο 34%, αντιστρέφοντας μια τάση βελτίωσης της συνολικής εικόνας.

Υποχώρηση επίσης του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, δηλαδή του μέσου όρου ανάμεσα στο ισοζύγιο της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία, στο -41.

GPO

Στη δημοσκόπηση της GPO για το Star, η ΝΔ κυριαρχεί ενόψει ευρωεκλογών αλλά και εθνικών εκλογών, ενώ για τη δεύτερη θέση κονταροχτυπιούνται ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ εξασφαλίζει διαφορά 20,3 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου από το δεύτερο κόμμα, που είναι και πάλι το ΠΑΣΟΚ, με 12,2%, και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 11,1%.

Στο ερώτημα για το κόμμα που είναι πιο πιθανόν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, το σκηνικό παραμένει αμετάβλητο στην κορυφή: Η ΝΔ κυριαρχεί με 302%, ωστόσο γίνεται ντέρμπι για τη δεύτερη θέση, καθώς το ΠΑΣΟΚ εισπράττει 11,1% έναντι 10,9% του ΣΥΡΙΖΑ, μια διαφορά της τάξης μόλις 0,2 ποσοστιαίων μονάδων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα για το ποιος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός, είναι πρώτος με 47,4%. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης «μονομαχούν» με ποσοστά 11,9% και 11,6%, αντιστοίχως.

Στην κορυφή της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 47,8 θετικές γνώμες, έναντι 50,9% αρνητικών. Ακολουθούν ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Ν. Ανδρουλάκης, η Ζ. Κωνσταντοπούλου και ο Στ. Κασσελάκης.

Δημοφιλέστερος υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη θεωρείται ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας. Ακολουθούν ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Παύλος Μαρινάκης.

Στην κοινή γνώμη φαίνεται να ωριμάζει η ιδέα για γάμο ομοφύλων, καθώς το 49,1% τάσσεται υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, έναντι 48,3% που απαντούν ότι είναι «κατά». Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων διαφωνεί με την τεκνοθεσία και την υιοθεσία παιδιών, ενώ εκτιμά ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα στοιχίσει εκλογικά στην κυβέρνηση.

Τρεις στους 10 θεωρεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει νομοσχέδιο θα τις στοιχίσει εκλογικά.

MRB

Η δημοσκόπηση της MRB, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Open, δίνει προβάδισμα 23,6 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία στην εκτίμηση ψήφου στις εθνικές εκλογές αλλά και 24 μονάδων για τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 27,1% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με 9,1%. Η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 7,1% και το ΚΚΕ 7%. Πιο πίσω είναι η Πλεύση Ελευθερίας, στο 3%, η Νίκη στο 2,8%, οι Σπαρτιάτες στο 2,1%, το ΜέΡΑ25 στο 2,1% και η Νέα Αριστερά στο 2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 25%.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (10.7% έναντι 10.5%), με τη Νέα Δημοκρατία να καταγράφει 29.1%.

Το ΚΚΕ καταγράφει 7%, η Ελληνική Λύση 6,4%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3%, η Νίκη στο 2,7%, οι Σπαρτιάτες στο 2,5%, η Νέα Αριστερά στο 2%, το ΜέΡΑ25 στο 1,9% και η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 22%.

Επίσης, στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 37,3%, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στο 13,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 13,5%, το ΚΚΕ στο 9%, η Ελληνική Λύση στο 8,2%, η Πλεύση στο 3,8%, η Νίκη στο 3,5%, οι Σπαρτιάτες στο 3,2%.

Στο ερώτημα πόσο συμφωνούν στο δικαίωμα του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, το 27.8% δήλωσε «σίγουρα συμφωνώ», «μάλλον συμφωνώ» λέει το 20.9%, ενώ στο 39.5% είναι στο «σίγουρα διαφωνώ». Στο δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά ομόφυλα ζευγάρια, το 64.8% στο σύνολο διαφωνεί «μάλλον» ή «σίγουρα», ενώ υπέρ εμφανίζεται το 17.1% και το 13% ψηφίζει «μάλλον ναι». Στο ερώτημα αν η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια υπονομεύει τον θεσμό της οικογένειας, «ναι» ή «μάλλον ναι» λέει το 48.9%, ενώ διαφωνεί με αυτήν τη θεωρία το 46.4%

Όσον αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα της κοινωνίας, η ακρίβεια, με ποσοστό 60.3%, βρίσκεται στην πρώτη θέση και ακολουθούν: Υγεία 24.4%, ύψος εισοδήματος 22.2%, εγκληματικότητα 20.5%, Παιδεία 15.4% και Ανάπτυξη 14.9%.

Metron Analysis

Στη μέτρηση της Metron Analysis στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, η ΝΔ προηγείται με 17,2 μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο σκαρφαλώνει στη δεύτερη θέση, αφήνοντας τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά της ΝΔ από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ σκαρφαλώνει στις 21,5 μονάδες. Η ΝΔ αγγίζει το 35,2% και το ΠΑΣΟΚ 13,7%. Έπονται: ΣΥΡΙΖΑ με 12,1%, ΚΚΕ με 10,3%, Ελληνική Λύση με 8,2%, Πλεύση Ελευθερίας με 4%, Σπαρτιάτες με 3,2% και Νέα Αριστερά με 3%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός για τη χώρα κρίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 40%, ενώ «Κανένας» λέει το 32%. Ο Στέφανος Κασσελάκης αγγίζει το 6% και ο Νίκος Ανδρουλάκης το 5%.

Στο ερώτημα «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι και τα ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συνάπτουν πολιτικό γάμο», οι ερωτηθέντες συμφωνούν κατά 62% (44% «συμφωνώ» και 18% «μάλλον συμφωνώ»). Το 36%, από την άλλη, διαφωνεί. (10% «μάλλον διαφωνώ» και 26% «διαφωνώ»).

Σχετικά με το δικαίωμα της τεκνοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια, το 69% διαφωνεί (56% «διαφωνώ» και 13% «μάλλον διαφωνώ»), ενώ το 30% συμφωνεί (20% «συμφωνώ» και 10% «μάλλον διαφωνώ»).

Στο θέμα της εγκληματικότητας, το ισοζύγιο θετικών και αρνητικών γνωμών είναι ιδιαίτερα αρνητικό (-66%), στη δημόσια υγεία (-59%), στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού (-59%) και στην αντιμετώπιση της διαφθορας (-54%). Αντιθέτως, καλή βαθμολογία δίνουν οι πολίτες στην προσέλκυση τουρισμού, στην ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στην εξωτερική πολιτική.

Marc

Τέλος στη δημοσκόπηση της Marc για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, η ΝΔ εξασφαλίζει προβάδισμα 16,3 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου στις επικείμενες ευρωεκλογές, καθώς συγκεντρώνει 29,7%, και το δεύτερο ΠΑΣΟΚ 13,4%. Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,1%, το ΚΚΕ με 7,5%, η Ελληνική Λύση με 5,6%, οι «Σπαρτιάτες» και η ΝΙΚΗ με 2,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,4%, το ΜέΡΑ25 με 2,3%, η Νέα Αριστερά με 1,9%.

Στην εκτίμηση αποτελέσματος με σύγκριση των ποσοστών σε εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει 38,5% στις βουλευτικές και 36,2% στις κάλπες για την Ευρωβουλή. Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ 14,9% στις εθνικές και 16,5% στις ευρωεκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ 11,8% στις εθνικές κάλπες και 13% στις ευρωεκλογές.

Επιπλέον, η κοινή γνώμη σε μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 56,1%, είναι θετική στη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων, έναντι 40,9% που αντιτίθενται.

Αναφορικά με την αξιολόγηση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης από τους πολίτες, οι συμμετέχοντες κατά 42,4% βλέπουν θετικά ή μάλλον θετικά την εικόνα του κυβερνητικού σχήματος, ενώ το 55,9% απάντησε ότι βλέπει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την κυβέρνηση.

Για το ποιο κόμμα ασκεί πιο ουσιαστική αντιπολίτευση, το 15,7% απάντησε το ΠΑΣΟΚ και 9,8% το ΚΚΕ, ενώ τρίτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 9%. Την ίδια στιγμή, το 50,5% απάντησε ότι κανένα κόμμα δεν κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Στο ζήτημα της ακρίβειας και σε ερώτηση «πού οφείλεται η ακρίβεια και οι αυξήσεις στην αγορά;», οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι κατά 39% φταίει η κερδοσκοπία επιχειρήσεων και τα καρτέλ, 24,9% φταίει η κυβερνητική πολιτική, 24,5% ευθύνεται η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος, η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των πρώτων υλών, ενώ το 10,8% αποδίδει τις ανατιμήσεις σε ελλιπείς ελέγχους στην αγορά.

Σχετικά Άρθρα