Έρχονται νέες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα μέχρι τον Φεβρουάριο

 Έρχονται νέες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα μέχρι τον Φεβρουάριο

Χωρίς φρένο συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά στα σούπερ μάρκετ, ενώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένονται αυξήσεις σε δεκάδες βασικά προϊόντα, σύμφωνα με την ΑΥΓΗ.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει προγραμματίσει μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Μαρτίου, ενώ η ακρίβεια «καίει» τα νοικοκυριά και οι μισθοί βρίσκονται στον «πάτο» της Ευρώπης. Ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα και το 2023 (11,6% από 11,7% το 2022), σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τον προϋπολογισμό νοικοκυριών που ανήκουν στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, καθώς η βαρύτητα των τροφίμων σε αυτά τα νοικοκυριά είναι κατά πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τα νοικοκυριά που ανήκουν σε υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, «καθιστώντας αναγκαίες τις στοχευμένες παρεμβάσεις εκ μέρους των ασκούντων την οικονομική πολιτική», όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατηγορίες της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών ήταν εκείνες στις οποίες καταγράφηκαν οι υψηλότερες σωρευτικές αυξήσεις των τιμών την τετραετία 2020-2023, φτάνοντας στο 28,5%.

Σχετικά Άρθρα