Καταγγελίες για μαζικές παραιτήσεις στην φρεγάτα “Ύδρα” που ετοιμάζεται για Ερυθρά- Διαψεύδει το πολεμικό ναυτικό

 Καταγγελίες για μαζικές παραιτήσεις στην φρεγάτα “Ύδρα” που ετοιμάζεται για Ερυθρά- Διαψεύδει το πολεμικό ναυτικό

Μπαράζ παραιτήσεων από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετούσαν στη φρεγάτα “Ύδρα” καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής. Σημειώνεται ότι η φρεγάτα προγραμματίζεται να οδεύσει στην Ερυθρά Θάλασσα για να συνδράμει στην αποκατάσταση της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα, μετά τις συνεχείς επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων από τους Χούθι της Υεμένης.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΠΕΕΝΠΑ, «χθες το μεσημέρι γίναμε αποδέκτες της πληροφορίας ότι στη Φρεγάτα ΥΔΡΑ φέρεται να είχε υποβληθεί διψήφιος αριθμός παραιτήσεων από προσωπικό διαφόρων βαθμών και προελεύσεων. Κατά την προσπάθειά μας να διασταυρώσουμε την, κυριολεκτικά, απίστευτη πληροφορία, διαπιστώσαμε ότι ο αριθμός των παραιτηθέντων στελεχών του ΠΝ φέρεται να ανέρχεται σε δεκαεπτά (17)».

Η Ένωση Στρατιωτικών επισημαίνει ότι υπάρχει σήμα με το οποίο ζητείται να αποσπαστούν στη φρεγάτα περί τα 70 άτομα από έτερα πλοία. Ωστόσο, η ανταπόκριση δεν ήταν επαρκής, με αποτέλεσμα να «αναμένεται να υπάρξουν διαταγές αποστάσεων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών», όπως αναφέρει.

Διαψεύδει το Πολεμικό Ναυτικό

Το Πολεμικό Ναυτικό διαψεύδει την ανακοίνωση της Ένωσης Στρατιωτικών περί μαζικών παραιτήσεων στην φρεγάτα “Ύδρα”, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός αιτήσεων αποστρατείας είναι πολύ μικρότερος από σχετικά δημοσιεύματα και επιπλέον δεν συνδέονται με την συμμετοχή μονάδας του ΠΝ στην αποστολή «PROSPERITY GUARDIAN» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το Πολεμικό Ναυτικό:

«Σας γνωρίζουμε ότι ο αριθμός του προσωπικού της Φρεγάτας ΥΔΡΑ που αιτήθηκε αποστρατεία το πρόσφατο χρονικό διάστημα δεν ανταποκρίνεται στον αριθμό που αναγράφεται στα σχετικά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο και δεν μπορεί να συνδεθεί με τη συμμετοχή Μονάδας ΠΝ στην αποστολή «PROSPERITY GUARDIAN». Ο συνολικός αριθμός αιτήσεων αποστρατείας στελεχών του ΠΝ εντός του 2024, είναι κατά πολύ μικρότερος του αριθμού που αναφέρεται στα κοινωνικά δίκτυα».

Αποστολάκης για φρεγάτα “Ύδρα”: Έντονη ανησυχία για το κύμα παραιτήσεων

Έντονη ανησυχία για το «κύμα» παραιτήσεων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού ενόψει της αποστολής της Φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, εκφράζει ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ευάγγελος Αποστολάκης. «Ως τομεάρχης Άμυνας και ως ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχουμε αναδείξει το σοβαρότατο ζήτημα του αυξημένου αριθμού παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2023 μέσω κατάθεσης επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, στην οποία δεν λάβαμε ικανοποιητική απάντηση.

Καθώς όμως, ο αριθμός των παραιτηθέντων στελεχών ολοένα και αυξανόταν επανήλθαμε επί του θέματος με νέα ερώτηση στα τέλη Νοεμβρίου 2023 για την οποία όμως δεν έχουμε λάβει ακόμα απάντηση» τονίζει ο Ευάγγελος Αποστολάκης στην δήλωσή του, επισημαίνοντας ακόμα ότι «από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η συμμετοχή της Φρεγάτας «Ύδρα» στην αποστολή στην Ερυθρά θάλασσα ενέχει αυξημένο ρίσκο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή επιχειρήσεων».

Αναλυτικά η δήλωση του Ευάγγελου Αποστολάκη:

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ, το κύμα παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζεται αμείωτο. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με 17 παραιτήσεις μελών του πληρώματος της Φρεγάτας «ΥΔΡΑ» που θα συμμετάσχει στην αποστολή στην Ερυθρά θάλασσα.

Ως τομεάρχης Άμυνας και ως ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχουμε αναδείξει το σοβαρότατο ζήτημα του αυξημένου αριθμού παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2023 μέσω κατάθεσης επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, στην οποία δεν λάβαμε ικανοποιητική απάντηση. Καθώς όμως, ο αριθμός των παραιτηθέντων στελεχών ολοένα και αυξανόταν επανήλθαμε επί του θέματος με νέα ερώτηση στα τέλη Νοεμβρίου 2023 για την οποία όμως δεν έχουμε λάβει ακόμα απάντηση.

Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η συμμετοχή της Φ/Γ «ΥΔΡΑ» στην αποστολή στην Ερυθρά θάλασσα ενέχει αυξημένο ρίσκο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή επιχειρήσεων.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το ζήτημα των παραιτήσεων είναι ιδιαίτερα σοβαρό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από το ΥΠΕΘΑ, ούτως ώστε να σταματήσει η διαρροή στελεχών. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει με σοβαρότητα τη συμμετοχή της χώρας με αποστολή πολεμικού πλοίου στη συγκεκριμένη περιοχή και δεν πρέπει να εμπλέκει τη χώρα και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές που δεν βρίσκονται υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών.

Σχετικά Άρθρα