Υεμένη: Επίθεση από τους Χούτι με πύραυλο σε αμερικανικό πλοίο

 Υεμένη: Επίθεση από τους Χούτι με πύραυλο σε αμερικανικό πλοίο

«Τρέχουν» οι εξελίξεις και στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου μόλις χθες Αμερικανικόμαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε πύραυλο κρουζ κατά πλοίων επιφανείας που εκτοξεύθηκε από περιοχή ελεγχόμενη από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν. Ο πύραυλος είχε στόχο το USS Laboon – αντιτορπιλικό κλάσης Άρλι Μπερκ —-στον νότιο τομέα της Ερυθράς Θάλασσας. Η επίθεση, ήταν η πρώτη εναντίον αμερικανικού αντιτορπιλικού. Σήμερα Δευτέρα, έκρηξη ακούστηκε στην πόλη Χοντέιντα της Υεμένης, όπως δήλωσαν μάρτυρες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι Χούθι ως τώρα έβαζαν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που θεωρούσαν ότι «συνδέονται» με το Ισραήλ. Ωστόσο σήμερα δεν είναι σαφές τι προκάλεσε την έκρηξη – αλλά οι κάτοικοι πιστεύουν ότι προήλθε κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

Ωστόσο οι Χούθι προχωρούν στις επιθέσεις αυτές σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ και η Χαμάς ενεπλάκησαν σε πόλεμο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.

Αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έπληξαν την Παρασκευή εγκαταστάσεις των Χούθι σε διάφορους τομείς της Υεμένης, εντείνοντας τους φόβους πως ο πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς θα εξαπλωθεί στην περιοχή.

Απόφαση για ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά

Ενδεικτικό της κλιμάκωσης του πολέμου είναι ότι η κατάσταση πλέον δεν εμπλέκει μόνο δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, καθώς η Δύση εμπλέκεται όλο και περισσότερο, δημιουργώντας την παγκόσμιας ανησυχία. Υπό την απειλή αυτή, αύριο Τρίτη (16/1) συνεδριάζει η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, όπου οι αντιπρόσωποι των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν για πρώτη φορά τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα. Η συζήτηση θα γίνει στη βάση της πρότασης-σχεδίου που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΥΕΔ, στόχος είναι η ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα να είναι λειτουργική περί τα τέλη Φεβρουαρίου, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο των συζητήσεων μεταξύ των κρατών-μελών. Το όλο εγχείρημα θα μπορούσε να είναι μια ad-hoc αποστολή για τη συνοδεία και την προστασία των εμπορικών πλοίων που διασχίζουν το στρατηγικό στενό του Bab el-Mandeb που χωρίζει την Αφρική από την Ασία και να προβλέπει τη συμμετοχή των χωρών που το επιθυμούν.

H αποστολή της ΕΕ, θα μπορεί να επιχειρεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τη διεθνή δύναμη «Prosperity Guardian» (Φύλακας Ευημερίας) υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, στην οποία δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν περίπου 20 χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ελλάδα.

Ο πόλεμος ξεφεύγει από τα όρια της ευρύτερης περιοχής

Ο συσχετισμός με το τελευταίο χτύπημα στη Γάζα και τις 100 ημέρες από την επίθεση των Παλαιστινίων, αλλά και η κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα με την εμπλοκή και της Ευρώπης, δείχνουν πως ο πόλεμος ξεφεύγει από τα όρια της ευρύτερης περιοχής.  

Αντάρτες Χούθι: Οι επιθέσεις κατά ισραηλινών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα θα συνεχιστούν

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούθι της Υεμένης δήλωσε σήμερα Δευτέρα (15/1) ότι η θέση της οργάνωσης δεν έχει αλλάξει μετά τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ στην Υεμένη και προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις κατά πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ θα συνεχιστούν.

«Οι επιθέσεις για να αποτραπούν τα ισραηλινά πλοία ή αυτά που κατευθύνονται προς λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης θα συνεχιστούν», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ στο Reuters.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα αιτήματα της οργάνωσης συνεχίζουν να είναι να δοθεί τέλος στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο και το νότιο τμήμα του θύλακα.

«Δεν θέλουμε κλιμάκωση στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα», δήλωσε ο Αμπντελσαλάμ. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι ΗΠΑ και η Βρετανία που στρατιωτικοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα με τα πολεμικά τους πλοία.

«Η ενημέρωσή μας συνεχίζει να αποσαφηνίζει τη θέση μας και να επιβεβαιώνει ότι όλα τα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα είναι ασφαλή, με την εξαίρεση των ισραηλινών πλοίων ή αυτών που κατευθύνονται στο Ισραήλ, και μόνο αυτών», δήλωσε.

Το Ισραήλ έχει πολλές φορές αρνηθεί ότι έχει σχέσεις με πλοία που δέχονται επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα και πολλές διεθνείς ναυτιλιακές εταιρίες έχουν σταματήσει τις μεταφορές ή έχουν επιλέξει μακρύτερες και πιο δαπανηρές θαλάσσιες διαδρομές.

«Η θέση μας προέρχεται από θρησκευτικές, ηθικές και ανθρωπιστικές αρχές… καθώς και ως απάντηση στις εκκλήσεις του λαού της Παλαιστίνης… για να στηρίξουμε τους καταπιεσμένους στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Αμπντελσαλάμ.

Σχετικά Άρθρα