Ποιός είναι ο Γκαμπριέλ Ατάλ: Η έκπληξη Μακρόν με τον 34χρονο νέο πρωθυπουργό- Ο γάμος του με τον Στεφάν Σεζουρνέ

 Ποιός είναι ο Γκαμπριέλ Ατάλ: Η έκπληξη Μακρόν με τον 34χρονο νέο πρωθυπουργό- Ο γάμος του με τον Στεφάν Σεζουρνέ

epa11065893 New French Prime Minister Gabriel Attal arrives at Hotel Matignon, French prime ministers’ official residence, in Paris, France, 09 January 2024. French Minister for National Education and Youth Gabriel Attal has been named France’s new Prime Minister following the resignation of previous Prime Minister Elisabeth Borne on the evening of 08 January 2024. Gabriel Attal became France’s youngest prime minister at 34 years old. EPA/YOAN VALAT

Ο Γκάμπριελ Ατάλ ήταν η έκπληξη που επιφύλαξε για την ύστατη στιγμή ο Εμανουέλ Μακρόν και η τοποθέτησή του στην πρωθυπουργία σε μία περίοδο που ο Γάλλος πρόεδρος διανύει μία ιδιαίτερα δύσκολη πολιτικά περίοδο προξένησε ποικίλα σχόλια. Με την άνοδο της ακροδεξιάς και την ορατή πιθανότητα η Μαρίν Λεπέν να προσεγγίσει ακόμα περισσότερο τον διακαή πόθο της για την προεδρία, η επιλογή του Ατάλ δεν ήταν, αναμφίβολα, εύκολη. Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, άλλωστε, εμφανίστηκε δημοσίως ως ομοφυλόφιλος, όπως αναφέρει σε μια προσωπογραφία του το Politico, λίγο μετά την ένταξή του στην κυβέρνηση το 2018 και δημοσιοποίησε την πολιτική του ένωση με τον σημερινό ηγέτη της Renew Europe και πιθανό ηγέτη της Αναγέννησης για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, Στεφάν Σεζουρνέ.

Την ώρα που στην Ελλάδα έχει ξεσπάσει πολιτική σύγκρουση στο εσωτερικό της Ν.Δ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, το γαλλικό πολιτικό εργαστήριο αναδεικνύει στην πρωθυπουργία της χώρας έναν ομοφυλόφιλο πολιτικό που έχει συνάψει πολιτικό γάμο με τον σύντροφό του. Ορισμένοι βλέπουν αναλογίες με τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρώντας πως ο τελευταίος ακολουθεί την μεταρρυθμιστική πολιτική Μακρόν.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2016 για να στηρίξει την προεδρική υποψηφιότητα του τότε υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν. Παρά τη διαρκή υποστήριξή του στον πρόεδρο, ο Attal δεν περιλήφθηκε ποτέ στους πιο στενούς συμμάχους και έμπιστους του Μακρόν, σε αντίθεση με τον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκόρνου και τον πρώην Υπουργό Γεωργίας Ζυλιέν Ντενορμαντί, οι οποίοι και οι δύο αναφέρθηκαν ως πιθανοί υποψήφιοι για την πρωθυπουργία, όπως σημειώνει το Politico. Το βιογραφικό του Attal περιλαμβάνει μια θητεία 10 μηνών το 2018 ως εκπρόσωπος του La République En Marche, του κινήματος υπέρ του Μακρόν, γνωστό πλέον ως Αναγέννηση, και δύο ετών ως κυβερνητικού εκπροσώπου από το 2020 έως το 2022. Η περίοδος περιλάμβανε την επανεκλογή του Μακρόν και την πανδημία του Covid , κατά την οποία ο Attal εντυπωσίασε με τις παρεμβάσεις του στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ με τον Στεφάν Σεζουρνέ

Υψηλή δημοφιλία

Η βαθμολογία δημοφιλίας του Attal εκτοξεύτηκε στα ύψη τους τελευταίους έξι μήνες καθώς αυξήθηκε η προσοχή των μέσων ενημέρωσης, γεγονός που τον οδήγησε τελικά να ξεπεράσει τον πρώην πρωθυπουργό και υποψήφιο για την προεδρία Edouard Philippe ως ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Γαλλίας σύμφωνα με δημοσκόπηση της IPSOS τον Δεκέμβριο.

Όπως αναφέρει το Politico, ο Ατάλ παρακολούθησε το αριστοκρατικό ιδιωτικό σχολείο l’Ecole Alsacienne του Παρισιού μαζί με τον Χουάν Μπράνκο, τον πρώην δικηγόρο του Τζούλιαν Ασάνζ, ένα αμφιλεγόμενο δημόσιο πρόσωπο.

Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, ο Attal περιέγραψε ότι έγινε στόχος επαναλαμβανόμενου ομοφοβικού εκφοβισμού και κατονόμασε τον Μπράνκο ως τον ένοχο, περιγράφοντας τον δικηγόρο ως «εμμονή» μαζί του. Ο Μπράνκο, ωστόσο, το αρνήθηκε.

Ο πατέρας του Ατάλ, ο Ιβ, ήταν Εβραϊκής καταγωγής από την Τυνησία και μέρος της οικογένειάς του απελάθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με μια ιστορία προφίλ της Le Monde , αλλά μεγάλωσε ως Ορθόδοξος Χριστιανός από τη μητέρα του, η καταγωγή της οποίας ανάγεται στη Ρωσία.

Σχετικά Άρθρα