Ομόφυλα ζευγάρια:Ο “σεισμός” στη ΝΔ προκαλεί “Βαβέλ” σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- Θυελλώδης η Π.Γ.

 Ομόφυλα ζευγάρια:Ο “σεισμός” στη ΝΔ προκαλεί “Βαβέλ” σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- Θυελλώδης η Π.Γ.

Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την ισότητα στον γάμο δεδομένα προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την νέα παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απάντησε με αιχμή στην προτροπή του πρωθυπουργού προς τους διαφωνούντες για αποχή από την ψηφοφορία. Έκπληξη, όμως, προκαλεί το γεγονός πως η εν λόγω συζήτηση δημιουργεί προβλήματα τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη για ψήφο με κομματική πειθαρχία όχι μόνο φαίνεται πως έπιασε εξαπίνης ακόμη και τους στενούς του συνεργάτες αλλά προκάλεσε και την δημόσια αντίδραση σειράς στελεχών.

Πρώτος αντέδρασε ο Γιώργος Τσίπρας, διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που σε συνέντευξη του στο KONTRA είπε με νόημα πως ενημερώθηκε από την τηλεόραση για την κομματική πειθαρχία που θέτει ο Στέφανος Κασσελάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευάγγελος Αποστολάκης που τόνισε πως δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση του προέδρου.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, μιλώντας στο Action24, εξέφρασε την διαφωνία του με την απόφαση Κασσελάκη, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ μίας τέτοιας πρωτοβουλίας. Την αντίθεση του εξέφρασε και ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης, λέγοντας πως διαφωνεί με την κομματική πειθαρχία.

  • Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, την έντονη αντίθεση του προς το νομοσχέδιο εξέφρασε στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και ο Παύλος Πολάκης, υποστηρίζοντας πως είναι αδύνατον “να πειστούν οι πολίτες γι’ αυτό το νομοσχέδιο, ειδικά σε χωριά της περιφέρειας”.

Ενδοιασμούς φαίνεται πως έχει και ο Τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, διαφωνώντας στην Πολιτική Γραμματεία, κατά πληροφορίες, με την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει πρώτος τα χαρτιά του, προαναγγέλλοντας τη θέση του πριν καν δει το φως της δημοσιότητας το νομοσχέδιο.

  • Οι αντιδράσεις αυτές φαίνεται πως προκάλεσαν ένα “πισωγύρισμα” στη στάση που τελικά θα κρατήσει ο Στέφανος Κασσελάκης όταν έρθει για ψήφιση το νομοσχέδιο, καθώς, η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, με δηλώσεις της στο MEGA, τόνισε πως “ο κ. Κασσελάκης δεν είπε ότι θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά ότι υπάρχει ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ”. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως κανείς δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αν δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Αυγέρη:

Άδικα προκλήθηκε θόρυβος και παρανόηση. Ο πρόεδρος είπε για το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την κομματική του πειθαρχεία σε κάτι που είναι εφαρμοσμένο ήδη. Από τον Ιούνιο του 2022 είχε καταθέσει πρόταση νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Το οποίο το αναδιατύπωσε πριν από λίγες ημέρες. Η κομματική πειθαρχία υπάρχει στην πράξη. Εάν σε κάποιον τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας είναι απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Από ότι καταλαβαίνω είναι η μειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία. Ως αξιωματική αντιπολίτευση που φέρνει το σχέδιο νόμου, είχε κομματική πειθαρχία“, είπε αρχικά.

Και πρόσθεσε: “Θέμα κομματικής πειθαρχίας τίθεται για την κυβέρνηση που φέρνει σχέδια νόμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε προτάσεις νόμου ομόφωνα υπογεγραμμένες από όλους ως αξιωματική αντιπολίτευση. Εάν κάπου επιβάλλεται να υπάρχει κομματική πειθαρχία είναι στα σχέδια νόμου που φέρνει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καν το σχέδιο νόμου από τη Νέα Δημοκρατία ώστε να το αξιολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μόνο δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, οι οποίες αναιρούνται από τον ίδιο και από κεντρικά του στελέχη και εμείς μιλάμε για κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ εάν κάποιος δεν το ψηφίσει”.

Στις αντιδράσεις που ξέσπασαν καθώς και στην προσπάθεια “επαναδιατύπωσης” των λεγομένων του από την Δώρα Αυγέρη, απάντησε με νέα του ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ο Στέφανος Κασσελάκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείονται ακόμη και διαγραφές εφόσον κάποιος βουλευτής παρεκκλίνει από τον δρόμο της προόδου και της ισότητας.

Αναλυτικά η ανάρτηση Κασσελάκη:

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων:

1) Δεν έχουμε δει ούτε μία λέξη από αυτό που θέλει να φέρει η ΝΔ προς διαβούλευση. Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη διάθεση της κυβέρνησης και έχει κατατεθεί από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

2) Δε νοείται βουλευτής αριστερού κόμματος να στέκεται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόοδο.

Όταν δω το νομοσχέδιο της ΝΔ, θα σας δημοσιοποιήσω την άποψή μου. Αδιαμεσολάβητα και με ειλικρίνεια, όπως πάντα.

Εάν αυτό προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμα και ατελώς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει. Σε αυτό το σενάριο, εάν παρεκκλίνει ένας βουλευτής από τον δρόμο της προόδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις.

“Πονοκέφαλος” και στο ΠΑΣΟΚ για τους βουλευτές που αντιδρούν στο νομοσχέδιο

  • Και στο ΠΑΣΟΚ, όμως, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις που προκαλούν “πονοκέφαλο” στην ηγεσία του κόμματος. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ επίσημα να δηλώνει επί της αρχής θετικό στο νομοσχέδιο, εντούτοις τουλάχιστον εφτά βουλευτές του φαίρονται να διατηρούν επιφυλάξεις με αιχμή του δόρατος την μεταρρύθμιση περί τεκνοθεσίας.

Οι ενστάσεις αφορούν κατά βάση βουλευτές της περιφέρειας, ωστόσο στο εσωτερικό του κόμματος εκφράζεται η βεβαιότητα πως όσοι διαφωνούν δεν θα προκαλέσουν προβλήματα, καθώς αναμένεται να κινηθούν σε χαμηλούς τόνους.

  • Βέβαια, ήδη ένας βουλευτής εξέφρασε δημόσια την διαφωνία του για το νομοσχέδιο. Πρόκειται για τον Σταύρο Μιχαηλίδη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ από την Χίο, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Πάντως, το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές πως δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στη ΝΔ – Παρέμβαση Σαμαρά ενάντια στην προτεινόμενη αποχή – Πόσοι βουλευτές υπολογίζοντα στα “Όχι”

Αναταράξεων συνέχεια στην Νέα Δημοκρατία με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η σημερινή παρέμβαση Σαμαρά ήρθε να επιβεβαιώσει το πολύ βαρύ κλίμα που επικρατεί στην “δεξιά” πτέρυγα του κόμματος, η οποία φαίνεται πως δύσκολα θα αποδεχτεί την προτροπή Μητσοτάκη για αποχή από την ψηφοφορία. Οι διαφωνούντες βουλευτές θέλουν να καταγράψουν με ένα “Όχι” την αντίθεση τους.

Ο κ. Σαμαράς απάντησε σκωπτικά όταν ρωτήθηκε για την στάση αποχής που προτείνει ο πρωθυπουργός: “Εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον Ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον Ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει, και, λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;Κυβερνητικές πηγές προσπαθούν να υποβαθμίσουν την παρέμβαση Σαμαρά, κάνοντας λόγο για γνωστές και αναμενόμενες απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, ενώ, για ακόμη μία φορά, τονίζουν πως η αποχή αποτελεί μια αξιοπρεπής στάση.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το MEGA, περίπου 53 είναι οι κυβερνητικοί βουλευτές που διαφωνούν με το νομοσχέδιο και θα ψηφίσουν “Όχι” όποτε και αν το φέρει για ψήφιση ο πρωθυπουργός. Στους 53, οφείλουμε να προσθέσουμε και ακόμη 42 που ακόμη το σκέφτονται και περιμένουν να δουν το τι τελικά θα περιέχει το νομοσχέδιο, διατηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής.

Και σήμερα βουλευτές της ΝΔ τοποθετήθηκαν δημόσια εκφράζοντας την αντίθεση τους και την απόφαση τους να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Ο κ. Μηταράκης δήλωσε επί της αρχής αντίθετος, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως δεν θα απέχει αλλά θα καταψηφίσει, ο κ. Καράογλου από την Θεσσαλονίκη είπε πως είναι αντίθετος με το νομοσχέδιο και ο κ. Γκιουλέκας, επίσης δήλωσε πως δεν θα το ψηφίσει.

  • Οι παραπάνω βουλευτές προστίθενται στις δημόσιες αρνητικές τοποθετήσεις των Βορίδη, Πλεύρη, Καραγκούνη, Αθανασίου, Χαρακόπουλου, Κατσανιώτη, Σιμόπουλου και της Άννας Καραμανλή.

Στο αντίποδα, ο κ. Μαρινάκης, εξέφρασε την αισιοδοξία – πεποίθηση πως το νομοσχέδιο δεν κινδυνεύει αν δεν το ψηφίσουν κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και πως θα περάσει. Μάλιστα, ο κ. Μαρινάκης, το βράδυ της Πέμπτης (11/01) προέτρεψε την αντιπολίτευση να ψηφίσει το νομοσχέδιο και να αφήσει στην άκρη τις όποιες αντιθέσεις υπάρχουν.

Σχετικά Άρθρα