Ποιοι υφυπουργοί διαφωνούν με το ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια- Ο νέος πονοκέφαλος Μητσοτάκη

 Ποιοι υφυπουργοί διαφωνούν με το ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια- Ο νέος πονοκέφαλος Μητσοτάκη

Σοβαρή αναταραχή έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση της ΝΔ το νομοσχέδιο για τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια τις βασικές πτυχές του οποίου αποκάλυψε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη στην ΕΡΤ. Υπολογίζεται σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής ότι από 68 έως 78 βουλευτές διαφωνούν και εξατάζουν είτε να καταψηφίσουν είτε να απέχουν, μια διέξοδο που άφησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτομάτως βέβαια αυτό δημιουργεί σοβαρό θέμα με τους υπόλοιπους βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι θα σηκώσουν το βάρος της ψηφοφορίας και βεβαίως τις αντιδράσεις των συντηρητικών ψηφοφόρων τους. Το πιο σοβαρό πάντως πολιτικό ζήτημα προκύπτει από τη διαφωνία υπουργών και υφυπουργών παρά την “ντρίμπλα” που επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  • Πόσοι όμως είναι αυτοί;

Ο υπουργός που έχει δηλώσει ευθέως ότι διαφωνεί για λόγους συνείδησης είναι ο Επικρατείας Μάκης Βορίδης και αντ΄αυτού του πρωθυπουργού στη Βουλή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διαφωνίες εκφράζουν και οι εξής έξι υφυπουργοί:

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης – ο οποίος είχε καταψηφίσει το 2015 και το σύμφωνο συμβίωσης – η υφυπουργός Κοινωνικής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών ( Μακεδονίας – Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης.

Το τι θα πράξουν τελικά μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού παραμένει ανοικτό αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να τους δώσει διέξοδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους γαλάζιους βουλευτές και έδειξε τον δρόμο της αποχής από την ψηφοφορία στους διαφωνούντες με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών προκειμένου και να μην καταψηφίσουν την κυβέρνηση αλλά και να μειώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για την έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε το μάτι και στο υπουργικό του συμβούλιο λέγοντας μεν ότι οι υπουργοί έχουν «μεγαλύτερη δέσμευση» αλλά αναφέροντας στη συνέχεια ότι προσέρχονται «με τη βουλευτική τους ιδιότητα στην ψηφοφορία».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πέσουν στα μαλακά και όσοι υφυπουργοί επιμείνουν στην ακραία θέση της διαφωνίας με την ισότητα στον γάμο.

Σχετικά Άρθρα