Αθηνά Λινού: Υπεύθυνη η κυβέρνηση για καθυστερημένη και ανεπαρκή αντιμετώπιση της νέας έξαρσης COVID και αναπνευστικών λοιμώξεων

 Αθηνά Λινού: Υπεύθυνη η κυβέρνηση για καθυστερημένη και ανεπαρκή αντιμετώπιση της νέας έξαρσης COVID και αναπνευστικών λοιμώξεων

Σε ποιους παράγοντες αποδίδει την καθυστέρηση του εμβολιασμού κατά της Covid-19 η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε χτες, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, στη Βουλή, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ και καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού για την καθυστερημένη και ανεπαρκή αντιμετώπιση της νέας έξαρσης της νόσου COVID-19 καθώς και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων.

Στην ερώτησή της προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, η βουλευτής του Β1’ Βορείου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ κάνει αναφορά στην απουσία μίας καλά οργανωμένης ενημερωτικής εκστρατείας για τον εμβολιασμό και τα μέσα ατομικής προστασίας του πληθυσμού, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες κρούσματα και θανάτους τους τελευταίους μήνες. Επισημαίνει, δε, ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε ή δεν πήρε ποτέ μέτρα για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα όσοι διαβιούν σε γηροκομεία, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες των κέντρων φιλοξενίας, οι τρόφιμοι σωφρονιστικών ιδρυμάτων κ.α..

Η βουλευτής χαρακτηρίζει υπεύθυνη την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την ανεπαρκή υποστήριξη του Συστήματος Υγείας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για την υποστελέχωση των μονάδων υγείας, οδηγεί σε εργασιακή ομηρία τους επαγγελματίες υγείας, κλείνει εμβολιαστικά κέντρα και δεν ενεργοποιεί άμεσα τους κατάλληλους μηχανισμούς για την σωστή παρακολούθηση της εξάπλωσης της νόσου.

Τι σχολίασε σχετικά με την «καθυστέρηση» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στην ενημέρωση του υπουργείου

Αξίζει εδώ  να αναφέρουμε σχετικό σχόλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, κατά τη χτεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, η οποία εξήγησε ότι ξεκίνησε ο εμβολιασμός της γρίπης και της Covid σύμφωνα με τον προκαθορισμένο στρατηγικό σχεδιασμό, όπως το έκαναν όλες οι χώρες και με βάση τις οδηγίες του ECDC. Υπήρξε όμως μία μικρή καθυστέρηση σε όλες τις χώρες και είχε να κάνει με την έγκριση του νέου εμβολίου, κάτι το οποίο παρατηρήθηκε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανέφερε επίσης η κα Αγαπηδάκη ότι οι καμπάνιες ενημέρωσης σχετικά με τον εμβολιασμό δεν σταμάτησαν ποτέ. «Μπορείτε να δείτε άπειρα σποτάκια και ενημερώσεις. Κάναμε τη Συνέντευξη Τύπου για την Covid με τον προηγούμενο Υπουργό τον κύριο Χρυσοχοΐδη, με τους ειδικούς πάλι τότε, ο ΕΟΔΥ έκανε ενημερώσεις. Έχουν τρέξει επιστημονικές εταιρείες, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η Εταιρεία για τα Λοιμώδη Νοσήματα, όλοι έχουμε κάνει σε κάθε ευκαιρία, σε όλους τους τόνους, ενημέρωση για τη γρίπη και τον κορονοϊό.

Δεν καθυστερήσαμε! Τι έχει συμβεί; Όπως είναι πάρα πολύ φυσικό και σας το έχω πει και με αφορμή αντίστοιχες εξάρσεις άλλες χρονιές από τη θέση μου στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, υπάρχουν δύο παράγοντες οι οποίοι φαίνεται ότι σχετίζονται με το να αποφασίσουμε να εμβολιαστούμε.

Ο ένας παράγων είναι να νοσήσουμε εμείς ή κάποιος δικός μας αρκετά σοβαρά, είναι κάτι ξέρετε που αφορά τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε όλοι, έχει να κάνει με την λεγόμενη ψυχολογία της υγείας. Είναι λοιπόν πολύ λογικό εκεί να έχουμε μία αυξημένη ευαισθητοποίηση, το βλέπουμε και στα νούμερα, το βλέπαμε κάθε χρόνο με την Covid και τη γρίπη.

Και o δεύτερος έχει να κάνει με το να μας το συστήσει ο γιατρός. Σε όλα τα κύματα, που έχουμε τρέξει με το ερωτηματολόγιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κι έχει τρέξει σε όλα τα κράτη-μέλη, έχει φανεί ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι να το συστήσει ο γιατρός.

Γι’ αυτό ανεξάρτητα από τις καμπάνιες, έχει τεράστια σημασία αυτό που κάνουμε και φέτος και το κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια, να ενημερώσουμε τους γιατρούς, ούτως ώστε σε κάθε ευκαιρία επαφής με τους ασθενείς τους να μπορούν να τους ενημερώνουν έγκαιρα και αξιόπιστα και να τους προτρέπουν να εμβολιαστούν έναντι του κορονοϊού και βέβαια και της γρίπης.

Ακολουθεί η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Αθηνάς Λινού προς τον υπουργό Υγείας.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό Υγείας

Θέμα : «Καθυστέρηση στη λήψη προληπτικών και θεραπευτικών μέτρων εν όψει της έξαρσης της νόσου COVID-19 και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων».

H χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ακόμα έξαρση της νόσου COVID-19, αλλά και της γρίπης και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, με τις επιπτώσεις της να είναι σοβαρές και πολυδιάστατες. Η καθημερινή καταγραφή εκατοντάδων κρουσμάτων οδηγεί, εκτός από άμεσα και μακροχρόνια προβλήματα στην υγεία, και σε σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Δυστυχώς, η αντίδραση της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από καθυστερήσεις και ανεπαρκή μέτρα, αφήνοντας τον πληθυσμό ευάλωτο στην ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού.

Η απουσία κρίσιμων πτυχών μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, όπως μία ενημερωτική εκστρατεία για τον εμβολιασμό και τη σημασία της τήρησης των προληπτικών μέτρων, οδηγεί σε εξάπλωση του ιού με αποτέλεσμα σημαντικά προβλήματα στην υγεία των πολιτών, την απώλεια ωρών εργασίας αλλά και διδακτικών ωρών στα σχολεία, μειώνοντας τη συλλογική παραγωγικότητα της χώρας. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει δυσμενώς, για ακόμα μία φορά, τις ευάλωτες, κυρίως, ομάδες του πληθυσμού. Οι πολίτες που μετακινούνται καθημερινά για τις δουλειές τους με τις δημόσιες συγκοινωνίες βρίσκονται απροστάτευτοι μέσα στα συνωστισμένα οχήματα, χωρίς να τους παρέχονται προστατευτικές μάσκες. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες όπως και οι κρατούμενοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα διαβιούν κατά δεκάδες σε περιορισμένους χώρους χωρίς τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους. Αντίστοιχα, τα μέτρα που είχαν παλαιότερα ληφθεί για την προστασία των ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας, εφαρμόζονται ελάχιστα ή και καθόλου κατά τη νέα αυτή έξαρση της νόσου.

Κρίσιμη για οποιαδήποτε αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η υποστήριξη και η ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει καμία πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των υγειονομικών μονάδων της χώρας. Αντίθετα, με τις αποφάσεις της, ενισχύει την εργασιακή ανασφάλεια των επαγγελματιών υγείας και οδηγεί σε παραιτήσεις.

Παρά τη μεγάλη ανάγκη, δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι κατάλληλοι μηχανισμοί για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τα μέτρα ατομικής προστασίας και τον εμβολιασμό έναντι της νόσου. Πολλά εμβολιαστικά κέντρα πλέον δεν λειτουργούν, ενώ υπολειτουργούν και οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταγραφής των δεδομένων που αφορούν στα κρούσματα και στους εμβολιασμούς.

Για τους παραπάνω λόγους

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει:

α) για την ενημέρωση, διευκόλυνση και προτροπή των πολιτών σε εμβολιασμό και χρήση απαραίτητων μέτρων προστασίας;

β) για την ενημέρωση των λειτουργών υγείας και των προσωπικών ιατρών σχετικά με τον εμβολιασμό, τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και την ενδεικνυόμενη συνταγογράφηση αντι-ιικών φαρμάκων;

2. Γιατί δεν επαναλειτουργούν πολλά από τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, όταν μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια την κυβέρνηση, συνέβαλαν στην επιτυχημένη αντιμετώπιση των πρώτων εξάρσεων της νόσου;  

Σχετικά Άρθρα