Ένταση στη συνάντηση Μπλίνκεν-Νετανιάχου -Έδωσαν χωριστές συνεντεύξεις

 Ένταση στη συνάντηση Μπλίνκεν-Νετανιάχου -Έδωσαν χωριστές συνεντεύξεις

Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν «τεταμένη», όπως μετέδωσαν και τοπικά μέσα ενημέρωσης, καθώς φαίνεται πως μεγαλώνουν οι διαφωνίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ σχετικά με την εξέλιξη του πολέμου. Μάλιστα, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ δεν έδωσε στη δημοσιότητα κάποια ενημέρωση για τη συνεδρίαση, όπως συνηθίζει, κάτι που ενισχύει τις παραπάνω αναφορές. «Η Ουάσινγκτον χάνει την υπομονή της» υποστηρίζει το Channel 12. Επίσης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν εμφανίστηκε στο πλευρό του Άντονι Μπλίνκεν για κοινές δηλώσεις στη συνέντευξη Τύπου.

Ενδεικτικό της έντασης μεταξύ τους είναι πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «πρέπει να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες», προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να εγκατασταθούν εκτός της Γάζας αλλά, σύμφωνα με τον Άντονι Μπλίνκεν, ο Νετανιάχου του είπε πως αυτό δεν θα συμβεί.

Μπλίνκεν: «Η 7η Οκτωβρίου δεν μπορεί να συμβεί ποτέ ξανά»

Το ότι «η 7η Οκτωβρίου δεν μπορεί να συμβεί ποτέ ξανά» είναι το μήνυμα του Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, αναφερόμενος παράλληλα στις επιπτώσεις του πολέμου σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Οι οικογένειες των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα και οι πολίτες της Γάζας αντιμετωπίζουν «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια», ανέφερε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει «αθώα αγαπημένα τους πρόσωπα».

«Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ για να διασφαλίσουμε ότι η 7η Οκτωβρίου δεν θα ξανασυμβεί», συμπλήρωσε ενώ ζήτησε «την ενίσχυση της προστασίας των αμάχων στη Γάζα», επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ «εργάζονται για να χαράξουν μια πορεία προς μια διαρκή ειρήνη και ασφάλεια».

Οι κατηγορίες για γενοκτονία που έρχονται από τη Νότια Αφρική είναι «ανάξιες», όπως σχολίασε, χαρακτηρίζοντάς τες «ιδιαίτερα ζοφερές επειδή η Χαμάς, η Χεζμπολάχ, οι Χούτι και ο υποστηρικτής τους, το Ιράν, συνεχίζουν να ζητούν μαζικές δολοφονίες Εβραίων».

«Περισσότερα τρόφιμα, νερό και φάρμακα» πρέπει να μπουν στη Γάζα και πρέπει να έρθουν στους ανθρώπους που τα χρειάζονται, πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι «το Ισραήλ πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να επιτρέψει τη μεταφορά της βοήθειας με ασφάλεια σε όλη τη Γάζα. Το Ισραήλ πρέπει επίσης, να υποστηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ».

Όπως εξήγησε, το Ισραήλ έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στη στρατιωτική του εκστρατεία, ενώ επανέλαβε ότι το Ισραήλ κινείται σε μια νέα φάση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Πρέπει να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες», είπε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να εγκατασταθούν εκτός της Γάζας και σε αυτό το σημείο, ο Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε ότι ο Νετανιάχου του είπε πως αυτό δεν θα συμβεί.

Επιπλέον, ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θέλουν ο πόλεμος «να τελειώσει το συντομότερο δυνατό… αλλά είναι ζωτικής σημασίας το Ισραήλ να επιτύχει τον πολύ νόμιμο στόχο του να διασφαλίσει ότι η 7η Οκτωβρίου δεν θα ξανασυμβεί ποτέ».

Ο ίδιος έριξε όλη την ευθύνη για τον πόλεμο στη Χαμάς: «Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλοι έχουν επιλογές να κάνουν, και αυτό περιλαμβάνει και τη Χαμάς η οποία θα μπορούσε να το έχει τελειώσει στις 8 Οκτωβρίου. Μην κρύβεται πίσω από αμάχους. Ας άφηνε τα όπλα, ας παραδιδόταν και ας απελευθέρωνε τους ομήρους. Τίποτα από τα δεινά δεν θα είχε συμβεί αν η Χαμάς δεν είχε κάνει αυτό που έκανε στις 7 Οκτωβρίου και αν έπαιρνε διαφορετικές αποφάσεις στη συνέχεια».

«Και πάλι αυτό θα μπορούσε να τελειώσει αύριο εάν η Χαμάς λάβει αυτές τις αποφάσεις» τόνισε ακόμη, στη συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ.

Σχετικά Άρθρα