Ρεύμα: Τέλος στους “έναντι” λογαριασμούς -Πλειοψηφία στο πράσινο τιμολόγιο

 Ρεύμα: Τέλος στους “έναντι” λογαριασμούς -Πλειοψηφία στο πράσινο τιμολόγιο

Τέλος στους «έναντι» λογαριασμούς θέλει να βάλει η κυβέρνηση, προωθώντας από τον Απρίλιο τις μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στα ρολόγια κάθε μήνα. Οι «εκκαθαριστικοί» λογαριασμοί με το μήνα, θα εφαρμοστούν παράλληλα με τα χρωματιστά τιμολόγια. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος προβλέπει πως κάθε μήνα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα κάνουν μετρήσεις στα ρολόγια περίπου 7 εκατ. νοικοκυριών. Ο αριθμός των νοικοκυριών που χρειάζεται να γίνει μέτρηση θα μειώνεται προοδευτικά όσο προχωρά η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.

Έξυπνοι μετρητές σε όλα τα νοικοκυριά έως το 2030

Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για τους έξυπνους μετρητές βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Στόχος είναι σε βάθος 6ετιας, δηλαδή έως το 2030 να έχουν μπει συνολικά 7,5 εκατ. έξυπνοι μετρητές σε όλα τα νοικοκυριά. Σε πρώτη φάση πάντως μέσα στους επόμενους 6 μήνες θα εγκατασταθούν κάποιοι εκατοντάδες χιλιάδες.

Οι περισσότεροι στο πράσινο τιμολόγιο

Στο μεταξύ, με το νέο σύστημα τιμολόγησης το 75-80% των καταναλωτών εντάσσεται πλέον στο πράσινο τιμολόγιο που περιλαμβάνει κυμαινόμενες τιμές που ανακοινώνονται την 1η του μήνα.

Τα πρώτα δείγματα από το νέο σύστημά είναι θετικά, καθώς καταγράφονται στις τιμές της κιλοβατώρας σε αρκετούς παρόχους. «Κάναμε αυτή την αλλαγή και ξεκαθάρισε ποιος πάροχος είναι ο φθηνότερος. Για να είμαστε ειλικρινείς μας έτυχε μια καλή συγκυρία στις τιμές του φυσικού αερίου και ένας ήπιος χειμώνας και γι αυτό το λόγο έχουμε πολύ καλές τιμές σε σχέση με πέρυσι», σχολίασε, μιλώντας στο OPEN, ο υπουργός Ενέργειας και περιβάλλοντας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Οι καταναλωτές δεν θα αλλάξουν συνήθειες στο τρόπο που πλήρωναν. Όσοι είναι στο πράσινο θα μαθαίνουν τις τιμές νωρίς στη 1η του μήνα όσοι επιλέξουν το κίτρινο στο τέλος του μην ενώ τα μπλε θα καταγράφουν σταθερή τιμή για 12 μήνες.